“Arvestades seda, et meil on nii palju varasemaid võitjad, võib tõesti öelda, et tegemist on kõige tugevama koosseisuga, mis meil kunagi SEB Tartu Rulluisumaratonil on osalenud,” ütles võistluste direktor Kunnar Karu.

Kolm korda on SEB Tartu Rulluisumaratonil võidutsenud Venetsueela rulluisutuus Alfredo Moreno – 2009, 2011 ja 2013. Moreno on kohal ka sel aastal, kuid lisaks tugevatele eestlastele tuleb tal sel aastal rinda pista ka tugevate Poola rulluisutajatega. Teiste hulgas on kohal ka 2012. aasta võitja Bartosz Chojnacki. “Moreno ja poolakad pole omavahel veel mõõtu võtnud. Eestlased on sel aastal väga heas hoos. Ootame väga tulist andmist eliidi osas,” rääkis Karu.

SEB Tartu Rulluisumaratoni seitsme-aastase ajaloo jooksul on võit Eestisse jäänud kõigest kahel korral. SEB 1. Tartu Rulluisumaratonil 2007. aastal võidutses Danila Ruusu, 2010. aastal oli parim Kert Keskpaik. Mõlemad mehed on kohal ka sel aastal.

“Ootused on alati kõrged. Starti lähen ikka võidu mõtetega, kuigi konkurents on iga aastaga aina tugevam, “ rääkis Ruusu, kes 2007. aastal kõigest 19-aastasena esimese Tartu Rulluisumaratoni võidu võttis. “Taktikaliselt sobivad mulle nii kõva tempo kui ka kiirendused. Kindlasti arvestan sellega, et lõpusirge tuleb väga kiire ja võitlusrikas“.

Kert Keskpaik on sel suvel Eesti rulluisuvõistlustel võidult-võidule sammunud ning suurepärast vormi näidanud. Ka tema tuleb enda sõnul starti eesmärgiga võidelda kõige kõrgema koha eest: „Viimaste aastate võitjad on kõik stardis. Tuleb kõva heitlus,“ ütles ta.

Tartu Rulluisumaratoni rada kulgeb sel aastal taas Tartu valla teedel – samal ringil, kus sõideti viimati 2011. aastal. Sellel rajal tulid ka Keskpaik ja Ruusu omal ajal võitjaks. „Kui kahte rada võrrelda, siis nö vana rada ehk see, mis tuleb sel aastal uuesti kasutusse, on tõusude poolest veidi raskem ja võiks seega rohkem sobida,“ ütles Keskpaik. Ka Ruusu mainis, et selle-aastane rada annab emotsionaalselt kindlasti juurde.

Tugeva koosseisuga tuleb SEB 8. Tartu Rulluisumaratonile ka Tartu Rulluisuklubi. Viimastel aastatel on nende rivistuses parimaid tulemusi näidanud Vahur Valvas. Tema püüab olla esimene tartlane, kes SEB Tartu Rulluisumaratoni võidu koju jätab. „Päris lootusetuks ettevõtmiseks ma võidu Tartusse jätmist ei pea, aga lihtne see kindlasti olema ei saa,“ rääkis Valvas. „Ise tahaksin kindlasti esimestega koos finišisirgeni jõuda ja eks siis ole näha, mis koha sealt välja joonistab“.

Naistest hoiab eestlannade lippu kõrgel kolmekordne võitja Enel Kõrva (2007, 2008, 2010). Viimasel ajal end rohkem pühapäevasportlaseks nimetav Kõrva on Eesti naiste hulgas tõenäoliselt endiselt esinumber, kuid Tartu Rulluisumaratonil tuleb tal võidelda ka tugevate välisvõistlejatega. Muuhulgas eelmise aasta võitja Marina Zuevaga Valgevenest. „Võiduvõimalused jäävad siiski trenni tegevatele piigadele ja sellel aastal arvan, et see liigub jällegi Eestist väljapoole,“ oli Kõrva oma võimaluste osas tagasihoidlik.

Nädalavahetusel võib ilmateate järgi ka vihma oodata. „Tartu Rulluisumaraton toimub ka vihmaga. Aga seni pole ükski maraton vihma näinud, ehk pääseme ka seekord,“ ütles võistluste direktor Kunnar Karu.

SEB 8. Tartu Rulluisumaratoni nädalavahetus algab aga juba laupäeval, kui kavas on vaatemänguline 4. Tartu Rulluisusprint ja lastesõidud. Pühapäevastele põhisõitudele on viimastel andmetel registreerunud 1027 rulluisusõpra.

Rohkem infot: www.tartumaraton.ee