"Koht tuli lõpuks super!" muheles 152-kilone vägilane, kui võistlus läbi oli. "Tegelikult polnud mul täna kõige parem päev. Väike ärevus tuli sisse siis, kui soojendusel 210 kilo tõugates seljast mingi raks läbi käis. Ilmselt oli see siiski vaid närvivalu. Tulemus polnud kõige parem. Nädal tagasi oli tunne palju parem, selle põhjal lootsin isegi enamat."

Ka treenerist isa Alar Seimi esimene kommentaar oli samasugune: suurepärane koht, kuid tulemus võinuks paremgi olla. "Täna oli ta kuidagi pehme. Võibolla oli see närvipingest. Kilodes ta oma maksimaalset ära ei teinud, kuid kohaga oleme muidugi rahul. Loomulikult me seda medalit tahtsime, kuigi kõva häälega sellest ei rääkinud." Seimi otsustavat kolmandat tõukamist näeb videos, kui kerida tunni ja 21 minuti peale. Sellele järgneb venelase Aleksei Lovtševi maailmarekordi püstitamine.
Weightlifting: IWF World Championships

25aastane eestlane parandas rebimises isiklikku rekordit viie kilo võrra, viies selle 190ni. Avakatsel ei soostunud 185 kilo kätele kerkima, kui järgmisel sai Seim sellest jagu. Ning kolmandal katsel ka 190st. "Esimesel katsel oli 185 kilo kuidagi liiga kerge, ehmatasin ära ja jätsin katse poolikuks," selgitas Seim juhtunut.

Tõelise show pani ta aga püsti tõukamises, kus lükkas algraskuse 241 kiloni, mis pani isegi Eurospordi kommentaatori murelikult mainima: "Loodetavasti ei ole ta liiga enesekindel."

Ei olnud! See oligi plaan: viimasel hetkel algraskust tõsta. "Konkurendid arvasid, et ta alustab 235 kilost ja see ajas neid segadusse," lausus papa-Seim.

Noor Seim tõukaski avakatsel 241 kilo kenasti üles. Siis otsustas ta sekkuda suurde mängu ja palus järgmiseks katseks kangile 248 kilo. Esimene katse oli üsna lootusetu, ent teisel näitas atleet tõelist tahtejõudu: pärast head rinnalevõttu "puhkas" ta harvanähtavalt kaua raskes asendis ja tõukas siis kangi sirgetele kätele! See tähendas pronksmedalit. "Vaatasin, kas saab üles. Kui rinnale võttis, siis jalg täitsa värises all," kirjeldas treener Seim pronksiheitluse võtmehetke.

Võistlus oli enneolematult tugev, venelane Aleksei Lovtšev viis maailmarekordi üldsummas 475 kiloni. Uus maailmamark on ka tõukamise resultaat 264 kilo. Laitmatu tehnikaga Lovtšev rebis 211. Hõbe kuulus grusiin Laša Talahhadzele 454 kiloga (207 ja 247).

Seim edestas neljandat meest vaid kiloga. Eestlase seljataga oli võistlus meeletult tihe: 4. Gor Minasjani (Armeenia) 437 kg, 5. Shih-Chieh Chen (Taiwan) 436 kg 6. Jauhei Žarnasek (Valgevene) 436 kg, 7. Almir Velagic (Saksamaa) 433 kg, 8. Ruben Aleksanjan (Armeenia) 433 kg. Meenutuseks: mullu andis 431 kilo Seimile neljanda koha.

Ilus vaatepilt.

Mart Seim (paremal) pressikonverentsil.


Mart Seim