1. Kuidas saadakse hakkama Leedu trumpidega?
Leedu mängu tugevused ilmnevad väljaku viimasel kolmandikul. Pole liig väita, et harrastatakse vana Briti kooli jalgpalli – tsenderdus äärelt ja pikk ründaja karistusalas õhupalle noolimas.
Leedu ääred – 23aastased Arturas Novykovas ja Fjodor Tšernõhh – on väga väledad ja palliga osavad ning ründaja Deivydas Matulevicius pääseks Eestis ilmselt ka korvpallikoondisse.
Kuidas nimetatud trumbid lukku keerame? Näen duellides Jääger vs Novikovas ja Kallaste vs Tšernõhh murekohti. Taijo Teniste vigastus on tõsisem löök, kui oskame ehk ette kujutada. Lisaks pole Eestil enam Raio Piiroja sugust õhukunni – Bundesliga mängud on näidanud, et Ragnar Klavani nõrkused võivad avalduda just teisel korrusel.

2. Kumb valdab rohkem palli?
Kapten Klavan ütles eile, et Eesti alustab kaitsest lähtuvalt – nagu Sloveeniagi vastu. See ei pruugi olla halb plaan, ent liigset enesekindlust ja mugavustsooni ei tohi võõrustajatel lasta tekkida. Meeskondade tase on suhteliselt võrdne ning teadmine, et viik ei ole Eestile halb tulemus, ei tohi põhjustada liigset tagasihoidlikkust ja alalhoiuinstinkti. Tabeliseisu vaadates on ju Eestil täna märksa rohkem võita kui kaotada.

3. Kumma pink on pikem ja parem?
Eeldan, et Konstantin Vassiljev jääb mängu alguses pingile. Kui lisada siia lootus, et ta põlv kannatab umbes pooletunnist pingutust, siis on igati paslik meenutada üht õhtut Belfastis, mille saatuse just Kostja sekkumine otsustas. Lisaks on meie trumbipakis muidugi supervahetusmees Ats Purje…
Leedu koosseis on kah piisavalt ühtlane, et leida lisakäike. Ent: a) Vassiljevi-sugust võtmetegijat neil sealt võtta ei ole; b) kapten Marius Žaliukase autilangemine lõi kaitseliini juba niigi veidi segi. Näen siin omakorda Eesti eelist.

4. Kas kunstmuru on faktor või mitte?
Paljuräägitud (ja –kirutud) kunstmuru iseenesest ei tohiks kummalegi eelist anda. Kuid: harjumatu väljakukate suurendab kindlasti mõnevõrra juhuste osakaalu. Nende alla käivad ka kategooriad „ebaõnn“, „individuaalsed eksimused“ ja nii edasi. Ning siit edasi mõeldes ütleb talupojaloogika: mida kaugemal suudame palli oma väravast hoida, seda turvatumad oleme.

5. Kes võidab lahingu tribüünidel?
Siin pole vastus ühene: et leedulased, sest neid on rohkem. Sinisärke tuleb toetama pooltuhat kõvahäälset fänni ning neil on täna õhtul Vilniuse vanalinna külje all suur võimalus teha täpselt seda, mida Inglismaa sektor teeb pühapäeval Kitsekülas neile endile.