Esimese täispika triatloni start anti 18. veebruaril 1978. aastal Hawaii saarestiku peasaarel Oahul. Selle korraldasid Hawaii saartele teenistusse saadetud USA merejalaväe ohvitserid, kes otsustasid ühendada 2,4-miilise (3,86 km) Waikiki Rough Water ujumise, 112-miilise (180 km) Around Oahu rattasõidu ja Honolulu maratonijooksu üheks võistluseks.

Starti asus toona 15 meest ning võitjaks krooniti merejalaväelane Gordon Haller, kel kulutas distantsi läbimiseks 11 tundi 46 minutit ja 58 sekundit. Esimese naisena lõpetas Ironman võistluse 1979. aastal Eleanor Lynette Lemair ajaga 12 tundi 55 minutit ja 38 sekundit.

Eestlasi on läbi ajaloo Hawaii Ironmanil oselenud kokku 11 triatleeti, kellest parim aeg, 8 tundi 35 minutit ja 18 sekundit, on ette näidata Marko Albertil. Aastanumber oli toona 2011 ja kohaks 13., mis ühes Ain-Alar Juhansoniga jagab meie kõrgeimat kohta täispika triatloni maailmameistrivõistlustelt.

Marko on kõrgete eesmärkidega stardis ka tänavu. Tema karjääri parim Ironmani aeg, 8:18:18, on ühtlasi ka Eesti rekordiks.

„Eelmise aastaga võrreldes on ettevalmistus küll kulgenud üle kivide ja kändude, kuid samas tean, mis mind ees ootab ja see on kindlasti pluss. Tuleb teha oma võistlust ja mitte minna kaasa teiste mängudega,“ sõnas Albert.

Lisaks Markole asuvad laupäeval stardijoonele ka veel kaks Indrekut – Indrek Teppo ja Indrek Klampe. Teppo on täispikale triatlonile pühendanud juba rohkeid aastaid, olles ühtlasi ka Eesti Täispika Triatloni kolmekordne võitja. Tema 2010. aastal Keilas saavutatud aeg 8:58:31 on seniajani parim Ironmani aeg, mis Eestimaa pinnal kunagi saavutatud.

Võrumaa mees Indrek Klampe jõudis triatlonimaailma prestiižseimale võistlusele tänu juulikuus Frankfurdi Ironmanil M40-44 vanuseklassis saavutatud viiendale kohale. Aastaid põlvemeniski probleemidega maadelnud Klampe on ideaalne näide harrastussportlasest, kes tänu sihikindlusele ja heale tahtmisele on igapäevatöö ja pere kõrvalt suutnud oma sportlikud unistused edukalt täide viia. Eraelus tegeleb Indrek Klampe ettevõtjana.

Hawaiil toimuva võistluse suurimateks raskusteks on ennekõike tugevad tuuled, kõrge lainetus ning loomulikult erakordselt kuum kliima. Sooja on võistluspaigas tavaliselt 30-35 kraadi, asfaltilt kütab sportlasi jooksudistantsil omakorda 50-kraadine kuumus. Maratonijooks toimub reeglina lauspäikeses.

Laupäevasel Hawaii Ironmanil on teiste hulgas stardis ka täispika triatloni maailmarekordimees, sakslane Andreas Raelert, kelle poolt 2011. aastal Challenge Roth´il.püstitatud võiduaeg 7:41:33 on hetkel Ironmani maailma tippmargiks.