Meeste esikohamängus läks võitja selgitamiseks vaja viit geimi

Vanameister Veiko Lemberi sekkumine kuldmedalimängus andis eelmisel aastal kolmanda koha teeninud Kuressaare meeskonnale uue hingamise, kui 0:2 kaotusseis pöörati Pärnu vastu 3:2 võiduks, kirjutas saaremaasport.ee.

Treener Asko Esna märkis, et kui Lember mängu tuli, siis hakkasid asjad paremini sujuma. "Ta mängis muusika lahti ja iga pill hakkas oma viisi esitama," kiitis ta sidemängijat.

Kuressaare spordihoones mängitud kohtumises olid võõrustajad kaotanud esimese geimi 22:25 ja olid teises taga 12:16, kui treener Esna vahetas sidemängija Karel Ellermaa asemel sisse juba aastate eest tippspordist loobunud 37-aastase Lemberi. Häid sooritusi hakkas tegema ka Kevin Saar. Kuigi geim kaotati 19:25, leidsid võõrustajad vanameistri sekkumisel uue hingamise ja mängu tuli pööre.

Õnnestunud vahetuse teinud Esna sõnul mängis Ellermaa küll hästi, aga väljakul jäi midagi puudu ja meeskonna mängumootor ei jooksnud nii nagu oleks tahtnud.

Kolmas geim võideti koduvõistkonna poolt kindlalt 25:16 ja neljas 25:17. Jokkerina mängu sekkunud Lember tunnistas, et tegelikult olid mängijad ise väga head ja tal ei olnud vaja suurt midagi teha: "Veidi õlitasin, poisid mängisid ise hästi. Meil on Kareliga võrreldes erinev rütm ja seda oli vaja vahetada," selgitas kord nädalas jooksmas käiv ja viimati jaanuaris palli mänginud sidemängija.

Viiendas geimis jätkasid saarlased domineerimist. Siim Ennemuisti servist saadi ette 5:2 ja Hindrek Pulga rünnakust juhiti 13:9. Mihkel Tanila naelutas palli maha seisuks 14:11, Pärnu ründas auti ja numbrid 15:11 tähendasid ka mängu võitu ning võrkpallipealinna tiitlit Kuressaarele.

Meeskond oli saavutanud selle, mida fännid neilt ootasid. Võidu üht arhitekti Lemberit siiski igapäevaselt enam võrkpalliplatsil ei näe. "Come backi aeg on möödas," lausus ta.

Treener Esna ei olnud oma hinnangutes Lemberi aadressil kiidusõnadega kitsi. "Võrkpall on selline mäng, kus võib tõmmata paralleele rattasõiduga. Kui sa oled juba mängima hakanud, siis mingeid tõdesid ära ei unusta. Veiko ees müts maha, sest mäng oli kõrge tasemega. Nii resultatiivselt ja hästi palli laiali jagada on suur oskus," rääkis Esna.

Kolmanda koha sai Rakvere meeskond, kes mängis eelmise aasta finalistide duellis 3:1 (-23, 18, 23, 19) tulemusega üle Võru.

Naiste finaalis oli Viljandi ülekaal kindel

Saarlannad võtsid kiirelt mänguohjad enda kätte ning said algedu 4:0. "Meie oma serv töötas siis, aga pärast andsime ka sealt järgi," tunnistas võõrustajate treener Ene Kask.

Seejärel hakati eksima vastuvõtul, Viljandi tegi 8:1 vahespurdi ja külalised asusid juhtima ning eduseisu enam käest ei antud. Geim Viljandile 25:12.

Teises geimis jagus tasavägist heitlust seisuni 13:13, misjärel hakkas koduvõistkond jälle vastuvõtul eksima ja rünnati viljandlannade blokki. See tähendas 21:25 kaotust. Kolmandas geimis suudeti võrdselt mängida seisuni 9:9, kuid siis sai mänguvankri paremini veerema Viljandi, kes vormistas 3:0 võidu 25:19 paremusega.

"Kokkumäng oli neil natuke parem, nad lõhkusid oma serviga meie mängu täitsa ära," märkis Kask, kelle hinnangul oli Viljandi näol tegu väga tugeva vastasega, kellele ei ole patt kaotada.

Viljandi naiskonnas mängisid sellised tuntud mängijad nagu Kristiine Miilen, Mari-Liis Graumann, Egle Püvi, Erle Püvi, Merilin Salben ja Maarja Kerner. "Nad on oma koostööd ka kauem lihvinud, meie saime alles selleks turniiriks kokku," lisas Kask. "Õed Püvid mängivad TTÜ naiskonnas igapäevaselt koos, teised on ka erinevates naiskondades palju koos olnud."

Kuigi kodupubliku ees jäi esikoht saavutamata, on Kask oma naiskonna sooritusega kokkuvõttes rahul. "Kui pidada silmas suvel toimuvaid Saarte mänge, siis teame mida harjutada ja mida edasi teha," lausus ta.

Pronksimängus võitis eelmise aasta parim Tallinn 3:1 (14, -20, 18, 23) resultaadiga Soome esinduse LP-Vampula.

Meeste finaali TOP5:
Naiste finaali TOP 5: