Loengu tulemusena saavad huvilised ülevaate kuidas Vana-Indias nähakse keha, ihu ja vaimu seostest, askeesist ja tantrismist üldist seost. Käsitletakse jooga filosoofiat ja psühholoogiat seal juures ettevalmistusi harjutusteks. See annab ühelt poolt spordiklubis igapäevasele joogale mõtestatuse. Räägitakse meditatsioonist kui kesksest vaimuharjutusest ja autoteraapiast (autoteraapia tähendab keha ja vaimu automaatset tervenemist, iseeneslikku tervenemistesmalt antakse alateadvusele ülesanne ja siis tuleb keha järele). Tehakse läbi ka paar praktilist harjutust. See aitab neil inimestel, kes joogat ei praktiseeri, viia see mõttemudel oma spordiharrastusse, olgu selleks siis jooksmine, rattasõit, ujumine vms ala.

Ihu ja vaimu koostöö on eriti oluline võistlussituatsioonis või igapäevastes pingelistes ja keskendusmist nõudvates olukordades, puudutagu need tööd või eraelu. Nii annab loeng uued teadmised neile, kes on silmitsi olnud olukorraga „psüühika vedas alt".
Lisaks selle mõtteviisi tundma õppimine ühelt poolt laiendab silmaringi, teisalt annab psühholoogilisi tööriistu juhtimaks ja tunnetamaks oma keha.

Loengu pealkirjaga "Kuidas panna ihu ja vaim koos sportima? Võtteid jooga, meditatsiooni ja tantra õpetustesttoimub Tallinna Ülikooli Pedagoogilise seminari õppehoones Räägu 49, Tallinn.
See kestab orienteeruvalt 1,5 tundi. Osavõtutasu on 5 eurot (maksmine kohapeal, sularahas). Vajalik on eelnev registreerimine: katrin.soidra-zujev@tlu.ee.

Lektorist: Martti Kalda on ühtviisi kodus nii ülikooli loengusaalis, kui Aasia avarustel. Ta lõpetas EHI 1999 magistrikraadiga Aasia kultuuriloo erialal, spetsialiseerudes India ajaloole ja kultuurile, olles tänaseks Tallinna Ülikooli Eesti Humanitaarinstituudi Lähis-Ida ja Aasia kultuuriloo osakonna juhataja. Peamisteks uurimisvaldkondadeks on Lõuna-Aasia ajalugu, ühiskond ja religioonid, samas omab ta ka laialdaselt teadmisi Aasia poliitikast laiemalt. Aastate jooksul Aasia riikides reisides on ta omandanud hulgaliselt praktilist kogemust, mida annab loengutega edasi.

Käesolev loeng on loengusarja TREENI TEADLIKULT kevad 2015 loengusarjast. Sari on suunatud harrastussportlastele, lastevanematele, perearstidele, treeneritele ja kehalise kasvatuse õpetajatele. Registreerida võib kõigile või valitud huvipakkuvatele loengutele üksinda, sest iga nädal on iseseisev teema.

Peale lektor Martti Kaldma loengut jäänud veel kevadhooaja viimased loengud:  

05.05 Ettevalmistus (sügis)maratoniks - jooksutreener Harry Lemberg

12.05 Kuidas läbimõeldult triatloniks valmistuda ja pingevabalt see läbida? - triatleet Priit Ailt