Sakslased arvavad, et venelased on kasutanud ksenooni, mille sissehingamisel suureneb organismis taastumist kiirendav erütropoietiin ehk EPO. Teatavasti on EPO kunstlik suurendamine kehas aga maailma antidopingu (WADA) poolt keelatud.

Sakslaste sõnul kasutas üle 70 protsendi Venemaa medalivõitjatest ainet 2004. aasta Ateena suveolümpial ning 2006. aasta Torino taliolümpial. Väidetavalt kasutatakse taolist dopingu manustamise viisi siiani ning ksenooni hingati sisse ka Sotši mängudel.

Lisaks ksenoonile on keelatud ainete nimekirjas nüüdsest ka argoon, mis toimib sissehingamisel eelnimetatud gaasiga sama moodi.

Ksenooni hingatakse koos hapnikuga sisse enne magamaminekut ning selle mõju kestab mitmeid päevi.

Hetkel pole olemas konkreetset testi, mis teeks kindlaks, kas sportlane on gaasi sisse hinganud. Küll aga on võimalus tuvastada seda läbi muutuste, mis toimuvad aine kasutamisel sportlase bioloogilises passis.

Venemaa sportlased, kes jõudsid Sotšis poodiumile ja kelle kehast on ksenooni jälgi leitud, võivad medalid alles jätta, sest võistluste ajal polnud gaas keelatud ainete nimekirjas.