Kuigi 20-aastane Karl Koha on meie kunagiste kuulitõuke suurmeistrite rekordid juba mitme meetriga üle löönud, seisab tema alles oma sportlastee alguses.

Koha tõukas talvel isikliku rekordi 17.78 ja kerkis 11 noore Eesti kergejõustiklase hulka, kes on koduse U23 EM-i normi tänaseks täitnud. Enamgi veel, Eesti meistrivõistlustelt teenis ta oma esimese hõbemedali, jäädes meie esitõukajast Kristo Galetast vaid poole meetri kaugusele.

  • Karl Koha
  • 21.11.1994
  • Haapsalust pärit
  • 194 cm ja 110 kg, käte siruulatus 200 cm
  • Fännas pisipõnnina häälekalt Erki Noolt, hiljem konkreetseid eeskujusid pole olnud
  • Mänginud noorte- ja harrastusliigades nii võrk-, korv- kui jalgpalli
  • Lamades surumine 150 kg, rinnalevõtt 135 kg, rebimine 105 kg, kükk 205 kg
  • Kuulijänn ette (7,26-kilose kuuliga) 16.80 ja taha 17.97
  • Paigalt kaugus 3.00 m, jalad koos paigalt kolmik 9.14 m, 30 m lendstardist 3,29 sek

Algus

Pärit on Koha Haapsalust, mis veel 1990ndatel oli Eesti kergejõustikus üks tähtsamate võistluste peamiseid võõrustajaid. Nii pole ime, et kord autoga staadionist mööda sõites küsis ema toona 1. klassis käinud Karlilt, ega ta kergejõustikku proovida tahaks. Et vanem vend Kristo tegeles poksi kõrvalt just kergejõustikuga, polnud emale vastuseks jah-sõna ütlemine raske.

"Mu esimene treener oli Peeter Kallas (kunagine Urmet Uusoru juhendaja), kelle juures käisin esimesest viienda klassini. Tema trennides tegime palju muudki kui kergejõustikut. Tõsisemaks läks sportimine viiendas klassis, kui siirdusin Kaja Ladva trenni. Siis hakkasid tekkima ka selgemad eesmärgid ja sihid," meenutab põline läänemaalane. Kuigi esialgu tegi Koha kõiki alasid, ka mitmevõistlust (võitis 2008. aastal omaealiste seas Leksi 7-võistluse!), siis põhikooli lõpuaastatel hakkas ta üha rohkem heidetele ja tõugetele keskenduma. "Teivashüppes pole kolm meetrit veel mingi tulemus, aga mul tuli juba sellegagi kõrgusekartus peale," naerab loo peategelane nüüd.

Silmapaistvate tulemuste puudumisele vaatamata jäi ta lõpuks silma Audentese spordigümnaasiumis heitjaid ja tõukajaid treenivale Ants Kiisale.

Audentese aastad

Treener Ants Kiisa: "Karl jäi silma ühel võistlusel, kui ta oli veel 15-aastane. Tähelepanu äratas tema tõukeliigutus. Läksin ta treeneri juurde ja uurisin tausta, selgus, et tegu on tõsise kutiga ja võiks proovida. Kui ta järgmisel sügisel Audentesesse üheksandasse klassi tuli, polnud ta veel keegi - tõukas 5-kilost kuuli 11 meetrit."

"Audentesesse õppima ja treenima tulemine oli olnud mul pikemat aega eesmärgiks," tunnistab Koha. "Mäletan, kuidas Ants ütles mulle, et kui testid ja vestluse läbin, võtab tema mu vastu." Muide, õppimisega pole Karlil kunagi suuri raskusi olnud - sel kevadel lõpetab ta keskkooli ja tunnistusele peaks tulema vaid neljad ja viied.

Esimestel Audentese aastatel jäi Koha veel selgelt alla oma treeningkaaslasele Ats Kiisale. "Oma esimesele Eesti meistrivõistluste medalile olin lähedal 2011. aasta suvel A-klassi eestikatel, kus ma jäin vaid 3 sentimeetri kaugusele (praegusest mitmevõistlejast) Janek Õiglasest, kes sai pronksi."

Ent juba pool aastat hiljem sai Koha lõpuks kätte ka oma esimese meistrivõistluste medali, ja kohe kuldse. Edaspidi polegi talle omaealiste seas vastast leidunud.

Ants Kiisa: "Karl on sportlasena kahtlemata andekas. Audenteses on tema areng olnud ülisuur, pea kümme meetrit. Vaid Taavi Peetre on olnud viimaste aegade meestest veelgi kiirema arenguga. Inimesena on Karl tõsine ja rahulik." 

Seda, et ka pärast täismeheikka jõudmist on tegelikult täitsa mõnusa jutu ja olemisega Koha areng kenasti jätkunud, näitab ilmekalt tänavune sisehooaeg. Oma isiklikule tippmargile õnnestus tal lisada pea meeter (81 cm) - uued rekordnumbrid on 17.78. Eesti täiskasvanute meisrtrivõistlustel andis see tulemus Kristo Galeta järel teise koha. Absoluutklassis oli hõbe muide alles Koha teine medal suvise pronksi kõrval.

Ants Kiisa: "Kui ta eelmisel suvel 16.97 tõukas, oli tegu ideaalse tõukega. Nüüd polnud see 17.78 aga tehniliselt perfektne, ideaalis võinuks ta paarkümmend sentimeetrit üle 18 meetri tõugata."

Tugevused ja nõrkused

Koha kasutab n-ö tavalist ehk glide tehnikat. "Olen ettevalmistusperioodil ka pöördega tõukamist natuke proovinud, kuid see mulle eriti ei istu."

Oma suurimaks tugevuseks peabki ta just head tehnikat. "Kui vorm on hea, siis suudan üldiselt ka tehniliselt hästi tõugata. Miinuspoolele võib kindlasti kanda aga plahvatuslikkuse puudumise ja lihaste puisuse."

Ants Kiisa: "Ta on tõesti üks puisemaid vendi, täielik massööride hirm! Oleme selle probleemi lahendamisega ka tegelenud ja kuigi ta spagaati viskama ei hakka ilmselt kunagi, on liikuvus paranenud."

Suvest

Välihooaja on Karl tegelikult juba avanud. Portugalis Leirias toimunud heitealade Euroopa talvisel karikal sai ta nii kuulitõukes kui odaviskes kirja loodetust kehvema tulemuse - vastavalt 16.06 ja 57.72. "Olin kogu talve palju tõuganud ja tagantjärgi jäi mulje, et just Portugalis tuli sisehooajast pingelangus peale. Pärast kuuli ebaõnnestumist polnud enam mingit tuju oda visata (alad toimusid praktiliselt samaaegselt erinevatel sttadionitel)."

Õige suvehooaja avab Koha maikuus, mil aasta tähtsaima võistluse ehk koduse U23 EM-ini on jäänud kaks kuud. Nimetatud võistluse kaal on noore mehe jaoks mõistagi suur, eriti, kui arvestada, et ta on varem käinud vaid ühel tiitlivõistlusel. "Tahaksin suve pikima tõuke teha kindlasti just EM-il. Usun, et olen võimeline tõukama vahemikku 18.30-18.50."

Ants Kiisa: "Kuulitõuke üldine tase on läinud viimastel aastatel selgelt ülesmäge ning kahe aasta taguse Tampere EM-iga võrreldes on nii lõppvõistluse kui finaalikoha hind kindlasti kõrgem. Seniste tulemuste põhjal võib loota, et Karl suudab suvel üle 18 meetri tõugata. Sel juhul peaks peaeesmärk ehk lõppvõistlusele pääsemine olema reaalne."

Karl on plaanid paika pannud juba ka järgmiseks aastaks. Sporditee jätkamises pole kahtlust, ent samaaegselt kavatseb ta ka ülikooliharidust omandama asuda. Elukohaks jääb ilmselt Audentese ühiselamu, mis aitab kulusid kokku hoida.

Karl Koha rekordid:
Kuulitõuge: 17.78
Odavise: 61.09
Kettaheide: 46.90