Kohtusime dr. Oolo ja ta abikaasa Viivikaga juunikuu keskel Kadrioru pargis, kuid lugu jäi vahepeal settima. Kas Sina teadsid, et dr. Oolo oli esimesi aeroobikatreenereid Kanadas? On kindlasti palju muud, mida Sa tema kohta ei tea. Kuigi põhiselt pajatab selles loos Allan, esitasin mõned küsimused ka Viivikale.
Tarkusi on doktor kogunud kogu oma senise elutee vältel, nii on ta jätkanud ka erialaselt uue õppimisega ja pideva enesetäiendamisega 30 aastat. Trigeenika on mõjutatud erinevatest õpetustest: osteopaatiast, kiropraktikast, spordimeditsiinist ja paljudest teistest nii iidsetest kui ka tänapäevastest koolkondadest.
Dr. Oolo avas hiljuti koos oma särava ja targa abikaasa Viivikaga Trigenics Valuravi & Kiropraktika Kliiniku. Oolo kinnitab, et sinna on teretulnud kõik inimesed, kel on väiksemgi valu, kuid ka need, kel midagi ei valuta, sest sageli ongi siis parim aeg tulla ja võimalikke probleeme ennetada. Terves kehas ei tohiks valutada mitte midagi, isegi mitte väike sõrm. Kui on valu, on see signaal ja märk, et midagi on paigast ära. Trigeenikaga aju mõjutades ja ümber programmeerides saab igast valust lahti, lisab Oolo. Näiteks on dr. Oolo sõnul vähe pea - ja alaseljavalusid, mida ei saaks tema meetoditega ravida. Sageli aitab pea - ja alaseljavalude puhul lülisamba mõjutamine kiropraktika abil, kuid alati ei ole ka kiropraktika lahendus. Et leida toimivaid võtmeid erinevate valude puhul, lõigi Allan trigeenika. Nii vaadeldakse organismi kui tervikut, kasutatakse ka lihaste manipulatsioone ja palju muud.
See on üks elulugu, üks elutöö, pühendumine ja looming. Dr. Oolo sai aastal 2004 ka osteopaatia arsti kutse ja seegi diplom ehib nüüd tema kabinetti paljude teiste arstidiplomite kõrval. Allan Oolo lubab, et ta võtab patsiente vastu veel vähemalt viis aastat, kuid edasi ta enam lubadusi ei anna. Ehk on tal plaanis oma naise ja kahe armsa lapsega ümber maailma reisida või midagi muud inspireerivat teha? Seda ta aga veel ei ava, kuid vanaks jääda ja pensionile minna pole küll tema plaan. Näib, et tema plaan on olla igavesti noor ja liikuda, liikuda, liikuda - läbi aja ja ruumi. Liikuda kogu hingest, 100%. Elada täisväärtuslikku elu.

Mida soovite Eestimaa harrastajatele Liikumisaasta 2014 puhul?

Allan: Käesolev liikumisaasta on väga oluline, sest see suurendab eestlastes elamisesädet. Kui suurendada oma elus liikumise hulka, siis tõstad ka oma elu kvaliteeti. Loodan, et kõikide inimeste elukvaliteet tõuseb oluliselt sel aastal ja kõikidel järgnevatel aastatel. Liikumine ja muutus on justkui „elu lätted“ kõikide elusorganismide ja vormide eksisteerimiseks. Eestis elavad kõige liikumise- teadlikumad inimesed, võrreldes kõikide riikidega, kus ma elanud ja reisinud olen.
Olen liikumisspetsialist, sest elu ongi liikumine. Kõik, mis peatab liikumise, peatab elamise. Liikumine on (essence of life) elu alustala - nii molekulaarsel tasandil kui ta integreeritud suuremas plaanis. Minu eriala on aidata inimkehas taastada õiged liikumised, kasutades selleks mu enda loodud meetodit trigeenikat. Trigeenika on lihtsalt öelduna ka normaalsete liigutuste taastamine inimkehas. Valu sensorid on tihedalt korrelatsioonis liikumisega. Peamised valu sensorid - närvid, mis vastutavad valu impulsside genereerimise eest - on seotud vale liikumisega. Selleks, et tunda valuaistinguid, peab aju saama signaali. Trigeenika abil saab saadetavaid signaale ümber programmeerida. Kui midagi peatab liikumise, siis ta peatab elamise. Elu kogus igasühes meist on aga korrelatsioonis meie liikumise hulgaga. Kui oled 100% liikuv, on sinus 100% elu. Sel juhul on inimeses palju liikumist kõikidel tasanditel: bioloogilistes süsteemides, kehas ja ka mõtetes. Kui aga inimeses on vaid 50% liikumist kõigis tema bioloogilistes süsteemides, on temas siis ainult 50% elu. Olgu see kemikaalide liikumine kehas või musklite liikumine. Liikumine on elu võti ja kuna käesolev aasta on liikumisaasta, siis soovin kõikidele maksimaalset liikumist, sest liikumine on elu. Loodan, et kõik inimesed taastavad oma kehas täieliku liikumise, et saada osa liikumise imedest. Liikumisaasta kontekstis võib veel mainida, et ma pidasin Tallinna Ülikoolis loenguid neurobioloogilisest tasandist. Olin ühe aasta külalislektor kehakultuuriteaduskonnas ning õpetasin seal kõrge tasemega treenereid ja füsioterapetute. Kogu mu toona loetud kursus oli üles ehitatud sellele, kuidas taastada inimkehas normaalne liikumine.

Oled loonud unikaalse metoodika trigeenika, püüa lihtsalt avada, mis see on?

Trigeenika üks võtmesõnu on muuta signaale, mis lähevad ajusse, murda koode. Häkin justkui inimese kehasse, et suurendada elu ja vähendada valu. Kui lihtsustada ja püüda keerukat teemat näitlikult lahti seletada: on olemas kahte tüüpi närvisensorid, mis jälgivad liikumisi. Ühed jälgivad suuremat pilti, teised aga jälgivad, kui on midagi liikumisega seoses valesti. Valu sensor annab endast vale liikumise puhul märku ja siin ongi võti ja seos. Selgub, et liikumine ja valu on seotud. Aju soovib meie kehas taastada 100% elu, kuid meie sisse on ehitatud kaitsemehhanism nimega valu. Kui Sul on valus, siis Sa tead, et Sul on vaja midagi muuta või kaitsta. Kui Sa seda signaali kuulad, siis saad seda tervendada. Kui Sinus endas on 50% liikumist, siis on sul ka valud. Soovitan kõikidel taastada 100-protsendiline liikumine, siis pole ka valusid.
Kui kõik voolab ja liigub, oled terve. Kui aga Su hapnikuvoog peatub, võib hakata arenema valu. Ka vere liikumine on väga oluline.

Kirjutasid albumi „Health wave“ aastal 1984, kus oli laul: „Tervise laine“. Mis on selle loo sõnum?

Kirjutasin selle laulu tervisele. See on surfamisega seotud. Mõte on lihtne: alguses pead Sa sundima ennast millegi aktiivsega tegelema, aga kui Sa oled juba lainel, siis sa surfadki - terviselainel.
Kuula siit:
https://www.youtube.com/watch?v=uAmlx2UUlDA

Su kirjutatud lugu „Action step“ sobib ka Liikumisaastasse?

Jah, mul on kõik aastad elus olnud liikumisaastad. Selle laulu sõnum on järgmine: muutust ei tule, kui ainult räägid. Pead tegema sammu ja muutma elu. Kolmas laul, mis sobib liikumisaasta temaatikaga on „Lose feeling“. See on laul treeningutest. Laul räägib, et valude vältimiseks peab treenima. Olen kirjutanud terve albumi tervise muusikast. Kel huvi, leiab selle kohta avarast internetist materjale.

Vivika, kas liikumine on Sulle oluline?

Olen terve elu sportlik olnud. Tegelesin tantsimise ning jooksmisega. Lisaks olin laste sünnini tihe spordiklubide külastaja. Nüüd kus lapsed on juba sellises eas, et saan rohkem ka enda huvisid jälle päevakorda mahutada, ootan põnevusega, et omale eesmärgipärane treeningplaan paika sättida. Hetkel on olnud igapäevane lastega tegelemine, koeraga jooksmine ning töine elutempo täpselt paras, et end heas vormis hoida. Mida rohkem sa liigud seda paremas vormis oled. See hoiab ka meie südame terve. Tugeva tervise aluseks on tervislik toitumine, korralikult puhkamine ning pidev liikumine. Kuna Allan on ka väga aktiivne ja energiat tulvil inimene, siis oleme tegelikult kogu aeg terve perega kusagil liikumas. Me niisama kodus kunagi ei olegi. Kogu aeg on tempo peal, kas teeme tööd, hullame koos laste ja koeraga või võtame mõnest muust aktiivsest tegevusest osa.

Mida soovitate algajatele harrastajale?

Soovitan kõigil vaadata minu youtube`i videot „Living exercise by doctor O“. See ongi minu vastus sellele küsimusele.
Inimesed saavad oma elu muuta lihtsalt living exercise`i sooritades. Näiteks ootad lennukijärjekorras ja teed trenni. Näiteks mina tõusen varvastele ja laskun: miks ma peaksin lihtsalt seisma ja aega raiskama? Nii teen ma ise trenni igal pool. Kunagi kui Eestisse tulin, polnud veel nii palju lifte ja eestlased olid toonase populatsiooni seisukohalt vaadates palju paremas vormis. Soovitan minna trepist üles, mitte sõita liftiga. Kui park on kõrval, jalutage, minge jalgrattaga tööle, nagu lähevad tööle inimesed Hollandis. Unustage auto ja liikuge rohkem. Kui teil on töökoht lähedal ja sinna saab joosta, siis jookske julgelt tööle. Maailmas on väga palju tasuta liikumist, kasutage seda.
Isegi seedeelundkond peab olema liikumises ja seedimist saab parandada ka kehalise liikumise suurendamisega. Liikumine peab olema seotud elu iga aspektiga kõikvõimalikul moel. Kui toit lakkab sooltes liikumast, jääd Sa haigeks. Su kehasse satuvad toksiinid. Liikumine on kõige alus. Muusika on samuti liikumine. Ka heli on liikumine. Seljavalude peamine põhjus on vähene liikumine. Kui istud praegu laua taga, siis tõuse püsti ja harjuta. Liiguta ennast. Istumine põhjustab haigusi ja keha hakkab degenereeruma.


Mida soovitaksite edasijõudnud harrastajatele?

Ma soovitan teha liikumisi, mis aktiveerivad noorenemise geene. Neid geene saab aktiveerida või deaktiveerida. Need töötavad või mitte. Head on järsud kõrgel pulsil tegevused nagu sprint, kiired jooksulõigud ja raskete asjade tõstmine õige tehnikaga. Lühikese kestusega sprinte tehakse reeglina rohkem nooremas eas. Paljud inimesed käivad jooksmas ja nad jooksevad sageli madalal pulsil 5-6 km, aga väga vähesed teevad 40-aastaselt sprinte, kuid just sprint stimuleerib noorenemist. Kui südame veresoonkond ja põlved lubavad, sööstke nagu noored pantrid. Soovitan jätkata läbi kogu elu treeningutega, kuid jälgida tuleks hoolega ka oma menüüd.

Mida soovitad paaridele?

Allan: Inimestele, kes on suhetes, on vahel komistuskiviks teineteisega äraharjumine. Nii võib motivatsioon kaduda. Kolm esimest kuud on reeglina põnev. Siis on kõige intensiivsem suhtlus. Paarid peaksid tegema kõike, mida nad suudavad, et hoida säramas ka oma seksuaalelu, sest see stimuleerib ka nooruse geene. Hormoonide tase muutub ajaga ja seda lihtsalt peab arvestama. Nii on nutikas mõjutada liikumisega oma hormonaalsüsteemi, et meie kehad toimiks läbi elu sama perfektselt nagu enamikel inimestel nooruses. Tark on trikitada ja üle kavaldada keha süsteeme ja jätkata läbi elu tegevustega, mida tegid, kui olid noorem. Vahel peab selleks tegema pingutusi, kuid kingituseks saad pikema ja täisväärtuslikuma elu. Nii et tasub tossud jalga ajada küll.
Vivika: olge teineteise suhtes tähelepanelikud! Ärge jätke rutiinse ning kiire elutempo juures üksteist unarusse. Väikene ootamatu üllatus ning šest on alati armastuse ja hoolivuse märk. Oleme juba 6 aastat koos olnud, kuid Allanil jagab mulle siiani iga päev meeldivaid komplimente. See on minu jaoks väga suur märk näitamaks, et mees sinust lugu peab, sind hindab ning armastab. On tore, kui teil oleks ühiseid aktiivseid huvisid, mida koos harrastada. Meile mõlemale meeldib näiteks koos tantsida ning terviseteemadel diskussioone pidada. Tegelikult on meil üldse ühine tulevikuvaade ning arusaam olulistest asjadest igapäevaelus. Meid teeb tugevaks ka see, et meil ei ole mitte ainult ühised lapsed, vaid ka ühine ettevõtmine, mida koos juhime. Kõik ühised eesmärgid, mille poole püüelda ja liikuda teevad mehest ja naisest terviku. Oleme koos sama asja eest väljas. Kui me kumbki oma rada ajaksime, siis näeksime teineteist palju harvem ning poleks nii ühtset tiimitunnet ega vastutust. Pere ja paarid, kes tegutsevad koos, püsivad koos kuna moodustavad terviku.

Palun jagage enda jaoks olulisi märksõnu toitumisest ja andke veel teisigi soovitusi, mis on olulised selleks, et elukvaliteeti tõsta?

Olen oma seisukohtadest koostanud Doctor O puhta toidu plaani. Mõned märksõnad võin jagada: Soovitan mitte süüa teravilju, sest neil on 3 koostisosa, mis pole tervislikud: esiteks lektiinid, teiseks futaadid ja kolmandaks gluteenid. Inimesed ei mõista, et lektiinid ja futaadid on palju halvemad kui gluteenid. Need mõjutavad keha vananemist palju enam.
Soovitan süüa kõike kõige loomulikumas, toorelt töötlemata seisundis. Nii on pikem ja kvaliteetsem elu. See reegel kehtib nii sportimise kui toitumise kohta. Trenni soovitan teha värskes õhus.
Kõige naturaalsem on süüa toorest töötlemata toitu. Kõike tuleks süüa võimalikult toorelt, hoida eemale töödeldud toidust. Ära söö plastiknõudest ega pudelitest. See on väga ebatervislik, sest lööb inimese hormoonid paigast: Teeb naised mehelikumaks ja mehed naiselikumaks ja lõpuks võib põhjustada vähki. Telefone ei tohiks kunagi hoida pea juures ja mitte enam kui 10 sekundit. Emake loodus teab kõike kõige paremini. Mittenaturaalne toit viib inimorganismi vaikse hääbumiseni ja põhjustab varajast surma.
Lisaks on veel üks soovitus: isegi kui sööd juba valdavalt orgaanilist toitu, siis söö mitmekülgselt ja vaheta oma menüüd ning muuda toiduaineid, mida manustad. Pole hea kogu aeg ühtemoodi süüa. Proovi erinevaid asju.

Olete Eestis paljude jaoks tuntud kui kiropratika ametlik maaletooja. Milliste valude puhul seda soovitate?

Kiropraktika on põnev teema. Sellel on oma filosoofia. Kui inimese lülisambas on 24 luud liikuvad, tagab see hea tervise. Need kaitsevad ja ümbritsevad inimese selgroogu. Selgroog (Spinal cord) on minu jaoks elujoon (lifeline) kehas. Kõik signaalid liiguvad mööda selgroogu. Kui vaadata ultrahelis loodet, on vaid aju ja selgroog. Hiljem areneb kogu ülejäänud keha. Seega selgroog kontrollib kõike. Kiropraktika filosoofia on taastada neuroloogiliste signaalide voolamine ja liikumine lülisambas aju ja keha vahel. Kiropraktika oli mu esimene eriala ja nüüd olen ma liikunud edasi. Praegu on see väikseim ala, millega ma tegelen. Kui luud lõpetavad korraliku liikumise, siis see tekitab stressi närvidele ja kudedele. Nii ei saa närvid töötada nagu varem ja signaalid ei saa läbi ja see põhjustabki valu. Need on signaalid lihastele. Vahel võib olla näiteks isegi köha. Immuunsüsteemi nõrgenemise põhjuseks on ka vale luude liikumine. Alati on vaja põhjustele jälile saamiseks vaadata suuremat pilti.

Saite ametlikult osteopaadia arstiks aastal 2004, mis on osteopaatia eelised? 

Osteopaatia puhul on märksõnaks kehale terviklik lähenemine, nii on fookuses kogu organism- see on kogu keha korrastamine (total body adjustment). See ravimeetod võtab arvesse ka muskleid, närve ja nende interaktsioone. Kui kiropraktika keskendub eelkätt selgroole – lülisambale, siis osteopaatia filosoofiaks on see, et kõik on omavahel ühendatud ja vaadeldakse kogu organismi tervikut. Osteopaatilised manipulatsioonid on sageli õrnemad kui kiropraktilised sekkumised. Osteopaatia pakub rohkem liikumisepõhiseid manipulatsioone. Liikumisaastal 2014 sobib seega paremini isegi osteopaatia, sest selles on rohkem liikumist. Osteopaatia tegeleb ka vere liikumise küsimustega.

Olete trigeenika looja. Mis see on ja kes võiks sellest abi saada?

Trigeenika on tõesti minu beebi ja kingitus maailmale. Veetsin kogu elu õppides, kuidas ravida. Uurisin valude erinevaid põhjuseid. Viisteist aastat peale seda, kui hakkasin tööle kiropraktikuna, tuli kindel taipamine, et kiropraktika on küll suurepärane, kuid selle abil ei saa lahendada kõiki valusid ja sellest õpetusest lihtsalt ei piisa. Seega jätkasin otsinguid uutel tasanditel ja omandasin muuhulgas näiteks Hiina meditsiini diplomeid: 1992. aastal sain ma registreeritud akupunktuuri arstiks traditsioonilises Hiina meditsiinis. Elu jooksul olen õppinud väga palju erinevaid asju: spordimeditsiini, rehabilitatsiooni ja paljusid muid valdkondi. Olen õppinud osteopaatiat ja ka loodusravi ning toitumist. Kõik teadmised akumuleerusid ajapikku: teadmised manuaalsest, energeetilisest ja looduslikust meditsiinist.. Kasutasin kõiki teadmisi ja lõin omaenda uue kontseptsiooni musklite neuroloogiast ja rehabilitatsioonist. Selle nimeks sai trigeenika. Kui elasin Californias ja Los Angeleses, siis tegelesin ka muusikaga. Vahel peab astuma kastist välja, et jõuda tuumani. Kuigi olin kogu elu õppinud, siis selleks, et jõuda oma inspiratsioonilätteni, pidin korraks eemale astuma. Nii jõudsingi uue õpetuseni - trigeenikani. Hakkasin manipuleerima aju signaale. Nii saan mõjutada kogu inimese keha. Kontseptsioon oli selles, et kui saan ühendada kolm ravisüsteemi ühte, mis mõjutab närvisüsteemi ja saadab signaale ajule, siis saan ma muuta signaale, mis tulevad ajust ja tekitada reaktsioone. Trigeenika kolme ravisüsteemi põhimõtted on:
1. Vastandharjutuste neuroloogia (resistent movement neurology);
2. Mehhaaniline närvi sensorite stimulatsioon. (Mechanical nerve sensor stimulation);
3. Meditatiivse hingamise praktika - kuulates tagasisidet (Meditatavie breathing by your feedback).

Trigeenika filosoofia on seotud rohkem musklite liikumisega. Neuroloogilise kontrolliga musklites saab programmeerida süsteeme, suurendada jõudu, kiirust ja vähendada valu. Kui musklid on stressis või vigastatud, siis närvid lõpetavad korrektsete signaalide saatmise ajusse. Kui aga aju ei saada enam piisavalt signaale, siis lihas muutub funktsionaalselt nõrgaks. Kui aga lihas saab liiga palju signaale, siis läheb see liiga lühikeseks. Tasakaal on siingi võtmesõna.

Kui keegi soovib abi, kuhu saaks tulla?

Me avasime aprilli lõpus käesoleval aastal uue kliiniku. Ma arvan, et meil on Eestis tehnoloogiliselt ühed kõige arenenumad meetodid, kuidas inimesi tõesti ravida ja teha neile tõhusat rehabilitatsiooni. Meil saab keha toetada ja ravida trigeenika, kiropraktika, osteopaatia ja loodusmeditsiini kaudu. Kasutame, sõltuvalt patsiendist, iga kord unianaalset raviviisi. Nii saavad minu patsiendid osa mu 35-aastasest kogemustebaasist - minu kui arsti nõuannetest. Plaanin töötada veel viis aastat, kuni aastani 2019.
Kui lõpetad kiropraktika kooli, oled tegelikult alles algaja. Võtab aga palju aastaid aega, et saada meistriks. Iga ala õppimine sügavuti võtab aega. Tõeliseks meistriks saamine nõuab tõelist pühendumist ja visa tööd. Olen erialal, kus 30-aastane kogemus on suurem kui 10 -aastane kogemus. Sarnane teema on pianistidega. Treenimine teeb meistriks.

Oled juhendanud paljusid tuntud maailma ja Eesti sportlasi. Mida selles osas välja tood?

Ma ei lubanud sportlastel venitada. Suurim müüt on minu arvates, et staatiline venitamine on hea. Samas on dünaamiline venitamine tõepoolest põhjendatud, sest see muudab neuroloogilisi signaale. Olen näinud väga palju vigastusi, mis on saadud jooga või mõnest teisest rühmatreeningu tunnist, kus on staatilised venitused. Kui keegi joogat teha soovib, siis mina soovitan vaid Asthanga joogat, sest seal on pidevad liikumised. Ma ei soovita üldse staatilist venitamist. 

Millised on Sinu seisukohad vananemisest? Kas see on vältimatu? Kui vanaks võiksid inimesed elada?

Ma ise olen eatu. Ma ei räägi kunagi oma vanusest ega tähista sünnipäevi. Vanuse teema on paljudele justkui sisse programmeeritud. Näiteks meil on visioon ja ettekujutus, millised nägid välja meie vanemad kui nad olid 50-aastased ja kui sellele keskendume, muutume samasuguseks. Oma vanuse võiks üldse ära unustada. On kaks väga erinevat asja: bioloogiline vanus ja numbriline vanus. Need ei kattu. Seega võib olla inimene bioloogiliselt nii noorem kui vanem sellest, mis tegelikult passis kirjas. Liikuva eluviisiga, tervislikult toituvad, optimistliku meelega inimesed vananevad aeglasemalt ja nende keha on noorem. On ainult kaks vanust: elus ja surnud. Liikudes või mitte liikudes.

Mida võiks inimesed teha, et valusid ennetada?

Valu on tihedalt seotud vajaliku liikumise puudumise ja väheste treeningutega. Seega mu vastus on:
(keep moving) hoidke ennast liikumises maksimaalses ulatuses. Kordan küll ennast, kuid rõhutan: käige treppidest! See on kõik tasuta ja kõikidele kättesaadav. Harjutage nii palju kui võimalik igal ajal ja igas kohas.
See, mida Sa sööd, saab Sinuks, seega jälgige, mida suhu panete. Harige ennast, tänapäeval on väga palju head materjali ka internetis saadaval. Õppige palju. Uurige paljudest allikatest. Inimesed peavad investeerima aega, et end harida ja enda elukvaliteeti tõsta.

Milliste spordialadega oled ise läbi elu tegelnud?

Olin ise esimesi aeroobikatreenereid Kanadas - sertifitseeritud fitnessi spetsialist. Kordan, et olen 35 aastat pühendanud õppimisele. Mul on must vöö Ju Jutsus ja karates ning punane vöö taekwondos. Kuid minus pole võitlejat. Ma treenisin lihtsalt, et keha ja vaimu arendada ning selleks, et olla võimeline ennast või oma kaaslast vajadusel kaitsma.

Mida tulevikus näed?

Näen ennast jooksmas 400 m sprinti, kui olen üle 80 aasta vanune. Kõik 80 + sprinterid näevad väga noored välja ja on väga terved. Plaanin olla aktiivne kogu elu. Väga suur vahe on „elamise“ ja „tegelikult elamise“ vahel. Mina plaanin elada kõrge elukvaliteediga pika elu ja selleks, et see teostuks, on vaja õppida nippe, mis pikendavad elu. Katseloomadega on palju uurimusi läbi viidud, otsides vastust küsimusele: „Mis see on, mis pikendab meie elu?“ Ainus, mis on teaduslikult kinnitust leidnud, on see, et meie eluiga pikendab menüü, kus on kalorite hulka vähendatud ca 20 -30%. Seega on saledamatel inimestel pikem eluiga. Seda on oluline meeles pidada, sest ülekaal levib maailmas epideemiana ja see on peamine terviseprobleemide põhjus nn. tsiviliseeritud maailmas. Ka eestlaste kaal on viimasel ajal tõusnud. Euroopas on hakanud inimesed sööma halba kiirtoitu, kuumutatud, mittenaturaalset toitu ja suurtes kogustes. Rafineeritud suhkur on justkui narkootikum ja paljud meist on sõltlased. See on menüüs täiesti ebavajalik. Ka rafineeritud nisujahu on täiesti mõttetu. Nüüd on Eestis palju rohkem raskemaid inimesi, kui näiteks 10 aastat tagasi ja näib, et ka Eestis võiks alarmi anda, sest paljud meist muutuvad ülekaaluliseks. Näen seda kahjuks eriti laste ja teismeliste puhul, sest nad söövad veelgi enam ebatervislikku toitu ja ohtralt rafineeritud suhkruid. Kui Eesti oli Nõukogude Liidu osa, siis polnud meil võimalik sellist toitu osta, kuid nüüd on. Seega peavad tarbijad ise targad olema. Defitsiit poelettidel mõjus populatsioonile pigem paremini kui lookas riiulid ja tarbimiskultuse ajastu võidukäik. 


Sul on toetav perekond ning Su kõrval on ka sportlik ja kaunis Viivika. Mida te koos soovite Eesti peredele liikumisaasta puhul?

Allan: Liikuge nii palju kui võimalik koos lastega. Käisime Vivikaga näiteks Rocca al Mare mängukeskuses. Mina hüppasin kohe mänguväljaku keskele ja ronisin kaasa. Nii sain mina trenni ka ja lapsel oli väga lõbus. Peagi tulid sama tegema ka teised lapsevanemad. Soovitan taas: kui mängid lastega, ära lihtsalt vaata, vaid osale mängus. Soovitan ka oma kallimatega rohkem koos trenni teha. See teeb pered tugevamaks. Tore on see, et me ka töötame Viivikaga koos. Seega saame lapsed ka tööle kaasa võtta.
Vivika: Soovitan perega võimalikult palju koos teha: ise muutuda lapseks, mürada ja joosta koos perega. Ühised sündmused on kvaliteetaeg - oluline on koos liikuda. Ka filosoofiliselt liikuda koos, ühes suunas. Peres on olulised ka ühised huvid, ühine arenemine, ühine eesmärk, tee ja teekond. Läbi koos liikumise saab ühisosa kasvatada. Tavaliselt on terved perekonnad just aktiivsed perekonnad. Soovitan peredel teineteisele aega võtta ja koos trenni teha. Aeg liigub väga kiiresti. Lihtsalt tuleb võtta see aeg.

Küsimus taas mõlemale: kuidas end liikumises hoiate?

Vivika: Käime iga päev lastega ja nüüd ka koeraga jalutamas, jookseme mänguväljakul. Ka laste tõstmine on suurepärane jõutreening ja käemusklid muudkui arenevad. Kui lapsi polnud, siis treenisime rohkem koos, aga nüüd on valdavam kombineeritud elustiil. Selleks, et koos liikuda tuleb tarku otsuseid teha.
Allan: Me käime iga päev koos mere ääres. See on fantastiline aeg ja see on mulle väga tähtis. See on meie pere suurpärane kvaliteetaeg. Perega koos olemine on mulle väga tähtis.


Mida soovitate liikumisaasta puhul Eestimaa lastele? Teie endi peres on kasvamas kaks imelist last.

Vivika: Liikuge kogu perega! Lapsevanemad kaasake ka lapsed oma suurtesse plaanidesse ja ettevõtmistesse. Lapsed vajavad palju tähelepanu, rohkem, kui vanemad arvata oskavad. Olge ka ise koos lastega jälle lapsed, sest vaadake kui palju on alati lastel energiat ja kui väsimatult nad ringi joosta jaksavad ning kui rõõmsad nad alati on ja kui entusiastlikult nad oma ettevõtmistesse suhtuvad. Sööge palju värsket, mis keha puhta energiaga varustab. Viibige palju värskes õhus, see annab samuti tegutsemiseks palju positiivset energiat ning selget meelt. Poest ostetud kommi või šokolaadi asemel valmistage ise koos vanematega mõni kodune tervislik maius. See on põnev ning arendab ka kreatiivset meelt.
Allan: Soovitan neil lõpetada suhkru söömise, sest see on väga ebatervislik. Tänapäeva lapsed söövad liiga palju suhkrut. See tekitab hüperaktiivsust ja kui menüü teraselt üle vaadata, saab seda teadlikult vältida. Kuigi eks see sõltu vanematest ning nende teadlikkusest. Kui saaksin lastele soovitusi otse anda, siis ma ei soovitaks neil vaadata tv-d ega kasutada arvutit enne, kui nad vanemaks saavad, sest see vähendab nende liikumist. Meil endal ei ole kodus televiisorit ja me ei vaata kodus tv -d. Meie lapsed ei kasuta arvuteid. Me püüame õpetada vanamoeliselt kasutama paberit ning pliiatsit. Soovime, et nad oleksid loomingulised ja arendaksid end mitmekülgselt. TV on lastele üks peamistest põhjustestest, miks lapsed muutuvad aina inaktiivsemaks. Keskmised lapsevanemad veedavad isegi 17-20 aastat oma elust telekat vaadates. See on suurim elu raiskamine. Ka täiskasvanud võiksid oma harjumused üle vaadata, sest meie oleme lastele eeskujuks. Kui TV-d kodus pole, siis küllap muutuvad lapsedki peagi aktiivsemaks, sest mängima ju peab. See ongi lapse töö.

Mida ütlete lõpetuseks Liikumisaasta 2014 puhul?

Vivika: Rõõmu ja päikest igasse päeva ning tugevat tahtejõudu. Tervislikku ning positiivset eluviisi. Õigeid valikuid meie toidulauale ning positiivseid ja energilisi inimesi meie kõrvale. Olge aktiivsed, liikuge oma unistuste ja sihtide poole ning hoiate seeläbi oma vaimu ja keha terve. Kaunist jätkuvat liikumisaastat ja et liikumispisik teiega ka järgnevatesse aastatesse edasi kanduks!
Allan: Kasuta või kaota! (Use it or lose it) Kui lõpetad liikumise, lõpetad elamise. Mida rohkem Sa liigud, seda tervem Sa oled ja seda rohkem ja tervemat elu naudid. Soovin kõikidele eestlastele rohkemat liikumist ja õnnelikumat ning rõõmsat elu. Soovin sama sellel olulisel liikumisaastal ja kõikidel edaspidistel liikumisaastatel. Inspireeriv võib kaasmaalastele olla see, et olen väga uhke eestlaste üle, sest näen, et eestlased on üldiselt silmapaistvalt aktiivsed ja sportlikud, loomingulised ja intelligentsed inimesed. Jätkake samas vaimus, armsad kaasmaalased.