Meeskonnavõistluse suusahüpete ajal kästi Levandil hüppetornist alla tulla, et kogu meeskond katkestaks. Hiljem individuaalvõistlusel pronksi võitnud Levandi on varem korduvalt Eesti ajakirjanike küsimustele vastates vältinud toimunu tagamaade lahkamist.

Lisaks pronksivõidule juhtus Calgarys ka ebameeldiv lugu seoses teie diskvalifitseerimisega dopingu pärast, mille tõttu võeti teatevõistluses maha terve NSV Liidu meeskond. Kus on siin tõde, kus vale?

Allar Levandi: Keegi ei tea. Käisid meeskonnavõistluse suusahüpped. Mina olin meie meeskonna viimane hüppaja, Dundukov ja Savin olid juba hüpanud. Kui ka mina oleksin hüpanud, poleks meeskonda enam saanud maha võtta. Mind ei lastudki hüppama.

Kas positiivse dopinguproovi tõttu?

Varem tegi dopingukontrolli oma inimene. Tegin purki, panin oma nimega paberi peale ja oligi kõik. Kokkuvõttes aeti kas purgid või paberid segamini. Rohkem ma midagi ei tea. Mulle öeldi: mine minema, parem võtame meeskonna maha, sest me pole kindlad. Kuigi treenerid rääkisid, et oleme puhtad.

Teie tõttu diskvalifitseeriti kogu võistkond.

No ja mis siis. Võtsime asjad ja lahkusime. Pärast toimus koosolek, kus asju selgitati. Koondises ei karjunud keegi kellegi peale.

Räägitakse, et NSV Liidu koondisel olid toona head medalivõimalused?

Jah, olid. Aga saime individuaalse medali, mitte meeskondliku. Me olime puhtad, kahevõistluses pole üldse kasulik dopingut kasutada.

Miks?

Kahe erineva ala tõttu: suusahüpped ja vastupidavusala suusatamine. Inimesed katsetasid, kuid see ei andnud tulemusi: kas hüppad või suusatad.

Nii et ikkagi katsetati?

Muidugi. Kuid meie seda ei teinud. Meie mõistsime, et üks ala hakkab selle tõttu kannatama. Ka spordiala polnud nii tähtis, raha polnud, seega milleks - isegi maailmas ei tegelenud keegi dopinguga väga tõsiselt. Jah, kui saanuksin võidu eest miljoni, siis võib-olla mõelnuksin dopingule. Aga nii ei olnud kasutamiseks mingit loogilist põhjust.

Mis olümpiapronksi eest anti? Janis Ķipursile (Calgary kuld bobisõidus - toim) anti näiteks 12 000 rubla.

Nii kodanlik! Meile anti 2000 Kanada dollarit. Kodus kingiti auto - Lada 05. Ja suvila jaoks materjali, mine ja ehita.