Juba põlvest-põlve on Harku järvel sõidetud tulemus iga aerutaja jaoks nagu lakmuspaber - kes ideaalses ilmas madalas järvevees korraliku tulemuse sõidab, võib julgelt MM-il starti minna.

Seekordne kahepäevane kodune mõõduvõtt suuri üllatusi ei pakkunud, sest need kes sihid kõrgemale seadnud, peavadki teistest üle olema. Meie olümpiakandidaadid, kelle põhiettevalmistus on toimunud neljasüstal, said oma klubide eest sõites ennast ka ühe- ja kahepaatidel kontrollida.

Aegade võrdluses sõitis kõige parema tulemuse välja Kaspar Sula 500 meetri ühesüstal, edestades veenvalt nii Tarmo Tootsit kui Kaarel Alupere. “Alles eelmisel aastal võitsin oma esimese ühesüsta kulla, nüüd on tulnud vajalik kindlus,” ütles Sula. “Sprint on ikka mu lemmikdistants, aga kõige rohkem olen arenenud 1000m distantsil ja seda on andnud just neljasüsta treeningud.”

“Tehniliselt on töö igas paadis täiesti erinev,” jätkas Sula. “Kõige raskem on ikka neljasüst, seal on vastutus väga suur, minu teha on kogu distantsi tempo ja rütm .Aga minu seljataga on kolm tugevat meest, usun neisse.”

Kahe päeva jooksul võitis Kaspar viis kulda, lisaks 1000m teise koha oma paarimehe Kaarel Alupere kannul. Koos võidutseti kahesüsta 200 ja 500m distantsil, jättes teised kaugele seljataha, mis näitas et mulluse MM-i kaheksas paar on heas löögihoos ka tänavu.

Korraliku medalisaagi võttis ka Kaarel Alupere, kelle viiest esikohast oli kõrgemast klassist koos Tarmo Tootsiga saadud 1000m kahesüsta esikoht. “Kõige rohkem meeldib mulle Kaspariga kahesüst, oleme väga sarnase tehnikaga, nii kui aasta tagasi kokku istusime tundsin kohe, et see paat jookseb,” rääkis Alupere.

“Distantsides tunnen ennast kõige kindlamalt 1000m ja kunagi tahaksin ennast teostada ka ühesüstal. Vastupidavusaladel midagi kiiresti ei juhtu, aga ma olen kannatlik inimene. Tänasel päeval on meie leib neljasüst, pean ennast selleks maksimaalselt rakendama,” lisas Alupere.

Kõige suuremat rõõmu pakkus just neljasüsta hea kiirus, kus lisaks noorematele Aluperele ja Sulale istusid veel juba neljandaks olümpiaks valmistuv Tarmo Tootsi ja Kristjan Oras. Konkurentsi neile loomulikult keegi pakkuda ei suutnud, aga saavutatud kiirus - 24 km/h on maailmaklassist ja märku sellest olid andnud ka Viljandis tehtud kontrollsõidud.

Eesti aerutamiskoondise peatreener Peeter Becker: ”Neid aegu, mida poisid Viljandi järvel välja sõitsid ma usun. Oleme suve jooksul 1000m peale kolm sekundit kiiremaks muutunud. Senine lagi on 2.53 ja see on päris korralik tulemus, nüüd on see vaja realiseerida ka võistlustel.”

“Meie konkurendid teevad väga kõvasti tööd ja neil on palju suuremad kogemused. Meie paatkonna kokkusõidu aeg on ju imelühike, aga me kõik teame, et muud võimalust ei ole ja teisi mehi mul ka kusagilt võtta pole - tuleb teha maksimum sellega mis meil on ja seal kus vaja. Nii lihtne see ongi!”

Kanuul jätkab meie liidrina nooruke Joosep Karlson. Tema on ka ainus selle paadiklassi esindaja, kes saab oma võimed proovile panna Milano MM-il.

Oma tasemelt veelgi madalamal on hetkel õrnema soo esindajad, kus pärast narvalanna Anastassia Psenitsnaja loobumist kindel liider puudub. Nüüd on lootused 17-aastasel Anette Baumil, kes just Harku sõitudega tõusis uueks liidriks ja kellel on ka motivatsiooni kõrgemaid eesmärke seada. Eesti MV-tel tegid kaasa seitsme aerutamiskeskuse esindajad ja võistkonnakarika viis Emajõe linna Tartu Ülikooli ASK.

Meie eliitgrupp treener Peeter Beckeri juhendamisel jätkab nüüd taas Viljandi järvel, et anda viimast lihvi enne selle hooaja kõige tähtsamaid starte MM-il.

“Suur töö on juba tehtud, viimased kümme päeva töötame detailide kallal, eelkõige viimistleme starti,” rääkis Becker. Kahjuks kõik meie kodused võistlused toimuvad n.ö. lendstardist, kõikjal mujal on juba ammu vaid spetsiaalsed stardisüsteemid. Meie oleme suutnud endale sellise muretseda vaid ühe raja jaoks ja neljase jaoks sellest piisab. Loodame, et valmiv Aidu kanal selle nii olulise lünga lõpuks parandab. Neljapaadi meeste töömeeleolu on hea, nad teavad milleks nad võimelised on ja kui hooaja alguses olime maailmas kuskil teise kümne alguses, siis ma väga loodan, et Itaalias pääseme esikümnesse. Selle nimel oleme kogu hooaja kõvasti vaeva näinud.”

Aerutamise MM-ile on esmakordselt registreerunud üle saja riigi sportlased ja eestlased tahavad näidata, et nad on taas arvestatavad tegijad. Meie neljasüst alustab eelsõitudega 21. augustil ja kolme päeva jooksul saab selgeks, kas Harku järvel sõidetud aegadel on kaalu ka Milanos.

MM-i finaalikoht tagab ühtlasi järgmise hooaja olümpiapääsme. Vaatamata sellele, et kahesüst Peeter Becker ja Tarmo Tootsi Ateena eelolümpia võitsid on neljal korral Eesti aerutajad maailma suurimalt spordipeolt kõrvale jäänud. On aeg.