Selge see, et treeningvahendid odavad ei ole ja vähe on neid, kel jätkub ressurssi korraga kõige vajamineva väljaostmiseks. Minul endal on enda arvates nüüdseks olemas kõik vajalik. Järgnev nimistu ja selles sisalduvate abivahendite soetamise järjekord ei ole lõplik tõde, vaid puhtalt minu subjektiivne spekulatsioon ja arvamus sellest, millises järjekorras võiks tõsisemate sihtidega harjutaja endale treeningut toetavaid abivahendeid soetada.

Alustan sellest, et arvan, et 1. – 2. treeninguaastal ei ole ühelgi jõusaali huvilisel peale sportliku riietuse midagi vaja. Päris tõsiselt. Tegelege toitumisega, tavatoitumine tuleb paika saada, oluline on jaotus paika panna, harjutuste tehnikad selgeks saada, trennides pingutada ja teadlikult progresseeruda.

Aga, kui läheb abivahendite soetamiseks, siis milline oleks minu järjekord:

1. koht - tõstevöö

Miks tõstevöö on esimene, mille võiks endale soetada? Pikka juttu tegemata – mis iganes eesmärkidel te jõusaalis tegutsete, suures osas või suurel määral käib „kogu mäng“ küki ümber. Kükk on kõikide harjutuste kuningas ja iga kava nurgakivi. Kui esimesed paar treeninguaastat on edukalt läbi, on pingutatud ja teadlikult progresseerutud, siis on raskused kükkimistel ilmselt sedavõrd suurenenud, et oleks aeg hakata selga tõstevööga toetama. Pealegi ei ole kükk kaugeltki ainus harjutus, mille korral tõstevööd kasutada.

2. koht - põlvesidemed

Siinkohal lisan kiiresti, et ma ei räägi mitte nendest spetsiaalsetest mähitavatest jõutõstjate sidemetest, vaid kõige tavalisematest põlve kergelt fikseerivatest sidemetest. Need kõige lihtsamad nagu meie apteekides müügil on. „Select“ ja samuti need sinised (põlvesokid), mis käivad peale lihtsalt tõmmates (tootjat ei tea). Miks kerged põlvesidemed on teisel kohal? Tegelikult on põhjus sama, mis esikohal oleva tõstevöö korral – ilmselt on pärast esimest treeninguaastat raskused kükkimisel kasvanud sedavõrd, et vigastustest rääkides oleks otstarbekas preventaatiivses mõttes kükkimisel põlved kergelt fikseerida. Ent, arvestades hindasid soetatakse praktikas esimesena ilmselt põlvesidemed, kuna need on oluliselt odavamad kui tõstevöö.

3. koht - randmesidemed

Randmesidemed on kindlasti olulised. Randmesidemete keskmist hinda vaadates on need ilmselt esimene abivahend, mida soetatakse. Ja see pole ka patt, kui keegi julgeb osta randmesidemed enne tõstevööd. Mina oma hierarhias lähtungi pigem sellest, millistel harjutustel peaks praktikas suur rõhk olema. Ühelt poolt, randmesidemetega pole küll palju kükkimisel teha, kuid see eest on väga palju harjutusi üldiselt, kus sidemega fikseeritud või toestatud ranne annab sooritusel kindla tunde ja on näidustatud. Kõik surumised, harjutused õlale, biitsepsile, triitsepsile, aga ka seljaharjutuste korral – randmesidemed ei ole kunagi üleliiast.

4. koht - tõmberihmad ja haaret tugevdav magneesium

Tõmberihmad koos magneesiumiga võiks vabalt randmesidemetega ühele kohale panna. Ent, 4. koht tulenes siiski seetõttu, et tõmberihmade kasutatavus praktikas kasutatavate harjutuste hulka silmas pidades on siiski suhteliselt väike. Samuti on minu arvates oluline ka see moment, et ega nende tõmberihmade soetamisega ei tasugi algul väga kiirustada, kuna nii jääb meie haare nõrgaks. Kusjuures, kindla haarde kujunemine ei ole väheoluline. Sisuliselt iga harjutus, mida me teeme algab treeningvahendist haaramisega ja kindel haare tahab harjumist ja harjutamist. Kindlasti on tõmberihmadel oma koht treeningutel olemas. Kui treeningstaaži juba on, raskused on korralikult kasvanud, siis võib tihtipeale tunda, kuidas just tõmbamisharjutustel jääb lihasele maksimaalne koormus andmata, kuna haare ütleb enne üles, kui väsib lihas.

5. koht - purk kreatiini

Ehkki kreatiini näol ei ole tegemist materiaalse varustusega, esitan ma selle toidulisandi siiski oma nimistus. Siin on lugu lühike. Enne 2 – 3 treeninguaastat ei ole minu arvates kreatiini lisamanustamine üldse oluline. Kehtib ikka seesama vana jutt, et kõige olulisem on tavatoitumine korda saada. Ja ehkki kreatiin on üks esimestest lisanditest, mida endale hankida ei peaks sellepärast 1 – 2 esimest treeninguaastat üldse väga muretsema.

6. koht - kükisaapad

Kükisaabaste puhul on minu jaoks tegemist huvitava abivahendiga. Ma toonitan, et räägin siinkohal samuti ainult endast lähtuvalt. Minu jaoks suhteliselt uus teadasaamine, et sellised saapakesed üldse olemas on. Ei, mitte, et ma pool aastat tagasi oleks teada saanud, et sellised kõrgendatud kannaosaga tõstesaapad olemas on, kuid 6 – 7 aastat tagasi ei teadnud ma neist vist küll midagi. Aga ma arvan, et suhteliselt uue ja järjest kasvava populaarsusega abivahendiga on tegemist Eesti jõusaali kultuuris tervikuna. Miks, sellel on põhjuseid ilmselt mitmeid. Eks üldine treeningualane haritus üldse on tõusnud. Teadmine miks neid üldse kasutatakse, arusaamine kükkimise tähtsusest, aga ka kättesaadavus – kõik need on ilmselt kükisaabaste leviku kasvu taga Eesti jõusaali kultuuris. Kindlasti on ühelt poolt tegemist samuti justkui spetsiifikaga. Loomulikult ei peaks ükski kükk jääma tegemata sellepärast, et puuduvad kükisaapad.

Allikas: Fitness.ee

Originaalartikli leiad SIIT!