Kümmekond aastat tagasi sattusin ühte seltskonda Soome hokilegend Teemu Selännega. Mu tütar abiellus soomlasega ja tema sõprade seas tulid Tallinna ühele koosviibimisele Selänne, aga ka teisi tuntud Soome hokimehi. Ajasime põgusalt juttu. Spordist, maailmast.

Väga positiivse olekuga mees erinevalt paljudest suurtest staaridest. Korraldab suviti ka lastele laagreid (kusjuures, hariduselt on ta lasteaiakasvataja!). Suurtel turniiridel peaaegu alati Soome koondisele abiks, kuigi juba 43-aastane.

Pisut sümboolne, et just selline mees viskas kolmapäeval võiduvärava Soome jaoks ajaloolises 3:1 võidumängus Venemaa vastu – ühel pool panid mehed südamega ja täie eest, teisel pool olid jonnipunnid.

Soomlaste peatreener Erkka Westerlund on väga hea juhendaja, aga ka erakordselt rahulik tüüp. Hoopis teistsugune tüüp kui Soomel vahepeal olid - Hannu Jortikka või Raimo Summanen, kes peaaegu meestele kättpidi kallale kippusid minema. Westerlundi rahu läheb Soome positiivsetele mängija- ja inimtüüpidele hästi peale.

Ka Venemaa koondise peatreener Zinetula Biljaletdinov on rahulik tüüp. Venemaa koondise juures see rahu aga peale ei lähe, seal oleks vaja Zeljko Obradovici poordi taha, kes Malkinile ora sinnasamusesse torkaks.

Olen alati olnud Venemaa jäähoki fänn. Üks põhjus on kindlasti see, et kui “deržaava” võitis kõiki ja kõikjal, oli Nõukogude Liidu koondis sisuliselt CSKA, vaid mõned Dünamo ja Spartaki mehed hulgas. Läbi mänginud punt. Nüüd tulevad aga ka Venemaa mängijad koondisemängudeks üle maailma kokku, kes Washingtonist, kes Chicagost. Ja treeneril on vaja asjad kokku panna.

Soome vastu oli näha, kuidas Ovetškin ei sööda Malkinile. Teenib miljoneid ja ei sööda, selline jurakas! Siin on vaja karmimaid võtteid, pehme olemisega ei saa. Kasvõi käsitsi: “Miks sa lolli mängid? Kogu rahvas vaatab, Putin vaatab! Miks sa tuled siia, kui sa nii teed?”

Enamik treenereid kardavad aga staaridega tülli minna. Läheb veel kehvasti ja meedias jääb totter mulje lõpuks sinust, edu korral on võidumees ikka staar. Et kuidas ma siis võtan tal nööbist kinni ja kukun tümitama? Kui Biljaletdinov selleks valmis polnud, oli lõpplahendus loogiline. Et asjad ei suju, oli ju näha juba alagrupis.

Heino Enden on kunagi arvanud, et iga mängija asi on enda motiveerimine. Mina seda ei usu. Iga mees on ikkagi erinev tüüp. Igaühele tuleb eriti osata läheneda. Ja mida kõvemad staarid, seda suurem see kunst.