Sportlikult, poliitiliselt, mänguliselt — nende kahe Hispaania klubi vastasseise vaadeldakse kümnel või sajal erineval viisil ja kirjutatakse neist raamatuid. Tänased jalgpallifännid on aga kiirustava maailma ajajärgul pidanud lausa igaviku ootama, sest viimane “El Clasico” toimus kaheksa kuud tagasi!

Tegu on tõesti alles teise kohtumisega aastal 2015 ja mullugi mängiti vaid kolm korda, tuues siia võrdluseks 2011. aasta, mil seisti vastakuti lausa seitsmes mängus. Kui palju neid klassikalisi maiuspalasid meile hooaeg 2015/16 toob, saab näha, aga ka iga tavaline vutisõber ilmselt loodab, et kaks vihavaenlast loositaks vastamisi nii Hispaania karikasarjas kui UEFA Meistrite Liigas.

Kas kahepoolne skoorimine jätkub?

Omavahelistes liigamängudes on seniste “El Clasicote” ajaloos peal Real — 71:67, 32 viigi juures. Aga eks ole selge, et selles kahevõitluses pole statistikal või eelmistel kohtumistel mingit erilist kaalu. Kõik algab nullist ja ootamatusteks peab olema valmis. Viskame siiski pilgu, mis viimastel aegadel ja sel hooajal toimunud on ning mis seisus klubid kohtumisele lähenevad.

Laupäevase kohtumise koefitsiendid on hetkel: Reali võit 2.50, viik 3.60, Barcelona võit 2.70. Mullu võitis Real kodus 3:1, viimati märtsis sai koduvõidu jällegi Barcelona. Viimasest viigist on möödas juba päris palju, see vormistati Hispaania karikavõistluste poolfinaali avamängus 2013. aasta jaanuaris.

Mis aga kindlasti on põnev tõsiasi — viimati hoidis üks kahest tiimist “El Clasicos” oma värava puhtana aprillis 2011 ja viimasest sellisest liigamängust saaks 29. novembril juba viis aastat. 18 (!) kohtumist järjest on nii Real kui Barca saanud jala valgeks. “Mõlemad meeskonnad löövad värava” koefitsient on 1.43.

Barcal all neli võitu, Realil üks kaotus

Barcelona on hetkel tabeliliider 27 punktiga, Real jääb kolmega maha ja neist punkti kaugusel “luurab” omakorda Madridi Atletico. Barca on ainus meeskond La Ligas, kes viike ei tunnista — 11 liigamängust on tabelis 9 võitu ja 2 kaotust. Viimase nelja kohtumise ja võiduga löödi vastastele 15 väravat ehk Lionel Messi puudumist polekski nagu märgata.

Reali seis oli veel kaks nädalat tagasi palju parem, sest ainsa tiimina polnud kaotatud kordagi. 2:3 allajäämine Sevillale tekitas fännide ja meedia seas nördimust ning kohe hakati kahtlema uue peatreeneri Rafael Benitezi oskustes. Just selline suurklubide elu ongi, piisab vähesest, et treeneritool kõikuma hakkaks. Tõsi, “Rafa” puhul mängivad rolli ka väidetavad riietusruumiprobleemid Cristiano Ronaldo või James Rodrigueziga.

Mängijate paranemine erilise tähelepanu all

Koosseisude juures pole muidugi suuremat küsimust, kui et “Messiga või Messita?” Barcelona ikooni paranemine põlvevigastusest sujub imeliselt ja väidetavalt mängib ta laupäeval kaasa, ehkki võibolla vahetusmehena. Barcelona ridadest kõlas teisigi häid uudiseid, sest treeningule naases ka Ivan Rakitic. Messi väravalöömise koefitsient (2.23) hüppas kiirelt mööda klubi tänavuse hooaja parimatest snaipritest Luis Suarezist (2.32) ja Neymarist (2.38).

Probleemidevaba pole muidugi ka Real. Suurim küsimärk ripub tänavu imelises vormis oleva Sergio Ramose kohal, kes peaks minema õlaoperatsioonile. Mängija hing ja kohtumise tähtsus on aga selline, et kapten kavatseb valuvaigistite toel kaasa teha! Sama tähtis oleks Keylor Navase naasmine väravasuule, mis tundub tõenäoline. Karim Benzema, Isco ja Marcelo on veel kolme võtmemängijat, kelle mängimine kahtluse all.

Kõik jalgpalli koefitsiendid kehtisid artikli kirjutamise ajal.

Jalgpalli mängudele saad panustada Paf’i spordiennustuse lehel