Diethart edestab otsustava etapi eel lähimat konkurenti šveitslast Simon Ammanni 9,4 punktiga, liidri kaasmaalane Thomas Morgenstern jääb maha 15,4 punktiga.

21-aastane Diethart debüteeris MK-sarjas kaks aastat tagasi, kui sai Innsbruckis 28. koha. Kümne parema sekka pääses suusahüppaja esmakordselt vähem kui kuu aega tagasi, tulles Engelbergis neljandaks.

Edaspidine on juba ajalugu. Diethart alustas Nelja hüppemäe turneed Oberstdorfis kolmanda kohagaga ning võitis 1. jaanuaril Garmisch-Partenkirchenis peetud teise osavõistluse, kerkides liidriks ka üldarvestuses. Esikoha suutis noor austerlane säilitada ka Innsbruckis, kus mitmed tipphüppajad keerulistes ilmastikuoludes põrusid.

Ammann ja Jaapani veteran heas hoos

Lõppegu tänane võistlus kuidas tahes - üks asi on selge. Simon Ammann on olümpiahooajal taas suurepärasesse vormi kerkinud. Kui 2002. aastal Salt Lake City olümpial võitis ta nii normaalmäe kui suure mäe võistluse suure üllatusena, siis 2010. aastal Vancouveris tegi Harry Potteri hüüdnime kandev šveitslane sama tembu juba oodatult.

Pole kahtlustki, et ka Sotšis on ta samaks võimeline, ent selleks peab ikkagi kõik täiuslikult õnnestuma, sest konkurendid on kõvad. Neile, kes arvavad, et Ammann on ehk liiga vana, et taas kaks olümpiakulda võita, olgu lisatud, et Nelja hüppemäe turneel hoiab neljandat kohta Noriaki Kasai, kel vanust 41 eluaastat. Muide, jaapanlane sihib 20-aastase vaheaja järel oma esimest olümpiamedalit. Tema seni ainus autasu suurimalt talispordisündmuselt pärineb 1994. aastast, kui ta võitis Lillehammeris meeskonnavõistluses hõbeda.

Olgu mainitud seegi, et Kasai pole sugugi vanim Jaapani koondise liige, sest Takanobu Okabe, kes oli koos Kasaiga ka Lillehammeri hõbedases meeskonnas, naases Nelja hüppemäe turneel MK-sarja. Suurt edu 43-aastane veteran siiski saavutanud pole - lõppvõistlus on seni püüdmatuks jäänud.

Seda, kas võitjaks kroonitakse kodupubliku ees võistlev Thomas Diethart või keegi teine, saab näha kell 17.00 algavas võistluses. Nagu ikka, teeb võistlusest otseülekande Eurosport.

Nelja hüppemäe turnee esinelik enne viimast osavõistlust:

1. Thomas Diethart 716,1 p
2. Simon Ammann 706,7 p
3. Thomas Morgenstern 700,7 p
4. Noriaki Kasai 681,1 p