Hommikul kell 10 kui anti start meistrivõistluste esimesele võistlussõidule, valitsesid merel veidi aega igati soodsad tingimused -  7-8 m/s puhunud läänetuul ja päike sinises taevas laskis kõigil kolmel võitlusgrupil startida viperusteta. Samas nii ilmaprognoos kui ka lääne poolt lähenev pilvede front ei tõotanud ilusa ilma jätkumist pikalt. Pilvede alt koos vihma ja kohati ka rahega saabuvad tuuleiilid ulatusid kohati kuni 24 meetrini sekundis. Ja kuna tuul vaikis kogu etapi jooksul vaid õige pisut, andis see keskmiseks tuule kiiruseks kogu etapi jooksul harvaesineva 17 m/s.

ORC I grupis, kus võistleb 17 jahti, juhtisid suurema osa distantsist soomlastest X-41 klassi kahekordne maailmameister Normet Aaro Cantelli tiimiga ja Kalev Jahtklubi jaht Merion X Ain Pomerantsiga roolis, kes äsja Helsingi-Tallinna regatilt oma klassi võidu võttis. Normet seda heitlust juhtima jäigi ületades finishiliini pärast kuus ja pool tundi kestnud purjetamist esimesena tulles ka korrigeeritud ajas etapi võitjaks. Merion X oli sunnitud oma sõidu ja ka regati pooleli jätma masti murdumise tõttu etapi viimases osas. Jahi päästmiseks vajati ka merepääste abi ning jõuti ilma enamate kahjudeta Muuga sadamasse. Neist kahest jahist tagapool käis heitlus esikolmiku kohtade pärast põhiliselt kolme jahi vahel.  Teine, kolmas ja neljas koht kuulusid vastavalt siis Olympicule Tiit Vihuliga roolis (Dago JK), värskele ORCi klassi maailmameister Fortele Jaak Jõgi meeskonnaga (Kalev JK) ning  Spiritile Juss Ojala roolimisel (Dago JK). Korrigeeritud aegades kaotas Olympic sama paaditüübi jahile Normet pärast 51 miili läbimist vaid kuue sekundiga, olles saavutanud jahi maksimumkiiruseks taganttuules suisa 18,4 sõlme. Forte jäi Olympicust maha ühe minuti ja 39 sekundiga, kusjuures mõlemal jahil purunes kõvades oludes üks eespurjedest. Võistluse kõrget taset näitab kahtlemata see, et avameresõidu esimene on X-41 klassi kahekordne maailmameister Normet, teine 2013.a ORC B grupi Euroopa viies jaht Olympic, kolmas värske ORCi maailmameister Forte, neljas möödunud aasta Muhu Väina regati võitja Spirit ja viies Soome avamerepurjetamise  koondis jahil Xini Freedom. Esikümne sees lõpetasid veel 2013. a Euroopa meister Sugar 2 (Pärnu JK) Erki Meltsa tiimiga C grupis kuuendana, 2010.a X-41 klassi maailmameister Technonicol (Kalev JK) Mati Sepa juhtimisel kaheksandana ning tänavuse Kieli MMi viies jaht, Reval Cafe (Kalev JK) Eero Panki meeskonnaga.

Normet, kapten Aaro Cantell

ORC II grupis käis 11 jahi hulgas heitlus arvatavate favoriitide vahel. Möödunud aasta ORC C grupi Euroopa hõbe ja tänavune MMi neljas, Aivar Tuulbergi Katariina II (Pärnu JK) alustas etappi küll heas hoos, kuid masti purunemine juba etapi esimeses kolmandikus sundis neid kahjuks võistlust katkestama ja sadamasse pöörduma. Parima aja suutis avamereetapil välja sõita mullune Baltic Offshore Week'i võitja Xantippa Soomest Mikko Leinoga roolis. Kolm minutit ja kuus sekundit kaotas Xantippale tänavusel A. Le Coq Muhu Väina regatil LYS1 grupis kolmanda koha saanud jaht Mia (Kalev JK), roolis Jaanus Talp. Sama klubi jaht My Car Andres Laulu meeskonnaga  kaotas Miale veidi üle seitsme minuti. Siin grupis katkestas lisaks Katariina II'le sõidu peapurje ehk groodi purunemise tõttu Soome jaht Xilia II Leif Nordstromi meeskonnaga.


ORC III grupis, kus võistlemas 10 jahti, käis võitlus esikolmiku kohtade pärast kolme Kalev Jahtklubi jahi vahel. Kuigi siin grupis juhtis suurema osa sõidust tänavuaastase A. Le Coq Muhu Väina regati võitja Jazz Risto Riimi meeskonnaga, suutis äsja Kieli ORCi MMilt 12. kohaga koju tulnud Elisa Passione ST Sven Heiliga roolis pärast viimast pikka taganttuule otsa oma esmase konkurendi kinni püüda ning viimase taktikaliselt nutikalt läbitud 10-miilise vastutuule otsaga edestada Jazzi nii füüsiliselt kui ka korrigeeritud ajas. Kolmanda koha võttis siin koduste USS Security-Kalev Jahtklubi komapäevaregattide mitmekordne võitja ja põhikonkurent Brigitta-X Aleksandr Karboinoviga roolis. Siin grupis oligi tegemist justkui kolmapäevaregatiga, sest ka neljas ja viies koht kuulusid Eesti jahtidele - vastavalt siis Evelyn III-le Kristen Pugiga roolis (Saaremaa Merispordi Selts/Kalev JK) ja Adelele (JK Baltsail) Aleksander Zolotovi juhtimisel.

ORC IV grupis ei andnud konkurentidele palju võimalusi arvatav favoriit, mitmekordne Muhu Väina regati võitja ja Eesti meister Edasi Koit Pautsi meeskonnaga (Haapsalu JK). Olles oma põhikonkurent Kadrist Andres Haaveli tiimiga (Saaremaa Merispordi Selts) finišis enam kui 20 minutit varem, oli see ka piisav aeg korrigeeritud ajas sõidu võitmiseks. Kolmas koht läks siin grupis jahile Merikotkas Oliver Haagmaga roolis (Kalev JK).

Vaatamata kangele tuulele, keerulistele ilmaoludele ja ka kadudele materiaalosas, olid purjetajad sadamasse jõudes rõõmsad ja rahul tõelise avameresõiduga, kus kõik proovile pandi ning jahid taganttuules suisa „lendama" saadi.

Garmin Baltic Offshore Week jätkub laupäeval kell 11 lühirajasõitudega vastutuule-allatuule rajal. Huvilistel on võimalik avamerepurjetamist lühirajal tulla jälgima ka kell 13 Pirita jõe äärest väljuva reisilaeva Monica pardalt, kus merel toimuva teeb pealtvaatajatele arusaadavaks muheda jutu ja kommentaaridega Kalev Jahtklubi kommodoor, äsja jahil Forte avamerepurjetamise maailmameistriks tulnud Kalev Vapper. Kel soovi seda sündmust jälgima tulla, siis piletid hinnaga 7 eurot on saadaval Kalev Jahtklubis ja Jahtklubi restos ning laupäeval ka laevalt. Õhtul on sadamas purjetajate pidu, kus meeleolukat muusikat teeb ansambel Ka-Funky.

Regatti korraldavad ESS Kalev Jahtklubi koostöös Eesti Jahtklubide Liidu, klubiga Espoon Merenkävijät ry ja Soome Avamerepurjetamise Assotsiatsiooniga. 

Regatti toetavad GARMIN, Direct 123, H&P Henley Trust ja  One Sails.

Edasi, kapten Koit Pauts, Haapsalu Jahtklubi