Venemaa võimas julgeolekuteenistus FSB kavatseb tagada, et ükski võistlejate või pealtvaatajate omavaheline suhtlus ei jää olümpiamängude ajal jälgimata, selgub 2014. aasta olümpiamängude ettevalmistusi silmas pidavate Venemaa uurivate ajakirjanike koostatud toimikust, kirjutab The Guardian.

Venemaa valitsuse riigihankedokumendid ja Venemaa kommunikatsioonifirmade pakkumised viitavad sellele, et värskelt omandatud telefonisides ja internetis nuhkimise võimekused annavad FSB-le vaba voli püüda kinni igasugune telefonikõne või andmeside ning jälitada isegi tundlike sõnade või fraaside kasutamist e-postis, internetivestlustes ja sotsiaalmeedias.

Ajakirjanikud Andrei Soldatov ja Irina Borogan, kes on eksperdid Venemaa salateenistuste tegevuse alal, on kogunud kokku kümneid avalikke tehnilisi dokumente riikliku riigihangeteagentuuri veebilehelt ning ka avalikke andmeid valitsuse jälitusteenistuste kohta. Nad avastasid, et Sotši Wi-Fi võrkudes on tehtud suuri muudatusi, et kindlustada laiaulatuslik ja kõikevõimaldav jälgimine ja kogu infoliikluse filtreerimine, kasutades süsteemi SORM (Sistema Operativno-Rozõsknõh Meroprijatii).

Süsteemi SORM on moderniseeritud üle kogu Venemaa, kuid erilist tähelepanu on pööratud Sotšile, võttes arvesse järgmisel aastal saabuvat suurt hulka väliskülalisi. Venemaa riikliku telekommunikatsiooniagentuuri seatud tehnilised tingimused näitavad samuti, et kogu Venemaa võrkudesse on installeeritud tehnoloogia, mis võimaldab luureagentuuridel filtreerida kasutajaid teatud võtmesõnade järgi ning nõuetekohaselt peab see olema ühildatav SORM-iga.

„Näiteks võite kasutada otsingusõna Navalnõi ning teha kindlaks, millised inimesed teatud piirkonnas kasutavad sõna Navalnõi,“ rääkis Soldatov, viidates Venemaa opositsioonijuhile Aleksei Navalnõile. „Siis saab neid inimesi edasi jälitada.“

Toronto ülikooli professor Rob Deibert, kes on ka Vene ajakirjanikega koostööd teinud Citizen Labi direktor, nimetas SORM-is tehtud täiendusi „steroidide peal PRISM-iks“, viidates USA rahvusliku julgeoleku agentuuri (NSA) kasutatud programmile, mille avalikustas Edward Snowden. „Venemaa jälitustegevuse ulatus ja skaala on sarnased paljastustega USA programmi kohta, kuid seadusandluses on vaevumärgatavad erinevused,“ ütles Deibert. „Me teame Snowdeni paljastustest, et paljusid korraldusi täideti USA-s nõrgalt või astuti neist kõrvale, kuid Vene süsteemis on SORM-ile ligipääs infrastruktuuri ehitamisel nõutav. Isegi nii hiljuti kui Pekingi olümpiamängudel polnud jälitustegevuse keerukus ja jälitamise võimekus lähedalgi sellele, millised need on praegu.“

Varem sel aastal hoiatas USA riigidepartemangu diplomaatilise julgeoleku büroo brošüür kõiki Sotši olümpiale sõitjaid olema eriliselt ettevaatlikud oma sidepidamises.

„Ärireisijad peavad olema eriti teadlikud sellest, et ärisaladusi, läbirääkimispositsioone ja muud tundlikku informatsiooni võidakse võtta ja jagada konkurentide, vastaste ja/või Venemaa reguleerivate ja õiguslike ametkondadega,“ öeldakse dokumendis. Ära on toodud meetmete nimekiri külalistele, kes tahavad tagada turvalise sidepidamise. Telefonidel tuleks eemaldada aku, kui neid ei kasutata, ning reisida ainult „puhaste“ seadmetega.

Soldatov ja Borogan avastasid, et FSB on näinud alates 2010. aastast vaeva SORM-i moderniseerimisega, et see tuleks toime olümpiamängudeaegse tihenenud infoliiklusega. Kõik telefoni- ja internetiteenuse pakkujad peavad seaduse järgi installeerima oma seadmetesse SORM-i kastikesed ja kui need on installeeritud, võib FSB andmetele ligi pääseda ilma teenusepakkuja teadmata, mis tähendab, et iga telefonikõnet võidakse pealt kuulata ja iga internetivestlust lugeda. Kuigi FSB vajab tehniliselt sideseansi pealtkuulamiseks orderit, ei ole ta kohustatud seda kellelegi näitama.

Teadetekohaselt on FSB nimetanud operatsioone Sotšis juhtima oma ühe tähtsamatest vastuluurejuhtidest Oleg Sõromolotovi. Seega jälgib olümpiamänge mees, kes on kogu oma karjääri jooksul jahtinud välisriikide spioone, mitte terroriste, kirjutab The Guardian.

Üks olümpiamängude peamistest teemadest on ilmselt homode õigused. President Vladimir Putin on öelnud, et näiteks vikerkaarevärvilisi märke kandvaid sportlasi ei arreteerita, kuid on tõenäoline, et katsed korraldada mingisuguseid meeleavaldusi või kogunemisi homode õiguste toetuseks, aetakse politsei poolt karmilt laiali. Jälgides telefonisidet ja internetti, suudavad Vene võimud kindlaks teha ja jälitada isikuid, kes räägivad homode õiguste teemadel ja võivad protestiaktsioone kavandada.

Harukordsel FSB pressikonverentsil eitas ametnik nimega Aleksei Lavrištšev, et julgeolek ja jälitustegevus olümpiamängudel kujunevad väga laiaulatuslikuks ning väitis, et Londoni olümpial kasutati palju hullemaid meetmeid. „Seal panid nad valvekaamerad, vabandust väljenduse eest, isegi tualettidesse,“ ütles Lavrištšev. „Meie selliseid meetmeid kasutusele ei võta.“

„Vene võimud tahavad olla kindlad, et iga sideühendus ja iga liigutus internetis Sotši olümpiamängude ajal oleks absoluutselt läbipaistev riigi salateenistustele,“ ütles Soldatov.