10. Brooklyn Nets ja kõik maailma vallalised naised

Nagu kommunistliku režiimi kasvandikule kohane pani Netsi omanik Mihhail Prokhorov peale Netsi ostmist 2010. aastal paika viisaastaku plaani. Üheks eesmärgiks oli viie aasta jooksul võita Netsiga NBA meistritiitel. Prokhorov oli endas koguni nii kindel, et lubas juhul kui tiitlit ei tule karistada end kohustuslikus korras abiellumisega. Peale Jason Kiddi ja Paul Pierce`i lahkumist on Netsi lootused 2015. aastaks seatud plaan täita kaduvväikesed ja tanu alla saada soovivatel naistel oleks justkui põhjust rõõmustamiseks. Aga ei, valelik klubiomanik on viimase aasta jooksul oma lubadusest taganenud ja teatanud, et ta tegi ainult nalja. Hea nali küll, aga Brooklyn Netsi fännid ja vene miljardärist unistanud naised ei naera.

9. Lance Stephenson

Goran Dragici järel NBA 2013-2014 hooaja enim arenenud mängijate hääletusel teise koha saanud Lance Stephenson maandus vabaagendina lõpuks Charlotte Hornetsi ridadesse. Kolme aastane leping ja 27,4 miljonit dollarit oli Stephensoni jaoks parem valik kui Indiana poolt talle pakutud 5 aastat ja 44 miljonit dollarit. Paljuski oli tegemist siiski mängija poolse solvumisega, sest Stephensoni arvates vääris ta Pacersilt 5-aastase lepingu eest vähemalt 10 miljoni dollari võrra suuremat palganumbrit. Pacers ei olnud valmis aga Stephensoni iga hinna eest kinni hoidma ja mingi osa selles võib olla ka tema käitumises. Näiteks väljendas Pacersi president Larry Bird kuulsa kõrva puhumise intsidendi osas oma pahameelt öeldes, et selline käitumine ei ole aksepteeritav. Muuseas see sama juhtum sai oma tähelepanu ka Ameerika spordikanali ESPN auhindade jagamisel (vaata siin). Klipist on näha ka Lance Stephensoni "mitte just eriti suurt rõõmu" väljendav nägu kui õhtujuht, räppar Drake, talle Hornetsiga sõlmitud lepingu puhul õnne soovib.

8. NBA klubiomanikud

Esimest korda oli vabaagentide poolt näha trendi sõlmida meeskondadega lühemaid lepinguid kui võimalik. Parimaks näiteks LeBron James, kes tegi Cleveland Cavaliersiga vaid kaheaastase lepingu. Ühelt poolt mõjutab seda liiga ja TV kompaniide vahel lähitulevikus sõlmitav uus leping, mis arvestades järjest suuremat populaarsust saab olema rekordiline rahanumber. Mängijad soovivad suuremast pirukast osa saada nii kiiresti kui võimalik. Kuid Jamesi tasemel staaride jaoks on lühemal lepingul täita ka teine eesmärk. Nimelt soovivad staarid hoida omanike lühema keti otsas ja mängija lahkumist pelgavatele omanikele dikteerida oma nägemust meeskonna koostamise osas. LeBron James oli näiteks Miamis ja Pat Riley`s pettunud kui eelmise hooaja eel ei leitud võimalust Mike Milleri meeskonda tagasi toomiseks. Lühem leping peaks Cavaliersi otsuseid ja käitumist muutma järgmise kahe aasta jooksul Jamesile meelepäraseks. Kokkuvõtlikult, omanikud on kaotanud killukese oma sõnaõigusest mängijatele.

7. Philadelphia 76ersi fännid

Philadelphia 76ersi algviisikut võib järgmisel hooajal kutsuda julgelt nimega "4 tankisti ja koer", sest taaskord tanki istutakse ning järgmise drafti poole liikuma hakatakse. Tegemist ei ole ilmtingimata kehva strateegiga, kuid fännide jaoks on siiski üsna nigel ja kannatust proovile panev perspektiiv näha oma lemmikmeeskonda mitmendat aastat järjest "võitlemas" saavutamaks võimalikult suurt numbrit tulbas, mille peal ilutseb täht "L".

6. Armastus

Või inglise keelde tõlgituna Love. Minnesota Timberwolves ei tee Kevin Love`i lahkumist meeskonnast lihtsaks ning järjest reaalsem tundub, et mees vähemalt alustab järgmist hooaega taas Minnesotas. Varem või hiljem on Minnesota sunnitud vahetustehingu tegema või riskima sellega, et Love raputab Minnesota tolmu (või kui täpsem olla siis lume)vabaagendina peale järgmise hooaja lõppu oma jalgadelt ilma, et Timberwolves kedagi väärtuslikku oma ridadesse vastu saaks. Väidetavalt on Timberwolves tagasi lükanud Cavaliersi pakkumise: Wiggins, Bennett ja drafti esimene valik. Raske on näha kedagi kohe tegemas sellest paremat pakkumist, mis tähendab, et armastusväärne tehing lükkub tõenäoliselt järgmisesse kalendriaastasse. Olukord tõenäoliselt ei meeldi Love`ile, sest tugeva meeskonnaga liitumine enne hooaja algust jätaks rohkem aega korralikuks sulandumiseks ning iga vastumeelne minut Timberwolvesi ridades suurendab tõenäosust olla Minnesota fännide poolt vihatud.

4. Joel Embiid

Ekspertide arvates oli Embiid NBA Drafti esimene valik kuni hetkeni kui tuli uudis, et mees peab minema operatsioonile, mille põhjustas väsimusmurd ta paremas jalas. Tuntumatest mängijatest on sama vigastus olnud Yao Mingil ja Bill Waltonil. Mõlema mehe karjäärile jättis see sügava jälje. Zydrunas Ilgauskas aga mängis edukalt pikki aastaid peale 24-aastaselt sama operatsiooni läbi teinuna. Teisisõnu, 4-8 kuuline vigastuspaus ning võimalus, et Embiidist saab Greg Oden 2.0 tähendas Embiidi langemist draftis kolmandaks. Philadelphia 76ersi jaoks polnud Embiidi pikk vigastuspaus probleem - suure tõenäosusega võetakse noorukiga väga konservatiivne strateegia ja Embiid ei pruugi tuleval hooajal minutitki mängida. 76ersi eesmärk järgmiseks hooajaks on võita nii vähe mänge ja nii palju drafti lotopalle kui võimalik. Tervena oleks Embiid aga mänginud tähtsat rolli Clevelandis ja me kõik teame, mis on Cavaliersi eesmärgid.

5. Carmelo Anthony

Kui Phil Jackson ja New York Knicks üldiselt võivad end Anthonyga tehingu sõlmimise juures võitjateks pidada, siis Anthony ise võttis pika lepinguga vastu küll hunniku raha kuid ka suure riski minna ajalukku ühena parimatest mängijatest, kellel jäi tiitel võitmata. Anthony palganumber sööb järgnevatel aastatel lõviosa Knicksi palgalimiidist ning meeskonnal puuduvad talendikad noored, kelle pealt arenguhüpet oodata. Lähim lootuskiir on Amare`i Stoudemire megaleping, mis lõppeb järgmise hooajaga ning millest vabanev palgalimiit lubab hankida meeskonda lisajõudu. Ometi oleks näiteks Chicagoga liitumine olnud Carmelo lootustele lähiaastatel tiitlit võita parem valik. Knicks ei pääsenud mäletavasti eelmisel hooajal isegi play-offidesse ja kahe hooaja vahel pole meeskond suutnud oma ridu märkimisväärselt tugevdada.

3. Pat Riley ja Miami Heat

LeBron Jamesist ilma jäämine oli kahtlemata suur kaotus. Kuid Pat Riley ja Miami Heat tegid head tööd, et esiteks halva mängu juures väärikat nägu säilitada ja teiseks kokku panna meeskond, kes vaatamata Jamesi lahkumisele võib nõrgas idakonverentsis jõuda esimese nelja meeskonna hulka. Chris Bosh`iga lepingu sõlmimine hoidis ära lagunemisprotsessi ja Luol Deng ning Dwyane Wade lisavad Heat´ile piisavalt jõudu, et olla ohtlik ükskõik millisele vastasele. Pat Riley, keda on hellitavalt peetud peale supertrio Miamisse meelitamist kuradi käsilaseks, kaotas küll killukese oma saatanlikust reputatsioonist, kuid täielik fiasko sai välistatud.

2. Kobe Bryant

Jim Buss on viimase paari aasta jooksul andnud endast kõik, et minna NBA ajalukku käbina, kes on kännust kõige kaugemale suutnud kukkuda (ja lisaks veel paar kilomeetrit alla mäge veereda). Kui Jerry Buss`i peetakse üheks läbi aegade parimaks meeskonna omanikuks, keda lisaks sõpradele austasid ka rivaalid ja vaenlased, siis tema võsuke ja meeskonna koosseisu üle otsustusõiguse pärinud Jim Buss pole näiliselt suutnud veel ühegi otsusega pihta panna. Tänaseks on Lakersist saanud play-offide joonealune meeskond, mis ei suuda konkurentsi pakkuda isegi kodusele rivaalile Clippersile. Kuidas see kõik Kobe Bryantit puudutab? Black Mamba suurim soov on võita kuues meistritiitel jõudmaks Jordaniga ühele pulgale. Kui Lakers ja Jim Buss võivad endale lubada veel aastaid hävimist siis Bryanti jaoks on praegusel hetkel iga hooaeg kulla hinnaga. Lakers ei suutnud suurtest vabaagentidest endale kedagi meelitada. Ilma jäädi Gasolist ja eelmise hooaja sisuliselt vahele jätnud Kobe Bryanti võime meeskonda isegi play-offidesse vedada on suure ja rasvase küsimärgi all. Tunneli lõpust ei paista ka valgust, sest meeskonna tugevdamiseks läbi vahetustehingute puuduvad Lakersil vajalikul tasemel mängijad.

1. Houston Rockets

Alates hetkest kui eelmise hooaja play-offide esimese ringi kuuendas mängus jäi lõpuni 0,9 sekundit (https://www.youtube.com/watch?v=vLAs8A4ewR0) on Rocketsi jaoks untsu läinud praktiliselt kõik, mis untsu on saanud minna. Koos suurte lootustega, saada endale vabaagentide seast kolmas superstaar, turule läinud Rockets ei saavutanud praktiliselt midagi. Pigem on meeskond isegi nõrgem. Carmelo Anthony moosimiseks otsustas Houston photoshoppida Anthony Rocketsi särgis ja numbriga 7 ning panna pilt Rocketsi kodusaali ette kõigile, kaasaarvatud Anthony, imetlemiseks. Tore mõte aga kahjuks ei meeldinud see Jeremy Lin`ile, kes oli senini Rocketsi ridades selle numbri all mänginud. Läbi sotsiaalmeedia lehvitas Lin juba samal päeval Rocketsi juhtkonna suunas virtuaalselt oma mõlema käe keskmist näppu ning tänaseks on temast saanud Lakersi mängija. Jättes kõrvale Lini mängijaoskused on vaieldamatu fakt, et ta on oma päritolu tõttu Aasias väga populaarne. Tegelikult on seda olnud ka Yao Mingi aegadest alates Houston Rockets. Kasuks toimunu üüratu Aasia turu silmis Rocketsile kindlasti ei tule ja päeva lõpuks väljendub see meeskonna jaoks rahanumbrites. Loomulikult ei saanud Rockets enda ridadesse lõpuks ka Anthonyt. Ilma jäädi ka Chris Boshist ning Mavericksi jalutanud Chandler Parsons asendus Trevor Arizaga. Viimased naelad Rocketsi hädade kirstu lõid eelmisel nädalal James Harden ja Dwight Howard, kes teatasid, et nemad on meeskonna tugitalad ja ülejäänud kaader koosneb rollimängijatest, kes Parsonsi kombel tulevad ja lähevad aga meeskonna edu neist suurt ei sõltu. Teoreetiliselt võib jutt olla isegi õige aga riietusruumi sisekliimat selliste avalduste meediasse paiskamine kindlasti ei paranda.