Tänases saates analüüsiti hiljuti Pekingis lõppenud kergejõustiku MMi, jutuks tuli ka kettaheite lõppvõistlus ja Hartingu kuues katse. Kas kohtunikud tegid sakslasele Christoph Hartingule liiga, jättes medalivääriline viimase katse lugemata? Üsna üksmeelselt leiti, et sakslane astus siiski heiteringi servale ja tema üle 65 meetri kandunud heide polnud määruspärane. Vastasel juhul oleks Harting neljandaks tulnud Gerd Kanteri koha võrra tahapoole nihutanud. Muide, üks Hartingu varasem üleastutud katse küündis koguni 67 meetrini.

Saatejuhid vedasid paralleeli 2000. aasta Sydney olümpiaga, kus analoogse millimeetrimängu peaosaliseks oli kettaringis Erki Nool. Toona lõppes meie jaoks kõik siiski õnnelikult, algselt tõsteti kolmandal katsel küll punane lipp, kuid sportlase palve peale mõõdeti heide igaks juhuks ära ja hiljem jäeti rivaalide vastuprotestid rahuldamata.

„Tegelikult astus ta ikkagi minu arust serva peale, kust see jutt tuleb?“ imestas Tarmo Paju Hartingu katsest rääkides.

„Erinevalt Erki Noolest, kes astus üle või ei astunud üle, ei ole võimalik kindlaks teha…“ jätkas Pahv.

„No Tšehhi teadlased väitsid, et ei astunud,“ meenutas Paju.

„Tšehhi teadlased tegid, jah. Siis minu arust noor Harting tantsis seal ääre peal ikka päris mõnuga, nii et seal ei ole midagi vaielda või rääkida. Üldse see noor Harting jättis selles võistluses kuidagi kummalise mulje. Tola-vanka öeldakse selliste kohta,“ põrutas Pahv, jättes täpsustamata, miks ta nõnda arvab.

Olgu Hartingu heitega, kuidas on, aga kuulajatele jäi ilmselt arusaamatuks, kas Eesti sportlaste konkurentide avalik ja argumenteerimata mõnitamine ongi Kuku raadio ja Postimehe sporditoimetuse uus tase?

Eesti Päevalehe ja Delfi palve peale selgitas Pahv oma seisukohta. "Tolavanka nimetuse teenis Harting oma tegevuse tõttu MMil - sportlaste tutvustamise ajal püüdis ta enda arust suure naljamehena Kanterit nügida, veiderdades käitus ta ka võistluse ajal sektoris ja sellise olekuga läbis ta ka intervjuude tsooni. Ongi kõik. Muideks, tolavanka ei ole minu hinnangul nüüd küll mingi hirmus halvustav nimetus," sõnas Pahv.