Esimest korda korraldusajaloos näeb MK-formaat ette vahesõitudeta ehk teise võimaluseta võistlussüsteemi, mis aga eksimuste ja vigade parandamiseks ruumi ei jäta, kirjutab Eesti Sõudeliit oma koduleheküljel.

Suurte lootustega sõitis Sloveeniasse paarisaeru neljapaat, mis võrreldes kahe varasema aastaga on veidi koosseisult muutunud – Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Andresoni ja Allar Raja kõrvale toodi paati vanameister, Pekingi olümpiahõbe Tõnu Endrekson.

Esimesel etapil teeb kaasa 8 kvartetti. Kahest eelsõidust kummastki 3 paremat lunastas pääsme finaali, tahapoole jääjad leppisid B-finaaliga.

Teises eelsõidus startinud Eesti nelik pidi väga napilt tunnistama kõikide konkurentide paremust, jäädes ajaga 5.53,28 neljandaks ehk sõidu viimaseks. Parima tulemusega sõudis finaali Hiina (5.51,78), järgnesid Poola (5.52,19) ja Prantsusmaa (5.53,22). Ka reedesel Bledi regatilt olid hiinalsed ja poolakad Eestist sarnase eduga üle.

Teist eelsõitu valitsesid 5.51,54ga sakslased Šveitši (5.57,47) ja Tšehhi ees (6.04,40). Need kolm kvartetti sõuavad seega pühapäeval Eesti aja järgi kell 14.03 startivas finaalis.

Koondise peatreener Matti Killing arvas neljapaadi etteaste keskpäraseks ning hindas distantsi lõpuveerandit kriitiliselt. „Esimese poole ja sealt veidi edasi liikusime päris jõudsalt, ent siis prantslased kiirendasid ning vahepeal sisse saadud edu kahanes valusalt napiks kaotuseks. Küsimus on siiski ka liialt väheses kokkusõidus ning lõunamaa sõudjatega võrdluses on meie veekilometraaž väiksem,” arvas juhendaja ning lootis, et hooaja edenedes jõutakse nii tehniliselt kui füüsiliselt järgmisele tasemele. Varem on Killing öelnud, et olümpiahooajal on vajalik ka jaanuaris vee peale saada.

Veel ei ole selge, kas neljapaat stardib samas koosseisus ka mai lõpus Poznanis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel. Otsus tehakse koju tagasi jõudes.

Esmalt sõidetakse ära pühapäevane B- finaal, kuhu Eesti ainsaks vastaseks tuleb Horvaatia.

Bledis on stardis kaks Eesti paarisaeru kahepaati. Tugevam ja kogenum duo – Andrei Jämsä ja Kaur Kuslap – finišeerusid eelsõidus Tšehhi (6.30,11), Ungari (6.31,20) ja Bulgaaria (6.33,06) järel 6.34,81ga neljandana ning pääsesid sõidust viimastena 12 parema sekka poolfinaali. Seal neil võimu ei olnud ja terve distantsi vältel sõuti 6. positsioonil. Sõidu võitsid sakslased Hacker-Krüger (6.26,21). Järgnesid tšehhid Plocek-Jirka (6.30,41) ning viimase finaalipääsejana Hispaania, rivistuses Guzman-Garcia (6.34,04). Ent Eestit edestasid paraku ka Egiptus (6.36,47) ja Iisrael (6.36,98).

B-finaal sõidetakse pühapäeval Eesti aja järgi kell 11.05. Lisaks Egiptusele ja Iisraelile tulevad teisest poolfinaalist Kuslapi-Jämsä vastasteks Ungari, Holland ja Hiina.

Teine Eesti kahepaat – Joosep Laos ja Geir Suursild – olid teises eelsõidus 6.49,83ga kuuendad ning seoses sellega on nende jaoks võistlus ka lõppenud. Laose-Suursilla osalusel toimunud sõidu võitsid 6.29,34ga serblased Marjanovic-Filipovic, järgnesid hispaanlased Guzman-Garcia (6.32,20), hollandlased Knab-Broenink (6.33,27) ning viimasena poolfinaali jõudnud iisraellased Gonorovski-Fridman (6.37,53).

Matti Killingu sõnul jäi mõlema ekipaaži sõit konarlikuks. „Võtame võistluse järgselt nõupidamise kokku ja analüüsime miks, kes ja kuidas. Stabiilsust on vaja, hetkel on olnud liiga vähe ilusaid momente,” ei jäänud juhendaja hoolealuste hetketasemega rahule.

Poolas Poznanis toimuvate Euroopa meistivõistlusteni on jäänud kolm nädalat. Usutavasti selguvad paatkondade koosseisud eeloleva nädala jooksul.