Pealegi on elu tihti imelisem ja ootamatum kui mistahes muinasjutt. Veel kuu aega tagasi tundus, et muinasjutulise hüüdnimega korvpallur "Kuningas James" liigub kolmanda järjestikuse meistrisõrmuse poole ja mitte miski ei suuda teda veenda Miamist lahkuma. Tänaseks on kuningas naasnud koju ja dünastia, mida Heat ehitas, saanud ajalooks. Tagantjärgi tarkusena võib öelda, et Cleveland Cavaliersil avanes tänu ideaalsele asjolude kokku langemisele võimalus, mille nad ka 100% ära kasutasid.

Miami mured

Tegelikult ulatuvad LeBron Jamesi reedel tehtud otsuse põhjuse juured välja vähemalt mõne aasta tagusesse aega, kui NBA, NBA meeskondade omanikud ja NBA mängijad pidasid tuliseid läbirääkimisi uue kollektiivlepingu osas (CBA ehk Collective Bargaining Agreement). Nagu palju kordi varem, sai sõlmitud kollektiivleping omanikele ja liigale mokka mööda ning mängijatele jäi vaid mulje, et ka nende huvidega arvestati. Liiga eelmise juhi David Sterni lahkumiskingitus ja pärand NBA omanikele oli lubadus uue CBA-ga muuta liiga võitluslikumaks ja ühtlasemaks, kus domineerivate supermeeskondade loomine pole kui mitte võimatu, siis vähemalt üle mõistuse kallis. CBA detailidesse laskumata võib öelda, et mitme superstaari meeskonnas hoidmine tähendab meeskonna omanikule palgalimiidi ületamisel täiendavaid dollareid, mida on valmis maksma vaid need vähesed omanikud, kelle jaoks pole probleem kümnete miljonite dollarite uksest ja akendest välja loopimine, või palgakärpeid staarmängijatelt. Irooniline on see, et üks tulihingelisemaid karmi palgalimiidi eest võitlejaid oli Cleveland Cavaliersi omanik Dan Gilbert, kellel oli veel värskelt meeles Jamesi lahkumine.

Kui 2010. aastal Miami Heatiga liitudes olid supertrio James, Wade ja Bosh valmis ühise eesmärgi nimel leppima sümboolse palgakärpega, siis 2014. aastaks oli olukord muutunud. Tänaseks on LeBron James neljakordne liiga väärtuslikem mängija (MVP), võitnud 2 NBA tiitlit ja olnud kõigil neljal Miamis veedetud hooajal selge meeskonna liider, hing ja südametunnistus. Vaatamata sellele, et eelmisel hooajal valiti liiga MVPks Kevin Durant, peetakse üldise arvamuse järgi Jamesi jätkuvalt maailma parimaks korvpalluriks. Muuseas, James pole senise karjääri 11 hooaja jooksul olnud kordagi oma meeskonna enim tasustatud mängija. Maailma parim mängija, kes ei teeni isegi oma meeskonnas kõrgeimat palka? Selline olukord ei saanud Jamesi jaoks jätkuda ning vabaagendina andis ta koheselt ka selgelt teada, et soovib järgmise lepinguga teenida maksimumpalka. Kindlasti ei vaidle keegi vastu sellele, et James on väärt iga viimast kui senti, mis talle palgana makstakse. Spekuleeritakse, et Jamesi õiglane väärtus õiges meeskonnas ulatuks ca 250 miljoni dollarini aastas. Võrdluseks võib öelda, et Forbesi hinnangul on liiga odavaima meeskonna õiglane turuväärtus ca 405 miljonit dollarit (http://www.forbes.com/nba-valuations/list/). Ometi tähendas Jamesi palgasoov Miami jaoks probleemi, sest ka Bosh, Wade ja Haslem vajasid tasustamist ning rollimängijate kohad täitmist.

Arvestades, et Miami Heat jõudis koos Jamesiga kõigil neljal aastal finaali ja võitis ka 2 tiitlit, tundub esmapilgul kõik olevat parimas korras. Oma hooajajärgsel pressikonverentsil (https://www.youtube.com/watch?v=9yveEJGBLzk) rõhutas seda korduvalt ka Pat Riley. Võitmine olevatki raske ja neljast hooajast kaks tiitlit väga suurepärane tulemus. Ainult et mitte keegi, kaasaarvatud James, ei uskunud seda. Miami Heat aastal 2014 polnud enam võimete poolest sama, mis Miami Heat aastal 2012 või 2013. Nii imeline kui finaali jõudmine ka ei tundu, tegid vigastatud Derrick Roseita mänginud Chicago Bulls, vananevate staaridega Brooklyn Nets ja alavormis Indiana Pacers Idakonverentsis supi lahjaks ja konverentsi võitmise Miami jaoks lihtsaks. Finaali vastane San Antonio Spurs aga sisuliselt hävitas Heati, jätmata mingit kahtlust, kes oli parim meeskond. Finaalseeria esimeses mängus, kui James võitles jalakrampidega ja pidi mängu viimaseid minuteid pingilt vaatama, ei suutnud Bosh ja Wade meeskonda võidule vedada. Wade`i esitused jäid seeria lõpuni kahvatuks ja Bosh oli paremal juhul kõikuva tasemega. Mängujuht Mario Chalmers maandus finaalseeria lõpuks kahvatute esituste tõttu koguni pingipoisiks. Arvestades, et füüsiliselt on Wade`i põlvede "parim enne" saabunud ja vanus kimbutab suurt osa meeskonnast oli ilmne, et Heat vajas tiitlipretendendina püsimiseks värskendust ja täiendust. On reaalsus, et 2014. aasta Miami Heat oli äravahetamiseni sarnane 2010. aasta Cleveland Cavaliersile, kus kogu vastutus ja võimekus lasus LeBron Jamesi õlgadel. Üks kord oli James sellise olukorra eest põgenenud ja miski ei saanud Miamile ja Pat Riley`le garanteerida, et seda ei juhtu uuesti. Miami Heati poolne käik Jamesi veenmiseks oli NBA draftis valida Jamesi soosik tagamängija Shabazz Napier ning vabaagentidest sõlmida lepingud Josh McRobertsi ja Danny Grangeriga. Tõenäoliselt polnud ükski nendest täiendustest Jamesi jaoks piisavalt elevust tekitav.

Cleveland Cavaliersi vedamine

Eestlane teab, et iga mees on oma saatuse sepp ja oma õnne valaja. Cavaliersil on aga LeBroni naasmise juures vedamist olnud rohkem kui lihtsalt õnne valamisega keegi suudaks organiseerida. Peale Jamesi lahkumist on viimasest neljast NBA draftist kolmel esimene valik kuulunud Cavaliersile. 2011. aastal oli Cavaliersi draftis esimese valiku saamise võimalus 22,7%, kaks aastat hiljem 15,6% ja tänavu naeruväärne 1,7%. Tõenäosusteooriat eirates võitis Cavaliers esimese valiku kõigil neil kolmel aastal. See tähendab Kyrie Irvingut, Anthony Bennettit ja Andrew Wigginsit ning lisaks 2012. aasta drafti neljanda valikuna võetud Dion Waitersit. Lisaks sellele, et tegemist on noorte ja arenemisvõimeliste meestega, tähendvad uustulnukatega sõlmitud madalapalgalised lepingud piisavat palgalimiiti, et lisaks Jamesile lubada muretult veel ühte superstaari. Kuuldused viivadki Minnesota Timberwolves`is rahulolematu Kevin Love`i Jamesi kõrvale Clevelandi.

Kuid Cavaliersi vedamine ei piirdu ainult õnnelike draftivaliku lotopallidega. LeBron James on pärit Ohio osariigist Akroni nimelisest väikelinnast ning on sisuliselt Clevelandi oma poiss. Tugev emotsionaalne side selle osariigiga on Jamesil säilinud tänaseni. Pole kellelegi saladus, et oma suviseid puhkuseid on James koos perekonnaga eranditult veetnud Akronis. Nii ka sellel aastal. Mehele, kes on tiitlite mõttes saavutanud korvpallis kõik ja kelle hinge kraabib inetu lahkumine kodukandist, on absoluutse rahulolu saavutamisest puudu vaid tiitlivõit Cleveland Cavaliersi särgis.

Ühendriikides on spordifännide seas käibel fraas "God hates Cleveland" (Jumal vihkab Clevelandi), millega frustreerunud fännid väljendavad oma pahameelt asjaolu üle, et ükski profimeeskond pole juba pool sajandit suutnud linnale tiitlit võita. Tegemist on paljude arvates needusega, mille üheks osaks oli ka LeBron Jamesi lahkumine. Võidunäljas linna spordifännide hingele ei oleks paremat palsamit kui oma poiss lõpetaks needuse ja tooks koju ühe hinnatuma tiitli. James teab seda, James on andnud linnale lubaduse tiitlipõud lõpetada ja tundub, et Jamesi jaoks on lubaduse pidamine väärtus omaette.

Pilk tulevikku

Eksib see, kes arvab, et Jamesi jaoks on Clevelandi naasmine turvaline ja nullriskiga otsus. Sarnaselt Miami aastatega tähendaks tiitlivõiduta jäämine läbikukkumist. Aastatega on LeBron James saanud täiskasvanumaks ja ei garanteeri tiitleid, sest ta teab kui raske võib olla isegi ühe tiitli võitmine. Ta on Cavaliersi kõige kogenum mängija, kes peab kasvatama meeskonnakaaslasi ja kasvama koos nendega ühtseks löögirusikaks. Lisaks on meeskonnal uus peatreener David Blatt. Neli aastat tagasi vaevles ka Miami Heat kasvuraskustes ning kooskõla leidmiseks läks mitu kuud. Arvestades, et Heat koosnes küpsetest mängijates ja süsteemi tundvast treenerist võib Cavaliersil koos noorte mängijate ja uue treeneriga kohanemisperiood venida veelgi pikemaks. LeBron James lubab olla kannatlik, kuid kas kannatust jätkub vajadusel ka aastateks, seda näitab vaid aeg.

Mis ka ei juhtuks, on võitnud kossufännid. Nii need, kes on Jamesi otsuses pettunud, kui ka need, keda otsus rõõmustab. Miski ei tee spordi jälgimist nauditavamaks kui ettearvamatus, sportlik vihavaen linnade, meeskondade ja mängijate vahel ning rahulolu või pettumus, mis saabub lõpuvile kõlades. LeBron James on teist korda oma karjääri jooksul kaardipaki ära seganud ja kaardid õhku visanud. Olenemata sellest kas pihku maandub jokker või must notsu väärib ta tegu imetlust. Panused on tõusnud, kaalul on LeBroni mängija pärand. Ühel juhul kirjutab elu muinasjutu kuningast, kes naases peale eksirännakuid koju tõotust täitma, teisel juhul kuningast, kes kuu peale kippus.