"President arvestas fakti, et jäätantsijad Isabella Tobias ja Deividas Stagniunas on juba 2014. aasta olümpiamängudele kvalifitseerunud, nad on Euroopas kümne ja maailmas 15 parema jäätantsija seas ning ühtlasi ainsad veebruarikuisele olümpiale pääsenud Leedu jäätantsijad," seisis presidendi kantselei pressiteates, mida vahendab lithuaniantribune.com.

"President võttis arvesse ka fakti, et Tobias on Stagniunasega, kes juba on Leedu kodanik, harjutanud koos kolm ja pool aastat, ta on õpib Leedu keelt ning on läbinud Leedu keeleeksami ja on seotud Leedu kodukonnaga USA-s."

Tegu on esimese erandkorras antud kodakondsuse juhtumiga Grybauskaite valitsemisajal. Alates 2003. aastast on Leedu sellise kodakondsuse väljastanud ainult kahele inimesele - filmitegijale ja poeedile Jonas Mekasele ning preestrile Stasys Zilysile.

Eestil jääb kodakondsuse probleemi tõttu kasutamata Sotši olümpiamängudeks teenitud koht iluuisutamise paarissõidus, mille sõitsid välja Eesti kodanik Natalja Zabijako ja venelane Aleksandr Zabojev, kellele Eesti riik kodakondsust anda ei taha.