"Kui suusatajad kaotavad parimale neli protsenti ja alla selle, siis Mätas jäi kergejõustiku MMil võitjale alla 9%" ütleb Alaver Postimehe loos, millel pealkirjaks "Mati Alaver: suusatajad on paremad kui Risto Mätas".

Mätas Alaveri öeldud isiklikult ei võta, kuid nendib, et võrdlus on natuke kohatu. "Natuke kohatu võrdlus. Alad on erinevad. Üks on tehniline ala ja teine vastupidavusala, kus sportlane endast alati nagunii parima välja annab. Meie puhul ei pruugi see alati õnnestuda," ütles Mätas ning jätkas:

"Arusaadav, et kuna suusatamises on hetkeseis, nagu ta on, siis tuleb hakata protsente võrdlema, kui kohti võrrelda ei saa. Sellegipoolest ma loodan, et suusatajad ikkagi tõestavad ennast. Mul endalgi oli üllatus, kui lugesin, et selline võrdlus on toodud."

"Ma saan aru, et kui protsendiliselt võrrelda, siis tundubki, et suusatajad on väga head, aga alad on nii erinevad, et see võrdlus ei sobi siia konteksti kuidagi. Numbrid räägivad muidugi enda eest, selles mõttes on Alaveril õigus. Aga eks igaühel ole oma arvamus," sõnas Mätas lõpetuseks.

Lugupeetud suusatreener on varemgi suusatamist ja kergejõustikku kõrvutanud. 2007. aasta Eesti Päevalehes ütles Alaver: "Nad (noorsuusatajad - toim.) on meedia tugeva tähelepanu ja negatiivse surve all. Toon näite: Tiidrek Nurme jooksis hästi. Kui palju ta kaotab maailma eliidile?" (Eesti Päevaleht, 27.07.2007, "Alaver: kuldajastu paneb noored tugeva surve alla").

1996. aasta viimasel päeval võrdles Alaver Andrus Veerpalu ja Jaak Maed kolmikhüppaja Virge Naerisega. Päevalehe ajakirjanik Gunnar Press kirjutas: Mis on tänases suusatamises "kõrge"? "Keegi ei kahtle, et Virge Naeris on hea kolmikhüppaja, mina ka mitte," ägestub teadlase tüüpi treener Alaver pärast pühapäevast Kääriku-võistlust. "Kuid kaotamaks maailmarekordile 4 protsenti, peaks Naeris hüppama 14.90! Veerpalu ja Mae jäid Davosis parematele just nii palju alla."" (Eesti Päevaleht, 31.12.2007, "Suusatajad tervitavad MM-i aastat kodus")