Ometi paistab just Uus-Meremaalt tulevat kuulitõukajaid nagu Vändrast teadagi mida, saelaudu. Kui naiste kuulitõuget on valitsenud juba aastaid Valerie Adams (varem Valerie Vili), siis meeste puhul püüab üha enam pilke vaid 19-aastane Jacko Gill.

Tõsi, Gill on kergejõustikumaastikul teada-tuntud nimi juba aastaid, sest tema pikad kuulikaared on olnud tõmbenumbriks paljudel noorte tiitlivõistlustel. Üks näide: 2010. aastal sai temast 15 aasta ja 213 päeva vanusena kõigi aegade noorim juunioride (U18) maailmameister. Eelmine rekord kuulus seejuures Usain Boltile, kes oli 2002. aastal 200 meetri jooksu võites 15 aastat ja 332 päeva vana.

2011. aasta lõpus, olles ise alles 16-aastane, ületas Gill meeste kuuliga (7,26 kg) esmakordselt 20 meetri piiri, tõugates Uus-Meremaa rekordiks 20.38.

Gill, kelle isa ja ema tegelesid kettaheitega, on kõigi aegade noorim 20 meetri mees, kuid vanus pole ainus faktor, mida tema puhul imetletakse. Nimelt on Gill kuulitõukaja stereotüübist üsna erinev - nagu allolevast videostki näha, on tal lisaks võimsatele jõunäitajatel ka kuulitõukaja kohta müstiliselt hea sprindikiirus ja hüppevõime.

*Pealkiri on kujundlik, Gill on oma 118 kiloga baleriini mõõtu siiski vaid kuulitõukajate seltskonnas.

Video Jacko Gilli treeningutest: