Oled vahel imestanud ja mõelnud, et miks ei ole edasiminekut ja treeningkava ei anna tulemusi? Teed küll kümnete seeriate kaupa biitsepstõsteid, sadu korduseid kõhulihastele ja vuhid liblikal (Pec Dec), nii, et silmad punnis, kuid tulemust ikka ei mingisugust. Ok, tõmmake nüüd treeningpäevikud välja ja läheb lahti. Järgnevalt kaheksa momenti, mis näitavad, kas su treeningkava on tasemel või mitte.

1. Progressiooni puudumine.

Kui te ei pinguta ja ei ürita raskustega progresseeruda, siis ostke parem omale mõni aeroobika DVD ja treenige kodus teleri ees selle järgi. Progressioon, treeningraskuste suurendamine on lihaste kasvamise põhimõtte nurgakivi. Kui te raskusi ei tõsta, ärge oodake ka, et teie keha kuidagi oluliselt muutuks. Üle maakera on sadutuhandeid jõusaalirotte, kes on viimased 10 aastat samade raskustega samasid seeriaid surunud. Nad väidavad, et nende eesmärk ongi toonust hoida, samas vaadake nende välimust...täiesti tühised tegelased. Nii, et hakake progresseeruma!

Tõlkijalt: õige jutt, raskused kasvatavad, kuid siiski, ärme unustame, et progressioon ei tähenda alati ainult raskuste suurendamist. On võimalik ka teiste parameetritega edeneda, näiteks seeria kestus ajaliselt. Aga progressioon on oluline...vahet pole, teete te 5 x 5 t, kus seeria lühike ja raskus suur või olete hüpertroofia jahil ja teete kükki 3 x 45 sekundit, ikka peate raskusega progresseeruma. Täna kükite 3 x 45 sekundit 100 kg ga, järgimisel korral juba 3 x 45 sekundit 105 kg-ga.

2. Liiga suur treeningumaht.

Tõsi, te lugesite õigesti. Rohkem treenimine ei tähenda alati paremat tulemust. Kui te arvate, et 30 40 seeriat treeningul teevad teid Arnoldiks, peate kindlasti pisut aja maha võtma, asjade üle järgi mõtlema ja reaalsesse maailma tagasi tulema. Rohkem ei tähenda alati paremat lõpptulemust. Enamus naturaalseid treenijaid saavutavad parima tulemuse, kui nad teevad 10 12 seeriat päevas, progresseeruvad raskustega ja keskenduvad peamiselt baasharjutustele. Treeningud, mille kestused lähevad üle 60 minuti, kipuvad kataboolseks minema. Teate, mida see tähendab? Annan teile vihje...kataboolne on vastand anaboolsele.

Tõlkijalt: selle punkti mõte on samuti õige, kuid siiski ei saa nõustuda vaid 10-12 tööseeriaga treeningul. Enamasti tehakse treeningul 2 lihast ja kahte lihast 12 seeriaga siiski ära ei treeni. Selle seeriate arvu, mille piiresse ühel treeningul jääda, peab iga mees ise kindlaks tegema. Isiklikult soovitaksin, et 20-25 tööseeriat treeningul oleks selline hea piir. Sinna hulka on loetud ka raskuste suhtes mõneti võib olla kergemad seeriad kõhule ja säärele. Kui teha treeningul vaid üks lihas, siis tulekski 10-12 tööseeriat, vahel ehk mõni seeria enamgi.



Originaalartikli leiad Fitness.ee koduleheküljelt!