Eesti ja Läti on Euroopa meistrivõistluste läbiviimiseks taustatööd teinud juba üle aasta ning teema on olnud arutlusel isegi Balti riikide peaministrite kohtumisel. Avaliku sektori poolehoid on määrava tähtsusega, kas kolm riiki ühise kandidatuuri veel sel aastal üles seavad.

Täpsemad kandideerimise tingimused 2017. aasta EM-finaalturniiri läbiviimiseks avalikustatakse eeldatavalt septembri lõpus, pärast Sloveenias toimuvat tiitlivõistlust. Eesti Korvpalliliidu endise peasekretäri ja praeguse juhatuse nõuniku Karel Loide sõnul on initsiatiivgrupil õige pea algava EMi aegu Sloveenias mitu kokkusaamist, kus kandideerimise teemat arutatakse.

"Tahame ühise laua taha istuda FIBA Euroopa peasekretäri ning mõnede juhatuse liikmetega. FIBA teab, et korraldusliku poolega saaks Balti riigid hakkama, aga kui suureks kujuneks finantsiline koormus on veel ebaselge. Publiku huvi on meie regioonis samuti olemas. EMi läbiviimise saamiseks tuleks aga FIBA-le peale maksta, omandada niiöelda õigused. Selles mõttes on ülimalt oluline avaliku sektori ja erasektori panus. Kui sealt on kindlus ja tugi olemas, siis ma ei näe hetkel kandideerimiseks takistusi. Üritada igal juhul tasuks," oli Loide veendunud.

Korvpalli Euroopa meistrivõistlusi pole kahasse korraldatud veel ühtegi korda. Klausel ühiseks korraldamiseks lisati alles hiljaaegu ning see lubab kuni nelja riigi koostööprojekti. Eesti-Läti-Leedu ühise kandidatuuri korral oleks Eestis hetkeseisuga ainsaks mängupaigaks Saku suurhall.