Esimest korda pälvis sinu kiidusõnu Tour de France’i rattaülekannete kavvavõtmine eelmisel aastal. Siis soovisid sa Marko Kaljuveerilt teenet, et saada oma sõbrale Aivar Urmile ERR-i nimel autokaart võistlustrassile pääsemiseks. Seda eesmärki teenis ka telefonikõne juhatuse esimehele, milles kaevati Marko peale, et ta koostööd ei tee.

Teine juhtum, mis minule eredalt meenub, oli 2007. aasta sügisel. Siis käisid sa minult küsimas sporditoimetuse juhi Marko Kaljuveeri kohta endale. Põhjuseks tõid sa jalgratta maanteesõidu MM-võistluste grupisõidu ülekande kavva mittevõtmise ja sama Eesti korvpallikoondise EM valikmängu, millest sa juba ise kirjutasid.

Selgitasin sulle toona ja selgitan ka praegu, et ETV ei saa oma programmipoliitikas eelistada spordiülekannete huve ja tuleb arvestada ka teiste huvigruppidega. Selle asemel, et sellises otsuses Kaljuveeri ja sporditoimetust süüdistada, peaksid küsimuse suunama minule. Jah, Hercule Poirot oli nii toona kui on ka praegu Eesti televaatajate üks lemmikuid.

Rahvusringhäälingu juhtkonda ja sporditoimetust on nende aastate vältel süüdistatud korduvalt spordi eelistamises teistele valdkondadele.

Tegelikkus on aga vastupidine. Eelmisel aastal näitasime kahe telekanali peale kokku spordiülekandeid ja spordiuudiseid 372 tundi aastas. 2005. aastal oli sporti ühes kanalis 368 tundi ja 2007. aastal 416 tundi aastas. 2009. aastal kasvas koos ETV2 tulekuga ülekannete ja spordiuudiste maht 489 tunnini aastas, vähenedes 2011. aastal taas 452 tunnini.

Eelmise aasta ülekannete ja spordiuudiste maht oli esimest korda 2000-ndatel aastatel alla 4% programmide kogumahust. Kultuurisaadete maht on samal ajavahemikul kasvanud jõudsalt, ületades juba mitmendat aastat 10 protsendi piiri kahe kanali kogumahust. Ka see on programmipoliitiline otsus ja sellise ülesande on rahvusringhäälingule seadnud ERR-i nõukogu.

Nüüd leiad sa ilmselt hea põhjuse süüdistada Kaljuveeri ebapiisavas spordiülekannete eest võitlemises. Reaalsus on aga see, et võrreldes kümne aasta taguse ajaga on kadunud Eesti tipud murdmaasuusatamises, lahkunud või lahkumas on üks põlvkond kergejõustikus ja Eesti korvpalliklubid ei esine sama edukalt Balti liigas ja eurosarjades. See on sundinud tegema valikuid teleekraanil näidatavate spordialade hulgas ja rikastama seda näiteks jalgratturite Prantsusmaa velotuuri või suurema jalgpalliülekannete mahuga.

Korvpalli ja jalgpalli kohalike alaliitude omavaheline võitlus on kestnud aastaid ja jääb kindlasti kestma pikaks ajaks. Lisaks saab Eesti Jalgpalli Liit küllalt suurt toetust rahvusvaheliselt alaliidult, mis teised spordialad kadedaks teeb. See ongi loonud olukorra, kus mõlemad alaliidud loevad stopperiga teisele alaliidule eraldatud ülekandeaega.

Eesti Korvpalliliidu uus juhtkond ütles aasta tagasi selgelt, et soovib tulla ERR-i teleekraanile ka Eesti meeste meistriliiga mängudega, kuid tingimuseks on, et alaliidule eraldatakse ülekannete juurde reklaami- ja sponsorteabe sekundeid. Viimane kuulub rahvusringhäälingu nõukogu ja mitte juhatuse ega kaugeltki mitte sporditoimetuse vastutusvaldkonda.

Lisaks võttis nõukogu eelmise aasta alguses vastu korra, millega Eesti meistrivõistluste juurde reklaam- ja sponsorteavet taotleda pole võimalik.

Kõige sellega tahan Ivar öelda seda, et sporditoimetus on oma võimaluste piires teinud maksimumi. Me ei ole kordagi taganenud sellest, et sooviksime ETV ekraanile sügis-kevadisel hooajal tagasi tuua Eesti meeste meistriliiga mängud, oleme siin valmis ka Delfiga koostööd tegema. Sellele huvile ei ole me seni veel korvpalliliidult vastust saanud.

Loomulikult on õige, et iga spordiuudiste saade peab keskenduma kõige olulisematele ja spordihuvilist antud hetkel huvitavatele sündmustele.

Tõenäoliselt oleks olnud põhjendatud ka enne Tartu Ülikool/Rocki otsustavat eurosarja playoff kohtumist teha spordiuudistes eellugu.

Olulisem, mida sa ka spordiajakirjanikuna peaksid teadma, on sündmuse enda kajastus ja seda tegid spordiuudised hästi. Jõuda pool tundi pärast mängu lõppu ja intervjuude võtmist eetrisse värske videolooga on kujunenud sporditoimetuse töös igapäevaseks ettevõtmiseks. Lisaks on ka Vikerraadio programm, kus mängu käiku oli ja on on tulevikus võimalik otse jälgida.

Ka mina ei saa vaiki olla seal, kus tõde vaid ühe külje pealt tahetakse näidata. Valdkonnas, mida ma enda arust enam-vähem valdan, sinu sõnavara kasutades.

PS. Eesti korvpallikoondise U20 finaalturniiri alagrupimängud ja Eesti meeste korvpallikoondise EM-kvalifikatsiooniturniiri mängud olid eelmisel aastal rahvusringhäälingu telekanalitel.