Õietolmu allergia põhilised sümptomid on kinnine nina, aevastamine, vesised, sügelevad ja punased silmad. Samal ajalrakkudest vabanev histamiin põhjustab lisaks üldise haiglase enesetunde. 

Palju sarnaseid molekule
Üks allergia põhjuse kindlaks tegemise võimalus on laborianalüüsid. Kevadel ja suvel tekkiva ja pikaks ajaks püsima jääva nohu puhul on näidustatud vereseerumistallergeeni vastaste IgE antikehademääramine. Vereanalüüsidest on alguses mõtet teha laiemaid uuringuid (Phadiatop aeroallergeenide sõeltest) või kui allergiat tekitav kahtlusalune on kindlam, siis määrata antikehasid kaseõietolmu ja/või timuti suhtes.
Kaseõietolmu molekulil on paljusarnaseid ja laialt levinud molekule (homolooge) puu- ja juurviljades, mille tagajärjel kaseallergik tunneb ebameeldivat suu sügelemist ja turset vahel ka õunte, sarapuupähklite, herneste jms söömisel. 
Sojatooted ja sojast valmistatud valgurikastes jookides on valgu hulk neis üsna suur, mistõttu juues satub organismi võimalikku allergeeni korraga suures koguses.
Isegi kui soja IgE antikehi vereanalüüsis ei ole, võib kaseallergik pärast kaseall eeltehtud hommikujooksu joodud sojajoogist saada raskeid allergilisi reaktsioone.

Väldi allergeene!
Uuem suund allergiahaiguse diagnostikas on molekulaar- ehk komponendi allergoloogia, mis võimaldab antikehimäärata ka ühe molekuli suhtes. IgE antikehade vahendatud toiduallergia esineb täiskasvanud inimestel üldiseltharva ning kolmandikul juhtudest avaldubki see vaid koos füüsilise koormusega. Tänu molekulaarallergoloogia arengule on teada mitmeid molekule, mis„vastutavad" erinevate toidust saadud allergilise ülitundlikkusreaktsiooni eest.

Allergiaga seotud analüüse saab teha Quattromed HTI laborites üle Eesti: www.quattromed.ee

Soovitused ja kasulikud faktid looduses sportijatele allergiliste nähtude vältimiseks ning täispika artikli leiab juuni 2014 ajakirjast Jooksja.

Loo autor Kaidi Hunt, Quattromed HTI laborispetsialist