Miks teete Tammekale erandi, mida võib vist Eesti jalgpalliloos nimetada ajalooliseks?

Tammeka kui litsentseeritud klubi koosnes kahest osast - jalgpalliklubist ja jalgpallikoolist, kusjuures mõlemal organisatsioonil oli täiesti erinev juhtkond. Kuna litsentseeriti ainult jalgpalliklubi, ei sekkunud jalgpalliliit kirjeldatud juriidilisse nonsenssi ehk siis see asjaolu oli jalgpalliklubi Tammeka enda risk, millele sai korduvalt ka nende tähelepanu juhitud. Kui jalgpalliklubi Tammeka kontseptsioon kokku kukkus, juhtus see eeltoodud põhjusel finantsilises mõttes ainult klubiga ja kooli, kes oli majandanud mõistlikult, ei saanud kuidagi klubi hädades süüdistada.

Kirjeldatust tulenevalt tekkiski võimalus erandiks ja ma väidan, et analoogset olukorda Eesti jalgpallis enam kunagi ei teki, sest meile teadaolevalt on kõikide teiste klubide suhted oma jalgpallikooliga juriidiliselt sellised, et nad liiguvad ühes ja samas rütmis.

Mõistagi lisas otsusele emotsionaalset jõudu vajadus hoida eelmisel aastal Premium liigas parima publikutulemuse teinud Eesti suuruselt teise linna jalgpalli pildil, seda enam, et sportlikult oli ju Tammeka nimi kõrgliigakohta väärt.

Mis saab JK Tammeka võlgadest?

Kahjuks on see küsimus valele adressaadile - jalgpalliliit ei ole jalgpalliklubi Tammeka võlgade tekkimisega mitte kuidagi seotud ja samuti ei ole seda jalgpallikool Tammeka. Ka ei sõltu võlad mingil moel sellest, kas Tammeka-nimeline võistkond mängib Premium liigas või ei.

Kas vastab tõele oletus, et mängijate omandiõigused lähevad üle jalgpallikool Tammekale? Kui jah, siis kas see on juriidiliselt korrektne?

Vastavalt jalgpalliliidu reeglitele on olukorras, kus jalgpalliklubi Tammekal ei ole pakkuda mängijatele mänguvõimalust, kohustatud andma mängijad üheks hooajaks laenule. Ehk siis kõnealune reegel kaitseb võrdselt nii mängijaid kui ka klubi.

Kas te ei karda ohtliku pretsedendi loomist ega näe varjupoolt sportliku printsiibi hülgamises?

Mõistagi arutas juhatus küsimust põhjalikult. Jõudsime järeldusele, et erandlikku otsust põhjustavad tingimused on olemas ja me ei näe ohtu, et loodud pretsedent võiks ühel või teisel moel mõjuda selliselt, et lubaksime võistkondi põhjendamatult või kergekäeliselt sportliku protsessi väliselt litsentseeritavatesse liigadesse.

Ma ei näe, et oleksime sportliku printsiibi hüljanud, sest rõhutan veel kord, et Tammeka-nimeline võistkond oli õiguse mängida kõrgeimal Eesti klubijalgpalli tasandil ausalt välja teeninud.

Lisan, et ka jalgpalliklubi Tammeka president Jane Afshar oli kõnealuse arengu poolt.

Kuidas on viimasel ajal edenenud läbirääkimised Tartu linnavõimuga?

Tartu linnavõim toetab nimetatud arengut ja jalgpallikool Tammeka saab kasutada linna poolt Premium liiga klubile ette nähtud toetusi täies mahus. On elementaarne, et jalgpalliklubi Tammeka probleemid olid mureks ka Tartu linnale ja kõnealune lahendus on kindlasti omavalitsuse seisukohast vaadates pigem õige ja õiglane.

Kust leiab liigatasandil täiesti uus klubi vahendid, et katta Premium liigas osalemiseks vajalikud kulud ning kuidas täidab ta litsentseerimistingimused?

Jalgpallikool Tammekas on täna väga palju struktuurielemente endisest jalgpalliklubi Tammekast. Enesest mõistetavalt kuulub sinna alla kogu noortetöö, lisaks on jalgpallikool Tammeka ümber koondunud ka valdav enamus endisi jalgpalliklubi Tammeka Premium ja esiliiga mängijaid. Eeldan, et juba järgmisel nädalavahetusel asub see meeskond pidama ka treeningmänge.

Kas otsuses etendas rolli ka tõsiasi, et FC Kuressaare ja Rakvere Tarvas ei soovinud Premium liigaga liituda?

Minu arusaamist mööda pidasid FC Kuressaare ja Rakvere Tarvas õiglaseks, et Premium liigas saaks jätkata Tammeka-nimeline võistkond ja jalgpalliliidu jaoks oli selline suhtumine meeldiv. Kui see osutunuks vajalikuks, mänginuks nii Kuressaare kui ka Rakvere meeskond Premium liigas kaasa, aga kui kasutada FC Kuressaare tegevjuhi Martti Puki sõnu, siis "lootsid nemad, et Tammekaga seotud probleemid lahenevad", mida nad veidi isesorti moel ehk ongi tegemas.

Usun, et pakutud lahendus on sisuline ja Premium liiga arengu jaoks positiivne.