Eesti Maadlusliidu president Priit Piilmann, liidu peasekretär Antti Lepik, Londoni olümpiahõbe Heiki Nabi ja maadleja Ardo Arusaar koos rahvusvahelise maadluskohtuniku Peep Aroldiga annavad ametlikult muuseumile üle eestlaste poolt sel suvel kogutud toetusallkirjad koos erinevate teiste esemetega. Allkirjade üleandmisele eelneb lühiülevaade Eesti maadlejate säravamatest etteastetest olümpiamängudel. Ürituse teises osas tutvustakse muudatusi maadlusreeglites, maadlejad avaldavad aga omi mõtteid seoses kohe algavate MM-võistlustega Budapestis.

Käesoleva aasta veebruarikuus maailma maadlusringkonda vapustanud uudis armastatud spordiala olümpiakavast väljaarvamise kohta pani tegutsema nii kogu maailma maadlusringkonnad kui ka eestlased. Selleks loodi liikumine "Toeta Eesti Maadlust" ning ühineti ülemaailmse liikumisega "Save World Wrestling". Toetuseks kaasati nii Eesti maadlusveterane, meelelahutajaid kui ka Eesti riigiesindajaid. Juulikuus sai koostöös Eesti kultuuriministri Rein Langiga alguse üleskutse koos Endla Teatri maadlusteemalise etendusega "Seljatas 100 meest" avaldada Rahvusvahelisele Maadlusliidule toetust 8. septembril toimunud lõplikul Rahvusvahelise Olümpiakomitee hääletusel. Üleskutset toetas ka Eesti Spordimuuseumi maadlusteemaline näitus, mis toodi koos toetusallkirjade raamatuga kõikidele sel suvel toimunud etendustele. Vahetult enne hääletust edastas Eesti Maadlusliidu president Priit Piilmann eestlaste toetuse ka Rahvusvahelisele Maadlusliidu presidendi Nenad Lalovicile. Nüüd jõuavad kõik 2013. aasta sündmusi meenutavad esemed muuseumisse, et ka järeltulevad põlved teaks, kui jõuliselt eestlased oma armastatud spordiala kaitsesid.

Eesti Maadlusliidu presidendi sõnul on Eesti maadluse sõbrad seda väärt, et nende pingutus ja poolehoid jääb ka tulevastele põlvedele muuseumis näha. "Kõikide panus nii toetusallkirjade, maadluse teemal kaasarääkimisel, -mõtlemisel kui ka võitlemisel, on viinud selleni, et see väärikas ala jätkab olümpial nii nagu ta on seda teinud juba kaua," sõnas Piilmann Eesti Maadlusliidu pressiteate vahendusel.

Eesti Spordimuuseumi direktor Daimar Lell lisas: "Maadlejad on läbi ajaloo meie spordile kuhjaga kuulsust toonud ning on heameel, et auhindade kõrval jõuab nüüd muuseumisse ka seesugune materjal. Ühe tänapäevase muuseumi ülesanne on kindlasti talletada ka ühiskonnas toimuvaid protsesse ja algatusi ning need toetusallkirjad on just ühe sellise protsessi peegeldus."

Spordimuuseumi oodatakse teisipäevasele üritusele kohale kõiki maadluse toetajaid.