"Kui maraton peaks toimuma sel nädalavahetusel, ei tuleks see kõne allagi," ütles Klubi Tartu Maraton juht Indrek Kelk Delfile, lisades, et 16. veebruari suhtes ollakse optimistlikumad. "Tänase seisuga loodame, et toimub."

Kuigi Eestis sadas viimastel päevadel korralikult lund, ei saa Otepäält Elvasse viivat rada veel sisse sõitma hakata. "Lõuna-Eestis on lund võrreldes Tallinna ja Põhja-Eestiga ikka väga vähe. Reaalsest rajategemisest rohkem rääkida ei saa, kui aluspinna tasandamised, mullamutihunnikud ja kõik sellised asjad. Sellist lumehunnikut, et maratoni rajal suusatada saaks, veel ei ole," sõnas Kelk.

Lumeta talve algusest hoolimata pole registeerimine Kelgu sõnul varasemate aastatega dramaatiliselt langenud. End juba kirja pannud maratonihuntide hulk jääb Kelgu sõnul suurusjärku 6500-6600.

"Esimene registreerimisvoor lõppes 13. detsembril, kui talve ei olnud sugugi rohkem kui täna. Tol hetkel oli registreerimine veel samas taktis eelmise ja üle-eelmise aastaga. Võiks öelda, et see number oli üle ootuste hea, arvestades, et lund, mis on meie kõige parem reklaamikanal, sel hetkel ei olnud," rääkis Kelk.

Fotod tänasest maratonirajast.

Mis prognoos ütleb?

Lõpliku otsuse maratoni toimumise kohta langetavad korraldajad 10. veebruaril ehk maratoninädala esmaspäeval.

"Ajalooliselt on meil täiesti praktiline kogemus olemas aastast 2001, kui seitse päeva enne maratoni lund ei olnud, aga oli lootustandev prognoos. Esmaspäevasel koosolekul tegime otsuse, et maraton toimub. Lund siis veel polnud, õhtul hakkas sadama. Kolmapäeval tuli lõplikult maha ja maratoni päeval oli 20 kraadi küma, päike säras. Oli üks ilusamaid maratonipäevi," näitlikustas Kelk, et pikemaid prognoose kui 7-10 päeva ei tasu väga tõsiselt võtta.

"Edasi on juba täielik ennustamine. Enam-vähem võib öelda, et 23-24-nda jaanuarini püsib külm kõrgrõhkkond, mis lumeootuses ei ole kõige parem lahendus, sest sademeid pole väga oodata. Praegu hinnatakse, et sellele peaks järgnema madalrõhkkonna periood, mil on ka tõhusat lumelisa oodata."