Kert Keskpaiga nelja parima ala punktisumma on 4067 punkti. Viimase alaga ta seda enam ei muuda, sest osaleb Tartu Linnamaratonil 21km distantsil, mille eest saab maksimaalselt 900 punkti ja see on vähem kui tema senised neli parimat tulemust.

„Kui juba rinnanumber peal on, siis sörkima kindlasti ei lähe. Peab vajutama!“ rääkis Keskpaik paar päeva enne Linnamaratoni starti. Sel aastal Tartu Rulluisumaratoni võiduga Kuubiku konkurentide ees suure edu kätte võitnud Keskpaik pole kunagi täispikka maratoni läbinud ning otsustas Linnamaratonil poole lühema distantsi kasuks.

Liiatigi, et pärast Tartu Rattamaratoni võis üsna kindlalt kuulutada, et Keskpaik on 99%-lise tõenäosusega Kuubiku sarja esimene üldvõitja. Ent loetud päevad enne viimase etapi starti on täiesti ootamatult tekkinud hetkel üldtabelis alles 186. kohal asetseval kahekordsel Tartu Nelikürituse võitjal Allar Sool õhkõrn võimalus ise esikoht endale napsata. Kuidas nii?

Soo on läbinud sel hooajal kolm etappi (Tartu Maraton, Tartu Rattaralli ja Tartu Rattamaraton). Koos on tal 3022 punkti ja kolme ala läbinutest on tal paremuselt teine tulemus. Esimene on Tartu Rattamaratoni võitnud Peeter Tarvis, kuid tema Linnamaratoni starti ei tule.

Soo peab Keskpaiga tulemuse, 4067 punkti, alistamiseks saama juurde vähemalt 1046 punkti. Kuubiku punktitabel ütleb, et sellise skoori annab ainult võit (1100 punkt) või teine koht (1049 punkti).

„See tundub minu jaoks ulme. Ei usu, et suudan hetkel nii kiiresti joosta, et kohta esimese kahe hulgas saavutada,“ arvas Soo ise. Elus korra vaid ühe täispika maratoni läbinud (sel kevadel Otepääl ajaga 2:52.07) Soo on aga Tartu Linnamaratonil võtnud omale päris ambitsioonika ajalise eesmärgi – 2h40min.

Üllataval kombel võib aga selline aeg tänuvusel Tartu Linnamaratonil tõepoolest tuua koha esikolmikus, isegi esimese kahe hulgas.

Kui vaadata kaks päeva enne starti Linnamaratoni 42km osalejate nimekirja, siis vaatab vastu üsna rahvasportlik seltskond. Jooksjad, kes võiksid potentsiaalselt Soost kiiremini maratoni läbida, võib hetkel üles lugeda ühe käe näppudel.

Rait Ratassepp oli eelmisel aastal kolmas ja läbis siis distantsi ajaga 2:36.53. Eelmise aasta neljas Jonathan Rosenbrier Suurbritanniast on samuti stardis, kuid tema aeg oli juba üle 2h40min – 2:40.43. Sander Hannus on samuti läbinud sel aastal maratoni ajaga 2h40min. Ülejäänud 600 startija hulgast on juba väga keeruline leida jooksjat, kes suudaks maratoni läbida alla 2h40min.

Kui vaadata Soo ja Keskpaiga seljataga toimuvat heitlust kolmanda poodiumikoha eest, siis selle eest heitlevad ennekõide Sander Linnus ja Rait Pallo. Hetkel võib favariidiks pidada pigem Pallot, kellel on Linnuse ees 13-punktiline edu. Linnamaratonil on mõlemad stardis, kuid nende jooksutase võiks olla suhteliselt võrdne

Naiste Kuubiku võitu läheb püüdma Reeda Tuula

„Püüan 3h15min tempomeistri pundiga kaasa minna ja seal lõpuni vastu pidada,“ rääkis Reeda Tuula paar päeva enne starti oma eesmärkidest. Taoline aeg annaks talle tõenäoliselt kuskil 55.-60. koha, mis omakorda tähendaks vähemalt 940-punktilist saaki. See tähendab, et Tuula liigub vähemalt 3800 punkti graafikus.

Tema lähimad jälitajad on hetkel Heleri Kivil ja Sille Puhu. Kivil oma punktisummat 3656 punkti enam ei paranda, sest Linnamaratoni starti ta tulemas ei ole. Puhu tuleb ja kuigi ta varem täispikka maratoni jooksnud pole, siis võiks ta jooksus olla enamvähem samal tasemel Tuulaga ja see tähendaks, et tema sihib parimal juhul 3700 punkti graafikut ehk teist kohta.

Reeda Tuula Kuubiku üldesikoha ohustajaid ei pasta hetkel kuskilt.

Tartu Maratoni Kuubikul on punkte saanud enne Tartu Linnamaratoni kokku 13 769 inimest. Täielikku punktitabelit näeb siit: https://tartumaraton.ee/et/yritused/nelikyritus/tulemused/

4. Tartu Linnamaraton toimub sel laupäeval, 3. oktoobril. Kavas on 42km, 21km ja 10km distantsid. Kokku on viimastel andmetel registreerunud rekordilised 2950 osalejat. Korraldajad ootavad aga starti üle 3000 jooksja ja kepikõndija.