16 paremat Euroliiga meeskonda jõudsid enne aastavahetust ühe vooru mõlemas grupis juba ära pidada ja pikka puhkust korvpalluritele ei lubata. Nädal hiljem ollakse jälle väljakul ning mitmedki avavooru üllatuskaotajad tahavad uuel aastal vigasid parandada.

Enne Euroopa tippliiga vooru tutvustamist kiire pilk ka tugevuselt kolmandale tasemele, kus juba täna ehk kolmapäeva õhtul võõrustab Tartu Ülikool/Rock kodusaalis Itaalia klubi Cantu Pallacanestrot. Paf-i koefitsiendid eelistavad itaallasi — külaliste võidukoefitsient on 1.70 ja tartlastel 2.07.

Tiitlikaitsja pole soosik

Euroliiga neljapäevase mänguvooru tipp-kohtumine on kolme viimase hooaja kahe edukaima ehk CSKA ja Reali vastasseis. Need kaks klubi on ainsad, kes kolmel aastal järjest Euroliiga FinalFouri jõudnud — mullu võitis Real kogu sarja ja CSKA leppis kolmanda kohaga. Huvitav on muidugi tõsiasi, et mainitud kolmel korral ei sattunud need korvpallihiiud finaalnelikus kordagi vastamisi.

Neljapäeval pole soosik aga tiitlikaitsja Real. Hoolimata avavooru kahepunktilisest kaotusest BC Khimkile on CSKA võidukoefitsient 1.25. Napilt edasipääsu 16 parema sekka kindlustanud Real alustas vahegrupiturniiri võiduga, alistades Bambergi Brose Basketsi 82:79, ent CSKA vastu on hispaanlaste koefitsient 4.00.

Sergio Llulli puudumisel vaatab Real kindlasti viimase nimekaimu Sergio Rodriguezi suunas, kes nädal tagasi Bambergi vastu 22 punkti viskas. Huvitav, et Reali parim skooritegija — kui Llull välja arvata — on liigas alles 41. kohal. Samal ajal saadab CSKA Moskvas platsile kaks esikümne meest ehk Nando De Colo (18,3 punkti mängus) ja Miloš Teodošici (14,2).

Panathinaikos jahib avavõitu

Reedestest E-vahegrupi mängudest ootavad korvpallisõbrad kindlasti Euroliiga kuuekordse võitja Ateena Panathinaikose kohtumist Malaga Unicajaga. Mõlemad mängisid avavoorus Türgi klubidega, ent vastuoluliste tulemustega — kreeklased kaotasid 75:82 Fenerbahcele, aga Unicaja alistas 70:62 Darüssafaka.

Vaatamata eelmise nädala seisudele ja tõsiasjale, et alagrupis kogus Unicaja Panathinaikosest ühe võidu rohkem, peetakse soosikuks fanaatilise kodupubliku ees pallivaid kreeklasi. Koduvõidu koefitsient on 1.33, Unicaja võit 3.40. Üle/alla koefitsient on selles kohtumises 1.91 ja seda 148,5 punkti peal. Arvestama peab, et Ateena klubi viskab kodus keskmiselt 84,4 ja malagalased võõrsil 73,2 silma mängus.

Kaitsemäng ja lauavõitlus kujunevad siin kohtumises ilmselt kaalukeeleks, sest kaks klubi kuuluvad esiviisikusse kui arvestada endale visata lubatud punkte. Unicaja juhib kogu Euroliiga ründelauapallide tabelit (keskmiselt 12,7 mängus), aga Panathinaikos omakorda on kõrgel seitsmendal kohal kaitselaudade osas (25,0).

Lokomotivi kaitse vs Anadolu Efesi rünnak

Kolmanda mänguna, samuti reedesest E-vahegrupist, vaatame eelmisel nädalal võidukalt 16 parema seas alustanud tiimide kohtumist. Krasnodaris võtab kohalik Lokomotiv Kuban vastu Istanbuli Anadolu Efesi. Võõrustajad alistasid nädal tagasi Zagrebi Cedevita 89:75, türklased said võimsa viimase veerandaja toel ülinapilt 85:84 jagu Belgradi Crvena Zvezdast.

Pole üllatav, et kodumeeskonda peetakse soosikuks — Lokomotivi võidukoefitsient on 1.60 ja Anadolu Efesil 2.38. Emotsionaalne saab kindlasti olema Derrick Browni naasmine Krasnodari, kus ta enne Türki siirdumist kolm hooaega veetis. Ent Lokomotivil on juba uus ameeriklasest staar, sest eelmise nädala Euroliiga parimaks mängijaks valiti Malcolm Delaney.

Tagamängija Delaney viskas Cedevita korvi 31 silma ja on kogu Euroliiga skooritegijate hulgas kolmandal real. Põnevat vastasseisu on siin oodata ka statistika valguses — Venemaa klubi trump on kaitse, mis liigas teiseks parim (vastased hoitud keskmiselt 68,9 punkti peal), aga Anadolu Efesil jällegi rünnak, mis samuti tugevuselt teine (86,2 punkti mängus).