Esimese täispika triatloni start anti 18. veebruaril 1978. aastal Hawaii saarestiku peasaarel Oahul, kui USA merejalaväe ohvitserid otsustasid ühendada 2,4-miilise (3,86 km) Waikiki Rough Water ujumise, 112-miilise (180 km) Around Oahu rattasõidu ja Honolulu maratonijooksu üheks võistluseks.

Tänaseks on Hawaii Ironman muutunud üheks spordimaailma prestiižemaks ja raskeimaks tiitlivõistluseks, kus juba neljandat aastat järjest läheb kõrget kohta jahtima ka Eesti esitriatleet Marko Albert. Koha väljavalitute hulgas tagas Marko tänavu sisuliselt juba märtsikuu alguses, mil eestlane võitis Uus-Meremaal oma karjääri esimese Ironman-võistluse. 

Pärast septembrikuu ettevalmistusperioodi Lanzarotel on Marko nüüdseks juba mitu nädalat viibinud Kailua-Kona saarel võistluspaigas. „Eks väikene võistluseelne ärevus ole juba sees,“ tunnistas Albert Vikerraadiole antud intervjuus. „Samas, kui sellist ärevust ei oleks, siis olen ma suhteliselt veendunud, et mu keha ei suuda ennast võistluspäeval millekski eriliseks kokku võtta. Nii et pigem on see ärevus hea.“

Enda hetkevormi kohta Marko üleliia suuri sõnu ei tee, kuid seda, et mees on heas vormis, kinnitas ühes temaga Lanzarote treeninglaagris viibinud teine Eesti triatleet Aleksandr Latin. „Lanzarotel oli Marko päris hea. Võrreldes eelmise aastaga oli mul igatahes tunduvalt raskem temaga koos ratast sõita,“ rääkis Rio olümpikohta püüdev Latin oma hea sõbra vormist. „Kas mina olen kehvem või tema on parem, saame juba varsti teada.“

„Võistluspäeval tuleb suuremas osas teha enda võistlust ja olla valmis ka selleks, et mitte midagi ei lähe nii nagu oli ette planeeritud,“ toob Albert välja raske katsumuse kaks põhitõde. Väga palju oleneb Marko sõnul ka sportlase vaimsest tugevusest, sest tihtipeale ei võida Hawaiil mitte füüsiliselt, vaid vaimselt kõige kõvem sportlane.

Möödunud aastal õnnestus Hawaiil enim keha- ja vaimujõudu näidata Belgia raudmehel Frederik Van Lierdel, kes saavutas triatlonimaailma ihaldatuima tiitli ajaga 8:12:29. Marko lõpetas võistluse toona 17. kohaga, saades lõpuajaks 8:37:44. Sarnaselt Markole on ka belglane tänavu stardis, olles kindlasti üks võistluse peafavoriite.

Lisaks Markole asuvad laupäeval stardijoonele veel kaks eestlast - Valdur Jaht ja Urmas Grossthal. M30-34 vanuseklassis startiv Jaht lunastas Hawaii pääsme 16. augustil Kalmari Ironmanil ajaga 9:25:57. Ameerika Ühendriikides, Phoenixis resideeruv Grossthal (M45-49 vanuseklass) näitas aga parimat tulemust mais toimunud Texase Ironmanil, kus sai kirja finišinumbrid 9:27:03.

Hawaii Ironmanile antakse start meie aja järgi laupäeva õhtul kell 19.25, mil esmalt sööstavad võistlustulle profid eesotsas Marko Albertiga. Vanuseklasside esindajad lastakse rajale 25 minutit hiljem. Otsepilti tänavuselt Hawaii Ironmanilt saab jälgida www.ironman.com kodulehekülje vahendusel.