Kumb siis alistab Ironmanil esimesena kaheksa tunni piiri? Sina või Marko? 

Muidugi tahaksin seda au endale saada, aga realistina arvan, et Markol on selleks parem võimalus. Mulle meeldivad reeglina rajad, kus 9 tunni alistamine on juba parajaks väljakutseks.

Mida on üldse vaja niivõrd maagilise ajapiiri ületamiseks? Lisaks sportlasele endale tulevad siin mängu ju ka teised tegurid?
Ironman sarjas on ainult mõni võistlus, kus 8 tunni alistamine on võimalik. Teisalt on sportlaste tase ja konkurents läinud niivõrd kõrgeks, et mõne stardi puhul ei pääse 8 tunni alistamisega isegi poodiumile. Osade võistluste korraldajad on väga huvitatud sellest, et just nende võistlusel alistuks 8 tunni piir ja selleks kärbitakse mõned kilomeetrid distantsi kogupikkusest. Nii et alati ei pea olema ideaalsed tingimused, vaja on ka valida õige start.

Sinule nii edukal Florida Ironmanil mahtusid tänavu kõik esikolmiku mehed kaheksa tunni sisse ning kiireid aegu on seal tehtud ka varasematel aastatel. Millised tegurid seda just Florida võistlusel soosivad?
Florida Ironmani puhul on korraldajatel olnud õnne. Tänavu, päev enne ja päev peale starti oli näiteks tugev tormituul ja lainetus. Viimastel aastatel on Panama Citys puhunud ka pärastlõunane põhjatuul, mistõttu rattasõidu viimane osa kulgeb pärituules ning jooksuetapil on õhutemperatuur parajalt jahe. Muidugi on ka Florida Ironmani vabatahtlikud ja publik üks valjuhäälsemaid ja kompleksivabamaid üldse. Võid saada nii mõnegi laksu tagumikule.

Tippspordis on heade tulemuste taga oluline ka taustajõudude töö. Kes on sinul need tublid abimehed/naised, kes oma nõu ja jõuga vahetult su tulemustele kaasa aitavad?
Selles osas olen tänulik enda treenerile, Jüri Käenile. Peale selle, et ta on suurepärane treener, ajab ta lisaks ka minu paberimajandust. Ühesõnaga teeb kõike, et ma saaksin keskenduda sportimisele.

Rahalised kulutused on professionaalsel triatleedil ilmselt märkimisväärsed? Anna palun mingisugune ülevaade enda põhilisematest tippspordiga seotud kulutustest ja väljaminekutest.
Suurimad summad lähevad lennupiletitele. Mida rohkem reisid, seda suuremad on ka kulud. Üldiselt olen õppinud elama säästlikult. Tänu tutvustele olen alati leidnud head kodumajutused. Nii et välismaal elades on mul kulud tunduvalt väiksemad kui Eestis viibides.

Kuidas tulu poolega on? Kas triatleedi elu Eestis on selline peost suhu elamine või on eelnimetatu pigem liialdatud võrdlus?
Kui on tulemusi, siis on ka rohkem võimalusi teenida. Samas on Ironmanis startide arv väga piiratud ja auhinnarahadest ära elatada on keeruline. Kergelt leib kindlasti lauale ei tule, mistõttu olen väga tänulik toetajatele, kes on võtnud mind nõuks aidata. Näiteks suuresti tänu sellele, et kuulun Eesti Kaitsejõudude spordirühma, võin ma olla elukutseline triatleet. Väike lisateenistus tuleb ka treeneritööst.

Millised rahad muidu triatlonimaailma tipus liiguvad?
Raha liigub, aga need summad on üpris tagasihoidlikud. Kui oled jõudnud maailma eliiti, pääsed ka n.ö. meepoti juurde.

Oma blogis viitasid ka võimalusele mõne profiklubi tiiva alla saada? Kaugel selle asjaga lood on?
Praeguseks on asjad jõudnud nii kaugele, et Belgias on käidud kohapeal testimas ja lähipäevil peaksin allkirjastama kolme-aastase lepingu. Tegemist on väga huvitava projektiga, mille eesmärk on lähima kolme aasta jooksul viia sportlane Ironmanis maailma tippu.

Tartu Ülikoolis oled sa õppinud keskkonnatehnoloogiat? Kas see võiks olla üks sinu võimalikke tulevikuväljundeid?
Miks ka mitte? Imesid juhtub.

Kes oleks Kirill Kotšegarov täna, kui ta spordiga ei oleks tegelema hakanud?
Nii palju kui ma ennast mäletan, olen olnud füüsiliselt väga aktiivne. Teleka- ja arvutilaps ma kindlasti ei olnud. Ajal, kui sport ei võtnud enamuse päevast, olin tihti vanematega maal, kus käis maja ehitamine. Isa kaasas mind sellese protsessi alates vundamendi kaevamisest lõpetades elektrijuhtmestiku skeemide projekteerimisega. Nautisin seda! Äkki oleksin insener või ehitaja?

Iseloomusta end üldse inimesena, mitte niivõrd sportlasena.
Kuna hiljuti sai tehtud 280 küsimusest koosnev isiksuse test, toetun vastamisel selle tulemustele. Olen introvert ja maksimalist, teen spontaanseid otsuseid. Ohtlik segu!

Kindlasti oled mingil määral ka maailma tippudega lähemalt kokku puutunud. Milliste inimestega väljaspool võistlusrada tegemist on? On tõsiseid vendi, on pullitegijaid?
Olen kokku puutunud küll. Sportlasi on seinast-seina. Proffide seltskond on üpris väike ning paljud treenivad koos. Tihtipeale ollakse head sõbrad, kuid võistluspäeval on igaüks enda eest väljas.

Oled välismaa konkurentide hulgast endale häid sõpru ka leidnud?
Tänavu treenisin koos ukrainlase Viktor Zjemtseviga. Treeningkaaslane peab iseloomult sobima. Kui pead veetma iga päev mitmeid tunde inimesega, kellega suhtlemine on raske, on see lisastress. Viktor on kümnekordne Ironmani võitja ja tema kogemused on hindamatud.

Kui tuntud ja populaarsed üldse triatlonimaailma tippnimed oma kodumaal ja maailmas on?
Riikides, kus vastupidavusalad on au sees, tuntakse ka triatlonitippe. Juhtusin olema Belgias samal päeval, kui seal valiti aasta sportlast. Selle tiitli pälvis Frederik van Lierde, tänavune Ironmani maailmameister. Kokku on Belgias triatleeti aasta sportlaseks valitud kolmel korral. Suuresti tänu sellele on ka Belgias praegu 10 000 aktiivset triatloniharrastajat ühes veelgi suurema fännibaasiga.
Kas triatloni kui spordiala populaarsuse tõusuga on tuntav ka dopinguprobleemi kasv?
Triatlon on seni pääsenud suurematest dopinguskandaalidest. Kuna meie spordiala on üpris noor, kuid samas väga kiiresti arenev, kasvavad jõudumööda ka rahalised summad ning see paneb kahjuks mõned atleedid valima vale tee. Dopingukontroll on muutunud aga tõhusamaks ja WTC (World Triathlon Corporation) panustab sellesse aina rohkem.

Kuidas sa hooaja vahelist puhkust sisustad, kui sul sellist asja üldse on?
Hooaja lõpus võtan tavaliselt kaks nädalat täiesti vabaks ja selle aja sees proovin teha asju, mida treeningprotsessi käigus endale lubada ei saa. Tõsise treenimisega alustan alles siis, kui klooriveest, rattast ja jooksusussidest puudust tundma hakkan.

Tavaline harrastustriatleet, kes laagrites ei käi – kuidas tema võiks kodumaal viibides ennast talvel vormis hoida?
Tuleb olla füüsiliselt aktiivne. Proovida teha võimalikult mitmekülgseid treeninguid (suusatamine, pallimängud jne). Talvine periood on väga sobilik ka näiteks ujumisoskuste parandamiseks.

Muuseas, kas ainult minule tundub, aga harrastussportlaste tase kestvusaladel on viimasel ajal märgatavalt tõusnud? Mis võib olla selle põhjuseks?
Nagu ma varem mainisin, on triatlon pidevas arengus. Seda nii profi kui harrastajate tasemel. Hawaiile kvalifitseerumine muutub aasta aastalt keerulisemaks. Peamine põhjus on selles, et harrastussportlased on hakanud treenima kvaliteetsemalt. Palgatakse treenerid, investeeritakse varustusse, käiakse rohkem laagrites jne. Mõne harrastussportlase puhul on tegemist täiskohaga sportlasega, kellel on kasulikum olla aga oma vanuseklassis tipptegija kui keskpärane PRO.

Pikamaatriatleedi energiakulu on treeningperioodil ilmselt suur. Räägi mõne sõnaga oma toitumisest.
Toitumise osas olen viimasel ajal muutunud palju teadlikumaks. Rasketel treeningperioodidel on keha suure stressi all ja see, mida ning kui palju sööd, on äärmiselt oluline. Olen leidnud enda jaoks optimaalse võistluskaalu. Talvisel periodil lisan sellele 3-4 kg. 

Milline on aga sinu joomis- ja toitumisrutiin võistluse käigus?
Tänase päeva seisuga olen lõpetanud kuus täispikka triatloni ja olen proovinud erinevaid lähenemisi. 100% kindlat toitumisplaani mul ei ole. Selles on kindlasti palju arenguruumi. Näiteks tänavusel Lake Tahoe Ironmanil finišeerides olin kaotand 7% kehakaalust, mis on tegelikult juba eluohtlik, rääkimata veel võidu peale jooksmisest.

Ka und on nimetatud üheks sportlase parimaks taastumisvahendiks. Kui palju sa ööpäevas tavapäraselt magad ja mis kellaaegadel?
Praktika näitab, et 8 tunni ringis on minu jaoks piisav. Aga muidugi mida rohkem, seda parem.

Inimene, kes esmakordselt teeb läbi täispika triatloni - milliseid reegleid peaks ta järgima, et võistlusjärgne taastumine edeneks võimalikult valutult ja kiiresti?
Üldjuhul inimene, kes teeb läbi täispika triatloni, ei pea olema järgmine nädalavahetus uuesti stardis. Seega vastu tahtmist endale valgujooki sisse kallata pole mõtet. Pigem süüa piisavalt soolast toitu ja juua naturaalseid isotoonilisi jooke. Liikumisraskused ja -valu järgnevatel päevadel on see, mis kaasneb Ironmani läbimisega - seda tuleb ka osata nautida.

Harrastatavaid spordialasid on maailmas päris suur hulk. Ütle üks hea põhjus, miks nende hulgast võiks just triatloni kasuks otsustada.
Mitmekülgsus. Ja kindlasti ka lahe seltskond.

Kelle valisid sina tänavusel EOK küsitlusel Eesti aasta parimaks sportlaseks? 

Hääletasin vehklejate poolt. See oli nende aasta.

Kellega kavatsed tänavu uut aastat vastu võtta?
Mulle ei meeldi aastavahetuse plaane pikalt ette teha. 31. detsembril võtan telefoniraamatu lahti ja hakkan õhtu sisustamisega tegelema. Seni on alati hästi välja tulnud!