Oma mängijakarjääri Nõmme Kaljus Eesti meistritiitliga lõpetanud Viikmäe asus alates 2012. aasta novembrist klubi noortetöö juhiks, kasutades oma laialdasi kogemusi jalgpallis Kalju noortetöö arendamisel.

Selle ajaga on Kalju noorteklubid saavutanud mitmeid märkimisväärseid tulemusi, neist kõnekaim Nõmme Kalju duubli Esiliiga B võit aastal 2013.

Mida tähendab uus etapp klubi ja eeskätt noormängijate jaoks?

Algav aasta on Nõmme Kalju noortetöös märgilise tähendusega. Viimaste aastate teadlikum noortetöö on jõudnud etappi, kus meie esimesed klubi kasvandikud on jõudnud välja Premium liiga võistkonda, saanud lepingud ning astunud sammu profijalgpalluri maailma. Profilepingud on saanud viis klubi oma kasvandikku ja noormängijat, kes saavad edaspidi oma spordialaga tegeleda mõtlemata elatise teenimisega seotud muredele. Kuus klubi noort, kes on liitunud klubiga n-ö „lasteaia treeninggrupist“ on alustanud treenimist meeste Esiliiga võistkonnaga. Klubi juhtkonna jaoks on muidugi võimas emotsioon kirjutada lepinguid alla noortega, kes mitmed aastaid tagasi tulid klubisse lootusrikaste poisikluttidena, olles kõrvalt jälginud nende arengut ja sirgumist tõsiseltvõetavateks noorjalgpalluriteks.

Kui seni on Nõmme Kalju FC eeskätt tuntud klubisse mängijate sissetoojana, siis algaval aastal on see trend oluliselt ja kardinaalselt muutumas. Nõmme Kalju FC-s treenib igapäevaselt üle 600 lapse, kellest kõigist ei pruugi saada professionaalseid jalgpallureid, kuid kelle seas on kindlasti märkimisväärseid talente. Juba on alustanud esimesed ’99 ja ’00 sünniaastaga poisid regulaarseid treeninguid koos Kalju Esiliiga võistkonnaga ning ka talvistes treeningmängudes saavad need poisid juba mänguminuteid. Järgmistel aastatel me Esiliiga kaudu tippjalgpalli nii suures mahus teistest klubidest mängijaid tuua ei plaani, sest aina enam on meie enda kasvandikke peale tulemas. Märkimisväärse panuse on andnud sellesse treenerid Peeter Kusma, Zaur Tšilingarašvili ja nüüdseks juba klubist lahkunud Martin Maasing.

Aastatepikkune töö on kandmas vilja ning järgnevatel aastatel on noorte pealekasv Kaljul juba järjepõhine. 2015. aasta hooaeg on veel siiski üleminekuaasta, mil tulemuste taotlemine pole suures plaanis esmatähtis. Mis loomulikult ei tähenda, et igalt mängult ja turniirilt ei taotleks kõik mängijad maksimumtulemust – lihtsalt klubi arengu mõttes on tegemist süsteemi järgmise mutri keeramisega, mis võib veel vajada „õlitamist“. Seetõttu on peatreenerite otsus, millises mahus ja rollis reaalsuses noori kasutatakse, kuid eeldused ja võimalus silma paista on Nõmme Kalju noorte jaoks saavutanud uue taseme.

Kalju uksed jäävad avatuks ka teiste klubide mängijatele, kellel on ambitsioon ja tahtmine jõuda välja tippjalgpalli, kuid aastast-aastasse on mängijate sissetoomise roll vähenemas.

Klubi eesmärk on kasvatada tippjalgpallureid, seda nii Nõmme Kalju esindusmeeskonna kui ka Eesti (noorte)koondiste jaoks. Samas on Nõmme Kalju FC võtnud ühiskonnas enda kanda rolli pakkuda kõigile huvilistele jalgpalliga tegelemise võimalust ja spordiga tegelemise kaudu edendada sotsiaalseid väärtusi, leides huvi ja oskuste olemasolul sobivaid ülesandeid kõigile, kellele jalgpall või sport laiemalt südamelähedane on. Esimesed klubi noored on paralleelselt treenimise kõrvalt alustanud treeneritööga, kätt ja mõistust saab proovile panna ka turniiri-kohtuniku ametis ja erinevate ürituste korraldamise juures.

Nõmme Kalju esindusmeeskond vahetas Premium liiga 2015 hooaja eel peatreenerit ning vahetas mitmed vanemad mängijad välja Esiliigas tegusid teinud oma kasvandike vastu. Mida tähendab esindusmeeskonna noorenduskuur noormängijatele?

Noormängijate jaoks on Kalju 2015. aastal meistriliiga klubidest kindlasti parim hüppelaud, sest nii jõudsat panust ja kiiret üleminekut noortele algaval hooajal ühegi teise klubi poolt täheldada ei saa.

Ühtepidi oleme sunnitud tegema algaval aastal riskantsemaid otsuseid ja käike, sest tippnoorte arv on alles kasvu alguses. Usume oma noortesse ja teame, et nad on võimalust väärt. Selle ja tulemuste stabiilsuse vahel tasakaalu leidmine on treenerite peamine valupunkt ja otsustuskoht järgmisel aastal.

„Saatan peitub detailides“ – Eesti Premium liiga on noorte jaoks suurepärane võimalus saada mänguaega, statistikat, tähelepanu nii rahvusvahelistelt agentidelt ja skautidelt kui ka koondiste esindajatelt.

Võimalus silma paista on Eesti noorel tunduvalt suurem kui näiteks inglise noorel, sest koondiste uks on avatud palju suuremal hulgal noortele Eestis kui Inglismaal: meie valik on kordades väiksem. Kuidas meie noored seda unikaalselt võimalust ära kasutavad, on teine küsimus. Läbi ajaloo on väga mitmed mängijad saanud võimaluse esindada A-koondist 17-18-aastaselt, globaalses võrdluses on see pigem erakordne. Kõik uksed on olnud avatud, tuleb ainult ise piisavalt mees olla ja see võimalus ära kasutada.

Mitte midagi ei juhtu siin maailmas iseenesest ning seetõttu on Eesti tipptasemele jõudmisel, või tipptaseme lähedale jõudmisel, ka noore enda vastutus hoopis teine. Distsipliini ja töötahte enda olemuse osaks tegemine on vajalik juba noores eas, et eristuda näiteks 17-aastasest inglise noorest. Nii oskuste kui ka füüsiliste võimete arendamine peab olema teadlik ja järjepidev. Psühholoogiline ettevalmistus, oskus võtta vastu ning kasutada maksimaalselt ka kriitikat ja tagasisidet on samuti võtmetähendusega just selles vanuses. Tervislikest eluviisidest ja piisavast puhkusest rääkimata. Meie noorte jalgpallurite täielik pühendumine igas vajalikus valdkonnas on tippjalgpalluri teekonnaks tippjalgpallini ainus võimalus, alternatiivi ega ruumi kõrvalistele asjadele pole.

Olen optimist ja näen meie noortejalgpallis suurt potentsiaali. Oleme saavutanud noortetöös järjepideva kvaliteedi tootmise võimekuse. See tähendab, et Nõmme Kalju FC kasvandike vundamendil on võimalik klubi tulevikku ehitada. Loomulikult on arenguruumi ja tööd palju, on ka kasutamata jäänud võimalusi ja võib-olla mitte kõige ettenägelikumaid otsuseid tehtud. Kuid üldpilti see niivõrd ei mõjuta ja tumedates värvides tuleviku maalimiseks põhjust pole. Algaval aastal oleme astumas julgeid samme, meie otsuste vilju saame maitsta juba peatselt.