"Ma ei saa kahjuks öelda, kui palju YLE maksis Brasiilia jalgpalli MM-i õiguste eest, kuid see oli väga palju rohkem kui 600 000 eurot," kommenteeris Pokkinen.

Yleisradio käes on nii televisiooni-, veebi- kui ka mobiili ülekande õigused. YLE jagab osa õiguseid jalgpalli MM-i näitamisel erakanali MTV3-ga. MTV3 ja YLE on ülekandeõiguseid jaganud ka varasemate spordisündmuste ajal.

Pokkinen lisas, et ülekandeõiguste puhul ei ole hinna välja kujunemisel kindlat süsteemi: "Sõltub agentidest, kes õiguseid müüvad, sõltub kanalitest, kõik kokkulepped on unikaalsed. Samuti ostetakse õiguseid koos föderatsioonidega, mõnikord mõnelt teiselt telekanalilt või koostöös EBU-ga (European Broadcast Union - Euroopa Ringhäälinguliit - toim), tegemist on väga keerulise süsteemiga."

Kuigi YLE erinevaid kanaleid saab ka Eestis vaadata, ütles Pokkinen, et jalgpalli maailmameistrivõistluseid eestlased Eestimaa pinnal YLE-st vaadata ei saa. "Kuna meie ülekandeõigused on Soome riigi piirides, blokeerime saated välismaal." Ta lisas naljatades, et see on hea põhjus eestlastel Soome puhkama minna suvel.

Mida Eestis jalgpalli maailmameistrivõistluste ajal YLE kanalil näidatakse, ei ole veel otsustatud. "See on rohkem üldise programmi küsimus kui sporditoimetuse otsustada," ütles Pokkinen.

ERR-i sporditoimetuse hea töö

"Pean tunnistama, et ERR-i sporditoimetuse juht on teinud jalgpalli maailmameistrivõistluste hinna kauplemisel väga head tööd," kiitis Pokkinen Marko Kaljuveeri tööd.

YLE sporditoimetuse juht nentis, et aastate jooksul on ülekannete hinnad läinud üsna palju kallimaks. "Eks tegemist ole ülemaailmse trendiga, kindlasti on sama seis Eestis."

Soomes on Pokkineni sõnul ringhäälinguseadusega määratud, et tähtsamaid spordisündmuseid peab saama tasuta telekanalitest vaadata. "Jalgpalli maailmameistrivõistlused ei ole ehk nii kriitiline, aga näiteks olümpia puhul ei tuleks kõne allagi, et riigitelevisioon seda üle ei kannaks."

Pokkineni sõnul oli suur arutelu selle üle, et YLE-l ei ole kõiki jäähoki maailmameistrivõistluste ülekandeõiguseid. "See paisus üsna suureks diskussiooniks. Me näitame küll kõiki Soome mänge, kuid mitte kogu võistlussarja."

"Kui YLE jalgpalli MM-i ei näitaks, ei meeldiks see suure tõenäosusega vaatajatele. Meil on avalikult rahastatud kanalina kohustus näidata spordivõistlusi, mis toovad rahva kokku. Kindlasti on ka Eestis nii."

Aasta aega tagasi võeti Soomes vastu televisoonimaks. Eelnevalt maksid telerit omavad ja vaatavad inimesed litsentsitasu, kuid nüüd peavad kõik maksma. Erandiks on allpool vaesuspiiri elavad inimesed.

"Näiteks minu jaoks läks see odavamaks, aga inimesed, kes enne ei maksnud litsentsitasu või ei omanud televiisorit, ei ole nii rahul uue süsteemiga. Nii pikalt enne uue süsteemi ellu viimist kui ka pärast oli Soomes telerimaksu üle suur diskussioon, kuid tundub, et pigem pooldatakse seda. Arutelu, kas otsus oli õige, käib siiamaani."