Mitmed uuringud on näidanud, et vere liiga madal D-vitamiinisisaldus on tervisele kahjulik. Hiljuti suutsid Kopenhaageni Ülikooli teadlased - esmakordselt maailmas - aga tõestada, et ka liiga kõrged D-vitamiininäitajad ei ole tervislikud, sest oluliselt suureneb insuldi ja südameinfarkti risk.

"Uurisime 247 574 taanlase vere D-vitamiinisisaldust. See on siiani maailma suurima baasiga sellelaadne uuring. Analüüsisime uuringus osalenute surma põhjusi ja vere D-vitamiini taseme seoseid seitsme aasta vältel pärast esimese vereanalüüsi võtmist. Selle aja jooksul suri 16 645 patsienti," selgitab ülikooli kodulehel kliinilise meditsiini osakonna professor ja Glostrupi haigla arst Peter Schwartz.

Järeldus pikaajalisest uurimistööst oli ühene: eksisteerib selge seos suremuse ja liiga madala vere D-vitamiinisisaldus vahel, kuid uue faktina leiti kinnitus, et vere D-vitamiinisisaldus võib olla terviskahjustavalt kõrge.

"Kui see näitaja on alla 50 või üle 100 nmol/l, on risk surra suurem. Neil, kel näitaja ületas 100 piiri, on suurem risk surra südame-veresoonkonna haigustesse, näiteks insulti või südameinfarkti," ütles Peter Schwartz.

Seega - vere D-vitamiinisisaldus ei tohiks olla liiga madal ega ka liiga kõrge. Hea oleks, kui see näitaja jääks vahemikku 50-100 nmol/l. Uuring tõestas, et parim oleks vere D-vitamiinisisaldus tasemel 70 nmol/l.

Kuna D-vitamiini manustamisele pööratakse väga palju tähelepanu, eriti Põhjamaades, on uuringu tulemused väga olulise tähtsusega.

"Seda asjaolu tuleb vitamiinide ja toidulisandite tarvitamisel arvestada. Ei maksa arvata, et mida kõrgem näitaja, seda parem. Ka vitamiine peaks sööma arsti juhendamisel ning jälgimisel," leiab dr Schwartz.