Idakonverents

15. Philadelphia 76ers
Ülejäänud kehvikutest eristab 76ersit see, et nad isegi ei varja oma soove olla uuel hooajal nii kehvad kui võimalik. Kui NBA tuli suvel välja ideega reformida draftiloteriid, et teha meelega kaotamine vähem mõtekamaks, oli ainuke avalik kiunataja 76ers. Tõenäoliselt õnnestus neil leida meeskondade omanike hulgast ka piisavalt mõttekaaslasi, sest eelmise nädala uudis oli, et draftipallide loosimise süsteem jääb endiseks. Las Vegas ennustab 76ersile põhihooajal 15 võitu ... ka sellega võib minna raskeks.

14. Orlando Magic
Peale Dwight Howardi lahkumist paar hooaega tagasi, on Magic tegelenud meeskonna uuesti üles ehitamisega. Ja tegeleb ka sellel hooajal. Olukord ei ole hull, sest Vucevic`i, Oladipo, Paytoni ja Gordoni näol on neil olemas noored ja andekad, kelle ümber annab ehitada. Paraku on olukord uueks hooajaks siiski piisavalt lootusetu ja Magic ning nende fännid jääksid hooajaga rahule ka siis kui meeskond ja/või mõned mängijad suudaksid teha paar sammu õiges suunas.

13. Boston Celtics
Rajon Rondo sooviks lahkuda tugevamasse meeskonda ja ehkki Celtics seda avalikult ei ütle soovib ka meeskond Rondo lahkumist. Aga seda õiglase hinna eest. Arvestades, et käsil on Rondo viimane lepingujärgne hooaeg, saab suure tõenäosusega vahetustehing hooajal jooksul teoks. Küsimused "kellega?" ja "millal?" on ehk fänne ja üldsust järgmisel hooajal Boston Celticsiga seoses kõige enam huvitavad.

12. Milwaukee Bucks
Milwaukee Bucks oli eelmisel hooajal kõige kehvem meeskond võites ainult 15 mängu. Eriti kurvaks teeb selle numbri asjaolu, et eranditult mõnest teisest meeskonnas, Bucks üritas suure osa hooajast mänge võita. Draftis saadi endale teise valikuna Jabari Parker, keda suur osa ekspertidest peab favoriidiks aasta noormängija tiitlile. Netsist saadi treeneripingile Jason Kidd. Ma ei ole selle liigutuse kõige suurem fänn, sest Kiddi eest anti Netsile ära 2 drafti teise ringi valikut ja Kidd ei ole minu silmis (peale oskuse veetopsi abil timeoute võtta) end treenerina millegagi tõestanud. Ometi peaks Bucks olema suuteline end päris põhjast välja rabelema, kasvõi seetõttu, et on suuremaid soovijaid viimasele kohale.

11. Indiana Pacers
Lance Stephensoni lahkumine ja Paul George`i vigastus kukutasid Pacersi Idakonverentsi tipust kolinal meeskonnaks, mis väga suure tõenäosusega play-offidesse ei jõua. Roy Hibbert, keda üksvahe peeti juba üheks parimaks NBA keskmängijaks, suutis play-offide esitustega enda maine kõvasti alla tuua. Pacers loodab, et algaval "vahehooajal" suudab Hibbert taastada oma enesekindluse, uusi vigastusi ei tule ja peale Paul George`i naasmist võitlevad nad aasta pärast taas vähemalt idakonverentsi tipus.

10. New York Knicks
Uus treener, uus süsteem ja taandareng meeskonna koosseisus tähendab Knicksile ja nende fännidele järjekordset aastat, kus play-offide uks jääb suure tõenäosusega suletuks. Pikkisilmi oodatakse Amare Stoudemire`i megalepingu lõppu, et vabanev palgalimiit võimaldaks Melo kõrvale meelitada mõnda teist superstaari. Phil Jacksoni (läbi Derek Fisheri käe) juurutatav triangle offense nõuab nii ehk naa õpiaega.

9. Brooklyn Nets
Lahkus Paul Pierce ja asendus peatreener. Ilma jäädi Shaun Livingstonist. Kevin Garnettil on üks aasta rohkem turjal. Kelleltki meeskonnas suurt arenguhüpet oodata ei ole. Teisisõnu, Nets on tõenäoliselt kehvem kui eelmisel hooajal ja play-offidest välja jäämine ei ole võimatu.

8. Detroit Pistons
Stan Van Gundy treeneripingile toomine oli suurepärane liigutus. Esiteks, tõi see tagasi kõik vahvad Ron Jeremy naljad. Teiseks, tegemist on suurepärase treeneriga, kes tegi Shaq´i/Wade kooslusest võitva kombinatsiooni (enne kui Pat Riley koore riisus) ja Orlando Magicust finalisti (enne kui Dwight Howard otsustas primadonnaks hakata). Usun, et ka Pistons teeb juba uuel hooajal suure arenguhüppe. Drummond, Jennings, Monroe, Josh Smith toovad kvaliteedi ja Augustin, Butler ning Meeks lisavad meeskonnale sügavust. Vastupidiselt üldisele arvamusele, ennustan, et Pistons saab varba play-offide ukse vahele.

7. Charlotte Hornets
Ilvesed on surnud, elagu vapsikud! Nimevahetusest aga olulisem muutus oli Lance Stephensoniga lepingu sõlmimine. Mõnes mõttes on Stephensoni meeskonda toomine nagu paberitega hullule autovõtmete andmine - ei tea kas kohe sünnib uus kiirusrekord või kihutab ta autoga esimeses kurvis vastu puud. Katastroofi ehk siiski ei juhtu ja Hornets jõuab Al Jeffersoni vedamisel taaskord play-offidesse. Esimesest ringist kaugemale tõenäoliselt siiski mitte.

6. Toronto Raptors
Eelmise hooaja üks positiivsemaid üllatusi. Võistkond on sisuliselt jäänud küll samaks, kuid põhihooaja lõpuks saadav võitude/kaotuste suhe saab tõenäoliselt olema veidi kehvem. Ühelt poolt selle pärast, et eelmisel hooajal mängiti välja võimetele vastavalt maksimumi lähedane tulemus, teiselt poolt sellepärast, et Raptorsi kvaliteet ei tule enam kellelegi üllatusena ja vastased kergelt nendega mänge võtma ei lähe. Kui Raptors suudab ennast hoida kõrgemale 7-ndast asetusest on sammu võrra kaugemale, ehk play-offide teise ringi jõudmine võimalik.

5. Atlanta Hawks
Tõeline must hobune idakonverentsis. Meeskond, kes võib edu korral jõuda esimese nelja hulka, kuid ebaõnne korral ka päris play-offidest välja kukkuda. Al Horford jättis eelmise hooaja vigastuse tõttu sisuliselt vahele ja statistiliselt on ta Hawksi mängukvaliteedi seisukohast kõige olulisem lüli. Paul Milsap, Jeff Teague, Kyle Korver ja lisandunud Thabo Sefolosha peaksid meeskonna vedama play-offidesse ja ehk hea õnne ja soodsa vastase korral ka play-offide teise ringi.

4. Miami Heat
James on küll läinud, aga Heat ei kavatse veel püssi põõsasse visata. Bosh ja Wade suudeti jätta Miamisse, Luol Deng, Josh McRobert ja Danny Granger lisandusid. Võtmeküsimus on kas Bosh suudab mängida Toronto Raptorsi aegsel tasemel ja olla meeskonna selge liider. Eelmiste hooaegade statistika ütleb, et ei suuda, aga tõde on ka see, et Bosh ohverdas oma statistilisi näitajaid meeskonna huvides kõige enam. Miami ei pruugi põhihooaja lõpuks olla idakonverentsi tipus, kuid kui Wade suudab terve püsida on Heat, tänu kogemustele ja tomivale süsteemile, suurim oht rikkumaks idakonverentsi finaali Cavaliers vs Bulls.

3. Washington Wizards
Võlurid võitsid eelmisel hooajal play-offide esimese ringis Chicago Bullsi ja tegid sellega suure sammu edasi. Just eriti play-offide kogemuste osas, mida oli hädasti vaja nii Bradley Beali kui ka John Wall`i jaoks. Kahe hooaja vahel sõlmiti uus leping Poola haamri Marcin Gortat`iga ja toodi meeskonda Paul Pierce. Trevor Ariza lahkumine on väike tagasilöök kaitse seisukohalt. Samas Pierce`i lisandumine tugevdab „halfcourt“ rünnakut ja lisab kamaluga kogemusi. Play-offideks on mõlemad hindamatu väärtusega. Wizards jõuab ka uuel hooajal play-offide teise ringi aga nagu kõigil idakonverentsi meeskondadel nii ka neil saab olema raske väärata Clevelandi või Chicago teekonda.

2. Cleveland Cavaliers
Ükski meeskond ei sünni paberil ja ehkki Cavaliers tundub nimede poolest uus supermeeskond, peavad nad selleks veel saama. Juba Cavaliersile sõrmuseid sõrme toppivatele fännidele soovitan meenutada 2010. aastal Miami Heati kasvuraskuseid, finaalide kaotust Dallasele ja sellejärgseid identiteediotsinguid. Cavs on juba täna piisavalt hea, et piisavalt kehvas idakonverentsis jõuda põhihooaja lõpuks päris tippu. Siiski ennustan neile play-offideks idas teist asetust.

1. Chicago Bulls
Täna on Bulls idakonverentsi parim meeskond. Kui ükski nende liider vigastada ei saa eeldab Bullsi tase põhihooaja lõpuks võite ca 60. Bullsi otsused kahe hooaja vahel jätsid väga hea mulje, sest rünnaku võimekust täiendati oluliselt, ilma, et kaitsevõimekus sellest muutuks. Eelmise hooaja parim kaitsemängija Noah, NBA parim kaitsetreener ning kaitset väärtustavad mängijad on garantiiks, et hooaja lõpuks on Bullsi kaitse üks liiga parimatest, kui mitte parim. Kui Bulls suudab Cavaliersi põhihooaja lõpuks selja taga hoida, võib koduväljakueelis idakonverentsi finaalis olla see kriitiline faktor, mis otsustab finaali pääseja.

Läänekonverents

15. Utah Jazz
Läänekonverentsis ellu jäämiseks jääb Jazzil lihtsalt kvaliteedist puudu. Meeskonnas ei ole ühtegi mängijat, kes isegi teoreetiliselt võiks jõuda All-Stars mängule. Küll on meeskonnas noori ja talendikaid mängijaid – Favors, Hayward, Exum, Burke ja Prantsusmaa koondises MMil säranud Gobert. Kogemus ja mänguaeg on see, mida Jazzi mehed vajavad ja õnneks saavad nad seda põhihooajal täpselt sama palju kui kõik ülejäänud 29 NBA meeskonda.

14. Sacramento Kings
Kings on üks kahest võistkonnast, kelle meestest oli USA koondises koguni 2 mängijat - Cousins ja Gay. Just DeMarcus Cousinsist on oodatud meest, kes veaks Kings Läänekonverentsi põhjast lähemale play-offidele. Paraku on Cousinsi suurim vaenlane ta enda närvikava ja pidev kurtmine ja emotsionaalsus kohtunike aadressil on mehest teinud kohtunike silmis „musta lamba“, keda vile harva toetab. Eelmine hooaeg lõpetati 20-ne võidu kaugusel play-offidest. Cousins, Gay ja andekad noored mängijad Collisson, McLemore ja Stauskas aitavad seda vahet küll vähendada, kuid unistusest jäädakse siiski kaugele.

13. Los Angeles Lakers
Gasol on lahkunud, Nash`i karjäär suure tõenäosusega lõppenud. Teisisõnu on täitunud Kobe Bryant`i ammune unistus olla meeskonnas A ja O ja kõik muud tähestiku tähed ka. Irooniat kõrvale jättes on tegemist Bryanti jaoks masendava seisuga, kus tema ülikõrgeid ambitsioone arvestades võib uue hooaja võib sisuliselt juba maha kriipsutada. Ainus, mida püüda, on liiga punktirekord. Hetkel neljandal kohal olev Bryant jääb Jordanist maha 1 292 punkti (ca 50 mängu) ja esikohta hoidvast Kareem Abdul-Jabbarist 6 687 punkti (vähemalt 3 hooaega). Niisiis nendel, kellele meeldib vaadata kuidas Bryant igal võimalikul ja võimatul juhul peale viskab, tasub Lakersi mänge jälgida.

12. Minnesota Timberwolves
Kevin Love on lahkunud Clevelandisse ja uuesti meeskonna üles ehitamise protsess on alanud. Ometi võib Timberwolves jääda Cavaliersiga tehtud tehinguga rahule, sest Love`i leping oli selle hooajaga lõppemas ja selle asemel, et päris tühjade kätega jääda saadi vast kaks Drafti nr. 1 valikut. Andrew Wigginsist räägiti veel aasta aega tagasi kui potentsiaalselt Lebron Jamesi tasemega mängijast. Wigginsi viimane hooaeg Kansases küll ebaõnnestus ent talent on mehel olemas. Anthony Bennetti rookie hooaeg oli läbikukkumine, kuid ennatlik on sellest lõplike järeldusi teha. Ricky Rubio kõrval saavad mõlemad mehed võimaluse särada ja panna Minnesota Love`i tehingu paistma palju positiivsemas valguses.

11. Denver Nuggets
Denver Nuggets on prognoosimatu meeskond, sest eelmisel hooajal oli neil väga palju vigastusi. Danilo Gallinaril jäi kogu hooaeg vahele, Javale McGee mängis ainult 5 mängu ja ka Ty Lawson maadles vigastustega. Hooaja lõpuks kogunes vaatamata sellele kokku 36 võitu. Talendist Nuggetsil aga puudu ei tule ja kui nad jätkavad uuel hooajal run`n`gun stiilis mängimist võivad nad olla väga ebamugavad vastased ka tugevatele meeskondadele. Eriti loomulikult kodustes kõrgmäestiku tingimustes. Ennustan Denverile üle 40 võidu, millest aga ei piisa play-offidesse jõudmiseks.

10. New Orleans Pelicans
Anthony Davis on arenenud hiiglaslike hüpetega ning Pelicansi mäng saab lähi- ja kaugemas tulevikus olema ehitatud ümber tema. Ömer Asik muudab Pelicani korvialuse hirmuäratavaks ning Ryan Andreson, Eric Gordon ja Tyreke Evans põhiviisiku tugevaks. Kahjuks on Pelicansil probleem vahetusmängijatega, sest Jrue Holiday välja jättes on võrdväärsete vahetusmeeste leidmisega raskusi. Pelicansi puhul ei saa välistada play-offidesse jõudmist, kuid pika hooaja (ja võimalike vigastuste) tõttu võib lühike pink selles osas kätte maksta.

9. Phoenix Suns
Eelmise hooaja superüllatus. Tänu Goran Dragici superhooajale, millega kaasnes ka aasta enim arenenud mängija tiitel, jõudis Suns play-offide lävele jäädes siiski lõpuks play-offidest napilt välja. Peale praktiliselt terve suve kestnud kauplemist suudeti lõpuks sõlmida leping Eric Bledsoe`ga, kes mängis samuti Sunsi eelmise hooaja edus suurt rolli. Kahjuks jäädi ilma Channing Frye`st. Jeff Hornacek tõestas oma esimese hooajaga, et temas on ainest olla väga hea treener. Hetkel tundub võitlus play-offide piiril olevat siiski Sunsi lagi.

8. Houston Rockets
Meelsamini näeksin Rocketsit jäämas play-offide ukse taha, kuid tõenäoliselt neil siiski õnnestub mind kurvastada. Dwight Howardi komme peale igat tellisena teele saadetud vabaviset õnnelikult suu kõrvuni naeratada ja James Hardeni komme mängu jooksul 3-4 korda kaitses tukastada on aja jooksul muutunud häirivaks. Eriti kui arvestada milline on nende meeste hinnang enda ja oma meeskonna kaaslaste panusest. Organisatsioonina võib kahe hooaja vahelist aega lugeda Rocketsi jaoks põrumiseks. Eelmise hooaja Läänekonverentsi 4. asetuselt kukutakse kindlasti allapoole.

7. Memphis Grizzlies
Grislikarude tugevus peitub nende korvialuses jõus. Marc Gasol ja Zach Randolph on liiga üks paremaid eesliine ja tekitavad enamus vastastele tõsist peavalu. Grislikarude nõrkuseks on nende võimetus väljast viskeid tabada. Kumbki asjaolu ei ole kahjuks ühelegi vastasele eriliseks saladuseks. Kahe hooajal vahel asendus Mike Miller meeskonnas Vince Carteriga ja ehkki Carter on oma karjääri teises poole visketabavust parandanud ei saa teda pidada Millerist paremaks viskajaks. Senikaua kui Memphis otsib ja ei ole leidnud lahendusi visketabavuse parandamiseks, jääb nende saatuseks play-offide esimene ring.

6. Portland Trail Blazers
Portlandi eelmine hooaeg õnnestus. Aldridge ja Lilliard mängisid loodetul tasemel, Batum ja Lopez olid üle ootuste head ning vigastusekoll meeskonda ei tülitanud (tõenäoliselt on Portlandi vigastustelimiit lõpuks lihtsalt täis saanud). Lõpuks jõuti üle pika aja edasi ka play-offide teise ringi. Kui Portland suudaks eelmise hooaja edu korrata jääksid nad ka uue hooaja tulemusega rahule.

5. Dallas Mavericks
Peale tiitlivõitu 2011. aastal on Dirk Nowitzki näol olnud katkematult lai naeratus ja pinged maas. Ühelt poolt on Nowitzki endale aru andnud, et uue tiitli võitmiseks ei ole meeskonnas piisavalt taset, teiselt poolt on ta oodanud võimalust Mark Cubanile osutada vastuteenet. Nüüd see võimalus avanes kui Nowitzki sõlmis Dallasega uue lepingu jättes suure rahahunniku lauale ja andes meeskonnale võimalus tuua abiväge juurde. Seda Mavericks ka tegi. Chandler Parsons, Tyson Chandler ja Jameer Nelson on tugev täiendus. Koos Nowitzki ja juba eelmisel hooajal säranud Monta Ellisega on Dallases piisavalt kvaliteeti, et võistelda ükskõik kellega. Võitmiseks oleks vaja imet aga ükskord on Nowitzki juba imet teinud.

4. Golden State Warriors
„Sopsuvennad“ jäid kokku, ehkki üksvahe kaalus Warriors tehingut Minnesotaga, millega oleks Thompsoni asemele saadud Kevin Love. Omanikuga vaenujalal olevale Mark Jacksonile näidati ust ja treeneripingile toodi Steve Kerr. Mark Jackson oli Andres Sõbra tüüpi (ja mitte vastupidi) treener, kes suutis mehi oma jutuga motiveerida. Muus osas jäi ta pigem lahjaks. Usun, et Steve Kerr toob juba esimese hooajaga taktika ja mängukvaliteedi osas Warriorsisse lisaväärtust. Tänu David Lee individuaalsele tööle, tundub, et mees on kahe hooajal vahel lisanud enda arsenali ka stabiilse viske väljast. Meeskonna mäng võidaks sellest oluliselt. Warriorsi mäng saab lihtsat, kiiret, „üle ja peale“ stiili nautivate fännide jaoks olema tõeline maiuspala ja meeskond ise olema ohtlik vastane ükskõik kellele.

3. San Antonio Spurs
Kõigil on kahtlemata meeles millist korvpalli mängis San Antonio Spurs NBA finaalides. Vähem on neid, kes mäletavad, et Spurs pidi play-offide esimeses ringis Dallase vastu pingutama 7 mängu. Ma olen üks neist, kes arvab, et sellist geniaalset rünnakut nagu Spurs näitas Miami vastu on raske kellelgi korrata – kaasaarvatult Spursil endal. Popovich on sunnitud, sarnaselt eelmisele hooajale, oma vananevaid staare põhihooajal säästlikult kasutama, mis võib tähendada play-offiks teist või kolmandat asetust. Kas Pop suudab bensiiniaurudel ja ökoversioonil liikuvatest mängijatest välja pigistada teise täispika hooaja? Kahtlen selles ja ennustan Spursile kaotust play-offide teises ringis nooremale ja energilisemale vastasele (loe: GSW, LAC või OKC).

2. Los Angeles Clippers
Spursi säästurežiim ja Kevin Duranti vigastus võivad anda Clippersile võimaluse olla põhihooaja lõpuks Läänekonverentsis esimesel kohal. Eelmisel hooajal jäädi näiteks Thunderist vaid 2 võidu kaugusele. Uus omanik, või kui täpsem olla siis vanast omanikust pääsemine, annab emotsionaalse laengu. Juba mõned aastat kokku mänginud tuumik ja suurepärane treener aluse, millele edu ehitada. Päris finaalini jõudmine oleks siiski üllatus, ehkki mitte šokk.

1. Oklahoma City Thunder
Täna keskendub Durant operatsioonist taastumisele ja homme mõtleb Thunderiga tiitli võitmisele. Kui aga hooaja lõpuks ei ole taas midagi näppude vahele jäänud on Durantil laual palju ahvatlevaid pakkumisi ja hinges tunne, et muutused on isiklikuks eduks vajalikud. Tõenäoliselt annavad Thunderi organisatsioonis pallipoisist kuni Westbrookini kõik endale aru, et kui tiitlit ei tule on Duranti lahkumise risk olemas. Motivatsioon kompenseerib NBAs nii mõndagi, sportlik raev ebaõnnestumiste jada lõpuks eduks pöörata, teeb imesid. Ei ole motiveeritumat superstaari kui Durant ja motiveeritumat meeskonda kui Thunder ja kui nad suudavad tervena tiitli eest võidelda, usun, et neid saadab ka lõpuks edu.

Head uut aastat, NBA fännid!