Ühtlasi tõstis diil liigas kaasalööjate seas niigi suurepärast mainet omava NBA juhi Adam Silveri kui mitte "kuninga", siis "aadli seisusesse" kindlasti.

NBA on teeninud viimastel aastatel teletulu aastas 930 miljonit dollarit. Aga see leping lõpeb järgmisel hooajal ning uus, kordi suurem läheb käiku hooajal 2016/17.

Mida see kõik tähendab?

Suuremad summad tähendavad, et keegi hakkab rohkem teenima, aga kes ja kui palju? Küsimuse alla satuvad klubidele määratud palgalimiit, mängijate lepingud, nende pikkused, lisaboonused ja kõik muu, milles sai kokku lepitud 2011. aastal, kui toimus eelmine NBA tööseisak. Ehk, lühidalt öeldes, 2017. aastal on oodata uut palgaseisakut. Sõna "lockout" on pärast uue telediili avaldamist käinud läbi nii NBA suurimate staaride kui klubijuhtide suudelt ning esialgu pole keegi valmis ülisuurest torditükist kellelegi suuremat tükki lõikama.

Palgalimiit

Viimase kümne aasta jooksul on NBA klubide palgalimiit kasvanud 49,5 miljonilt 63,2 miljonini. Seejuures ligi viis aastat oli numbriks 58 miljonit - alles selle hooaja eel kasvas see 5 miljoni võrra.

Enne uue TV diili käikulaskmist kasvab palgalimiit 66,5 miljoni peale. Sellele järgneval aastal peaks limiit NBA analüütikute arvutuste kohaselt aga tervelt 80 miljoni peale. Mõnede julgemate hinnangul lausa 90 miljonile.

Kui selline asi peaks juhtuma, saaks näiteks Los Angeles Lakers, kelle arvelt kaob Kobe Bryanti megaleping, palgata meeskonda kolm maksimum-kontrahtiga superstaari. Näiteks oleks New York Knicksil koos Carmelo Anthonyga võimalus lisada kaks maksimumlepinguga tähte, sama oleks ka näiteks Brooklyn Netsiga, kelle ridades pallib 20 miljonilise aastapalgaga Deron Williams.

Suur palgalimiidi tõus tekitaks omapärase olukorra: USA MM-i kullani aidanud Anthony Davisel lõpeb uue telediili hooaja eel karjääri esimene leping, mis tähendaks, et uue palgalimiidi tõttu võiks ta kohe järgmise lepingu esimesel aastal hakata teenima 25 miljonit dollarit aastas. KUID aasta varem liigaga liitunud ja samuti USA koondises mänginug Kyrie Irving on oma lepingu juba ära teinud ning teenib samal ajal, mil Davis hiigelpalka võiks saama hakata, "vaid" 16,5 miljonit.

Palju on imestatud, miks LeBron James Cleveland Cavaliersiga liitudes vaid kahe-aastase lepingu tegi (seejuures on tal võimalus see katkestada algava hooaja järel) - nüüd on põhjus selge. Mees noolib suuremat palka, mitte ei taha Clevelandist ruttu taas minema lipata.

Mängijate lepingud

Mõned tiimid on juba välja pakkunud, et kasvatavad mängijate lepingute tasud vastavuses uue telediiliga. Kuid teised klubid, kes on arvestanud senise korra järgi (ja planeerinud oma esiletõusu näiteks ülejärgmiseks aastaks) võivad selle vastu olla.

Hetkel teenivad mängijad 51% teletuludest. 2011. aasta tööseisaku eel oli see 57-protsenti. Mängijad olid nõus klubidele vastu tulema, kuna enamus neist siplesid möödunud kümnendil rahahädas.

Sel suvel müüdi Los Angeles Clippers 2 miljardi dollari eest - summa, mis oleks tundunud viis aastat tagasi ulmeline (meeskondade väärtused olid siis 250-700 miljonit). Uue telediiliga ei saa klubid enam mängijatele öelda, et raha pole.

Uustulnukate lepingute tasud on eelmise kollektiivlepinguga paika pandud kuni 2021. aastani. Saab näha, kas uue raha ilmumisega muudetakse nende tingimusi.

Mõnede klubide omanikud on juba andnud märku, et on nõus maksma mängijatele rohkem. Kuid siis peavad mängijad olema nõus, et klubid võivad nende lepingud ise katkestada ehk et miski pole garanteeritud (loe: Allan Houstoni või Amar'e Soudemire lepingud Knicksiga).

Lõpetuseks

Adam Silver on alates tööle asumisest astunud õigeid samme. Kuid suurim ülesanne seisab ees - teha nii, et mängijad ja omanikud uue telediili saabumise pärast taas tülli ei lähe.

Eks paistab, mis tulevik toob. Aga põnev on jälgida, milliseid lepinguid suured staarid lähiajal sõlmima hakkavad. Fakt on see, et uue diili tulek mõjutab lõppkokkuvõttes ka iga meeskonna väljavaateid kõige tähtsamale - võitudele.