"Ma tegin seda iseenda, oma pere ja oma lähedaste inimeste pärast," ütles Šmigun-Vähi intervjuus "Pealtnägijale". "Kui seda ei võeta tõsiselt, ega ma nutma ei hakka."

Ta tunnistas, et oli testi tehes ärevuses. "Igasugused klemmid, mis juhtmetega küljes on, tekitavad äreva tunde," kirjeldas Šmigun-Vähi, kelle sõnul koostab testi läbiviija kõik küsimused ja vastaja ei saa ise midagi valida.

Test tehti Ameerikas firmas Accredited Polygraph Services

"Siin juhtumis oli selge, et ta rääkis tõtt," kinnitas testi läbiviija. Enam kui tunni kestnud testi lõpuks väljastati ka vastav tunnistus. Juriidilises vaidluses ei maksa valedetektori test aga midagi.

Šmigun-Vähi võrdles oma olukorda inimesega, keda süüdistatakse kaheksa aasta taguses mõrvas, kuigi inimene ise teab, et ta ei ole seda teinud. Ta utreeris ja lisas, et võib-olla kaevatakse ta kondid ka kunagi hauast välja ja tahetakse teha veel mõned testid.

Ta ütles, et antud olukord ongi tema jaoks hull ja ta kavatseb minna lõpuni, võtku see kasvõi kümme või kakskümmend aastat.

Ehkki Torinos võidetud kaks kuldmedalit on suusakuningannale hästi kallid, ütles ta, et praegu on tema jaoks kõige tähtsam pere ja lapsed. Siiski oleks tal hirmus kahju, kui need spordimuuseumist ära võetakse. "See ajaks mind hullult närvi eriti siis, kui ma pole süüdi," ütles ta.

Kuigi võitlus oma puhta spordi tegemise tõestamise nimel on talle oluline, ütles Šmigun-Vähi, et tema elus on toimunud väga suured muutused ja praegu on talle kõige tähtsamad lapsed.

Pere plaan ja investeering tulevikku oli ka see, et see aasta veedetakse Ameerikas, kus lapsed saaksid selgeks õppida inglise keele, Eestist eemalviibimisel ei ole dopingukahtlusega mingit seost.