Janek Tombak on üks Eesti lähiaja tuntumaid rattureid, kelle auhinnakapist leiame mitmeid tiitleid kohalikelt ja rahvusvahelistelt võistlustelt. Profileiba on ta teeninud ka Prantsusmaal Cofidise ridades ehk kuulunud samasse tiimi nagu Rein Taaramäe või Gert Jõeäär. Lisaks on Tombak üks viiest Eesti ratturist, kes läbinud Tour de France'i.

Viimased aastad on Tombak tegelenud jalgrattavarustuse aktiivmüügiga. Tema lett on püsti pea kõigil rahvaspordiüritustel, Facebooki fännilehel on ligi 2000 "jälgijat" ning 2012. aastal loodud ettevõtte Janek Tombak OÜ aastane käive oli 157 240 eurot.

Üks tema klientidest oli Eesti ühe riigiettevõtte spordiklubi liige Erki (ettevõte on toimetusele teada). Veebruraris pakkus ta töökaaslastele välja idee, et muretseb neile vahvad spordirõivad, millega asutakse starti Tartu rattarallil. Starti oli plaan minna ettevõtte nime alt, kuid spordirõivaste eest pidi igaüks ise raha välja käima.

Nii jõudiski Erki huviga Tombaku juurde, kes lahkesti talle proovirõivad kaasa andis ning kõik soovid täita lubas. Kõiges sai kokku lepitud, ettemaksuna 650 eurot tasutud ja rõivaid ootama jäädud. Need pidid saabuma 6-12 nädala jooksul, mis ongi antud valdkonnas optimaalne ooteaeg. Riided valmistatakse kõik eritellimusega Hiinas ning sealt tuleneb ka ajakulu.

Riideid pole endiselt

Tänaseks on tellimusest möödas 7 kuud. Riideid pole Erki senini kätte saanud ning Janek Tombak on taganenud omanimelise ettevõtte juhatusest ning rajanud uue osaühingu Viljandisse. Eelmise uueks omanikuks on Andres Pajumägi – isik, kes on inforegistri järgi neljakordne võlglane ning kelle reiting on miinus 7006 punkti!

Mured algasid juba esimese kontakti otsimisel. Ei vastanud jalgrattur meilidele, sõnumitele ega telefonikõnedele. Lõpuks saadi rattur kätte ühelt spordiürituselt. Pärimise peale vastas ta, et tehas, kust riided tulema pidid, oli läbi elanud elektrikatkestuse ning seetõttu tarne viibis. Erki tegi koheselt selgeks, et Tombak valetas.

12 nädalat sai täis ja riideid polnud kuskil. Erki sai aru, et asi hakkab üha halvemat lõhna eritama. Ka tal endal ei olnud kerge töökaaslastele töökoridorides otsa vaadata. Ta hakkas uurima foorumitest, mis ettevõtte koha räägiti. Erki leidis, et lisaks temale on sama mure vähemalt viiel ettevõttel. Kogusummas on ettemakse tehtud 7819 euro eest.

Pikalt üheskoos ei mõeldud ning asja asuti lahendama maksekäsu kiirmenetluse abil. Tombaku ettevõttele esitati nõue, kuid selgus, et omanik on vahetunud ja vahetunud on ka osaühingu aadress.

Erki on kaaslastega juba aru saanud, et riideid kätte saada enam ei õnnestu, sest neid tõenäoliselt polegi. Ka on vähe lootust, et ettemaks tagasi saadakse, sest vaevalt uus omanik eelmisi võlgasid likvideerima hakkab. Küll aga tahab Erki teistele märku anda Janek Tombaku äristiilist ja hoitada, et olgugi, et tegemist on tuntud mehega Eesti spordimaastikul, on sigadus veres isikutel ka seal, nagu kahjuks igal pool mujalgi.

Delfi ja Eesti Päevaleht pole Tombakuga ühendust saanud, kuid rattur on Eesti ajakirjanduses sel teemal sõna võtnud ning naeruvääristanud süüdistusi.

Delfi ja Eesti Päevalehe omanduses on ka kahe Eesti jalgrattaklubi kinnitus, et ka neil oli Janek Tombakuga täpselt samasugused probleemid.