Kirjastus Hea Lugu avaldas 1980. aasta Moskva olümpiamängudel kuldmedali võitnud veepallur Mait Riismani 496-leheküljelise autobiograafilise romaani „Veepallur”. See on kaasahaarav lugu ühe Eesti poisi jõudmisest spordimaailma absoluutsesse tippu – olümpiavõitjaks. Pelguranna kaagil – nagu raamatu autor ennast nimetab – tuleb sel teel võidelda nii eestlaste kui venelastega, nii miilitsa kui KGB-ga, vahel aga lausa saatana endaga, kes ei väsi tema teele takistusi seadmast. Ometi leiab peategelane ikka ja jälle jaksu püsti tõusta ning edasi minna.

Raamatu autori Mait Riismani sõnul on teos läbinisti aus ja see peaks hästi sobima peegliks, mis annab ülevaate temast kui inimesest ja sportlasest. „Oma sportlastee ja tegevuse kirjapanemisel pidasin silmas kahte eesmärki, et see omaks eluloolist ja ka kirjanduslikku väärtust. Raamatu kirjutamisel jälgisin, et selle süžeeline ülesehitust ja struktuur moodustaksid terviku ja et see kokku omaks sügavamat mõtet, kui et oleks pelgalt faktiline ülevaade ühe inimese eluteest,“ tutvustas raamatut teose autor Riisman. Riismani sõnul on raamat on autobiograafiliseks romaaniks nimetatud seetõttu, et tagant järgi oma nooruspõlve, sportlasteed ja ka hilisemat aega meenutades on keeruline seda millekski muuks pidada. Kuigi nii mõnigi episood elust võiks täna sobida huumori, draama või ka näiteks thrilleri kategooriasse, siis selliselt seda esitleda oleks väär. Raamatu peategelaseks on päriselt eksisteeriv inimene, toimunud juhtumised on reaalset aset leidnud ja esitletud mõtisklused ja tõlgendused on olnud peategelase elu osaks päriselt. Inimese elu on üks tervik. Pean õigeks oma lugu just sellisel kujul esitleda, sest usun, et nii on see kõige täpsem, inimlikum ja ka soravalt loetav, nagu üks hea romaan peab olema. Lõpetuseks lisas Riisman: „Mälupiltide kirja panemine enda mälestuste, kaaslaste meenutuste, ajakirjade väljalõigete jm abil ning selle raamatuks vormistamine oli pikk protsess. Tänan siinkohal raamatukirjastust Hea Lugu, kes võttis nõuks minu debüütromaani avaldada.“

Eesti Olümpiakomitee presidendi Neinar Seli sõnul on paljude meie kangelastese lood leidnud tee raamatusse, kuid nii mõnigi neist veel mitte. „Suur heameel on näha, kuidas Eesti spordiajalugu käsitlevate teoste nimekiri saab värsket täiendust. See Eesti spordiloo peatükk räägib ühe noore spordipoisi vaprusest, sihikindlusest, põhimõtetest ja ka kangekaelsusest,“ rääkis Seli. „Tundes Maitu ja mäletades hästi ka ise aega, kust selle loo juured on pärit, julgen vaid aimata, kui värvikas ja eriline see tegelikult oli. Olümpose mäel on 52 tippu. Me teame, et kõige kõrgema tipu vallutamine Maidul õnnestus. Milline oli aga teekond sinna?“, ütles lõpetuseks Seli ja avaldades lootust, et viimasele küsimusele leiab vastuse värskelt ilmunud raamatust.

Vaata videointervjuud: