Paljud mineraalveed on aga karboniseeritud ja sportlased püüavad ise sealt gaasi väljutada, kuigi tegelikkuses jääb suur osa süsihappegaasi siiski vette ja ei välju sealt nii lihtsalt. Seega on palju otstarbekam tarbida gaseerimata mineraalvett ja soovituslikult aluselist.

Jooksjad, suusatajad, jalgratturid, krossisõitjad ja teised nn kestvusspordialade harrastajatele on ammu teada tõde, et gaseeritud vee joomine „kuivatab keha", põhjustab gaase ja tekitab suurema veevajaduse. Selle põhjuseks on gaseerimiseks kasutatav süsihappegaas, mis on meie igapäevase elutegevuse ainevahetuse lõpp-produkt. Soovitatav on juua hoopis aluselist mineraalvett.

Intensiivse sportimise käigus on organism tihti hapniku vaeguses. Sellistes anaeroobsetes ainevahetusprotsessides tekib suurtes kogustes happelisi ainevahetuse vaheprodukte. Enamus sportivatele inimestele on tuttavad piimhappest põhjustatud valusad lihased. Happeline keskkond tekitab väsimust, halba enesetunnet, soodustab käärimist ja krooniliste põletike teket soolestikus. Üks lihtsam ja kergemini teostatavaim lahendus oma keha aitamiseks on teadlikult tarbida aluselist vett. Näiteks looduslikult tugevalt aluseliselist mineraalvett Devin, mille pH 9,1).
Miks?
Sest aluselises vees leiduvad aluselised HCO3 ja CO3 (karbonaat) ioonid seovad erinevate hapete vesinikioone (H+) ning organismil lihtsam hakkama saada happeliste vaheproduktide tulvaga. See aitab toime tulla happeliste ainevahetuse vaheproduktidega, hoida organismi pH tasakaalu, kiirendada ainevahetust ja taastuda treeningust.

Tartu Rattamaratonidel osalev Maris Aagver räägib: „Eelmisel aastal kasutasin joogiks gaseeritud mineraalvett, sellel aastal otsustasin proovida aluselist Devini mineraalvett ja vahe  oli hämmastav - tulemus eelmise aastaga 20 minuti võrra parem. Hämmastav seda enam, et treenitud ei ole käesoleval hooajal rohkem ja eale on lisandunud järjekordne aasta. Usun tõsiselt, et aluselise veega on organismi sooritusvõime oluliselt parem, kui gaseeritud ehk „happeliste" jookide tarbimisel."

Aluselise vee kasulikkust kinnitavad veel näiteks sportlased Janek Tombak ja Riina Suhotskaja, kinnitades väidet, et sportiva inimese jaoks on aluselise mineraalvee tarbimine igati tark otsus, kuna suurendab nii sooritusvõimet kui ka taastumist pingutusest.

Autor: Jaanus Lember, biokeemik