Oli aeg, mil Inglismaa koondise selgroo moodustasid kohalikest tippklubidest pärit mängijad. Manchester United andis koondisele mitmed liikmed eesotsas David Beckhami ja Paul Scholesiga ning lõpetades vajalike varumeestega nagu Phil Neville ja Nicky Butt. Chelsea on pikalt panustanud John Terry ja Frank Lampardiga, lisades aeg-ajalt Joe Cole'i või Wayne Bridge'i. Isegi Arsenal on koondisele kõvasti abiks olnud. Näiteks 2002. aasta MM-il andis Arsenal nelja mängija näol koos Leeds Unitedi ja Manchester Unitediga koondisele enim liikmeid. Praeguseks on aga need ilusad ajad möödas.

Täna seisab Inglismaal ees kontrollkohtumine Taani vastu ning koondisest vaatab vastu üsna nukker pilt. Manchester Unitedist valiti esialgse 30-pealise seltskonna sekka viis mängumeest, aga me kõik teame millises seisus United hetkel on. Sama paljude mängumeestega on esindatud ka Liverpool, kel küll käimas ilus hooaeg, aga mullu esineti sedavõrd kehvalt, et jäädi isegi eurosarjadest eemale. Järgmisena tuleb nelja mehega Southampton - liiga üheksas meeskond!

Inglismaal valitseb tõeline talentide põud, mille tõttu näeb praegune koosseis välja vägagi keskpärane. See on viinud koondisekutse nii mõnelegi mehele, kes sellest alles paar aastat tagasi vaid unistada võis. Southamptoni Ricky Lambert debüteeris augustis koondise eest 31-aastasena. Seda pärast oma 14 aasta pikkuse profikarjääri esimest hooaega Inglismaa kõrgliigas. Olles nüüdseks koondise särgis nelja mänguga löönud kaks väravat kisub üsna tõenäoliseks see, et alles kolm hooaega tagasi Inglismaa tugevuselt kolmandas liigas mänginud mees sõidab ka maailmameistrivõistlustele.

Oleme harjunud Inglismaad nägema väga talendika meeskonnana, mis kipub suurturniiride ajal lati alt läbi jooksma, kas siis enda uskumatult kehva mänguvormi või lihtsalt ebaõnne tõttu. Praeguse koondise suhtes on aga väga raske mingit seisukohta võtta. Samas äkki kujuneb sellest ka inglaste suurim trump? Keegi ei oota "Kolmelt lõvilt" suurt midagi ja ehk sobib meeskonnale autsaiderina mängimine hoopis paremini kui favoriidistaatus.

Väga huvitav saab olema ka näha, et mida toob meeskonna uusim täiendus - psühhiaater Dr. Steve Peters. Hinnatud mees on varasemalt edukalt töötanud Briti jalgratturitega ning on hetkel ametis ka Liverpooli juures. Mitte keegi ei oska täpsemalt seletada seda, kuidas Liverpool üleöö järsku sedavõrd hästi mängima on hakanud, et hetkel liigatabelis teist kohta hoida. Isegi meeskonna peatreener Brendan Rodgers on pidanud seda suureks üllatuseks. Aga äkki ongi vastus sedavõrd lihtne - piltlikult öeldes keeras Dr. Peters mängijate peades logisenud kruvid paika. See ehk aitab ka keskpärase Inglismaa koondise tagasi jalgpalli suurriikide sekka. Elame-näeme.

Vaata Inglismaa koondise matši Taani vastu täna kell 21:55 Viasat Sport Balticus.