Laktoositalumatuse sümptomid küll tekitavad vaevusi, ent neid seostatakse pigem teiste tervise-
probleemidega. See väljendub inimestel erinevalt. On neid, kellele laktoositalumatus vaid kergemaid terviseprobleeme tekitab, ja on neid, kellel laktoositalumatuse pärast igapäevaelu tõsiselt häiritud.

Peamised sümptomid, mida laktoositalumatus põhjustab, on tugev kõhukorisemine, gaasid, kõhuvalu ja iiveldus. Sagedasti võib laktoositalumatus põhjustada ka kõhulahtisust. Äärmuslikel juhtudel võivad tekkida krambid ning kuuma- ja külmahood.

Arsti juurde on tihti pikk järjekord, aga on olemas lihtne viis laktoositalumatust ise testida. See ei ole küll 100% usaldusväärne, kuid annab siiski märku võimalikust probleemist.

Esmalt tuleks paari päeva jooksul vältida laktoosi sisaldavate toitude ja jookide tarbimist. Seejärel tuleks juua kaks klaasitäit piima. Tunni jooksul tekkiv kõhuvalu või kõhulahtisus ning iiveldus viitavad laktoositalumatusele. Seejärel oleks mõislik perearsti juurde aeg kinni panna ja konsulteerida edasise ravi osas.

Paraku pole võimalik keha võimetust laktaasi toota muuta ega ka välja ravida. Laktoositalumatuse korral on peamiseks raviks muudatused igapäevases menüüs. Kergematel puhkudel piisab, kui tarbida vähese laktoosisisaldusega toite, näiteks keefir.

Raskematel puhkudel tuleb aga kõigist laktoosi sisaldavatest toiduainetest loobuda, kuid sellisel juhul on vaja juurde tarvitada D-vitamiini ja kaltsiumi.

Enamikul juhtudel piisab, kui probleemiga kimpus olevad inimesed valivad piimatoodete hulgast neid, mis ei sisalda laktoosi. Samuti on asjaga kursis toiduainetootjad, kes toovad järjest rohkem müügile tooteid, mis sobivad ka laktoositalumatusega inimestele.