Uudisest teatas kolmapäeva õhtupoolikul esmalt Hollandi korvpalliliit ning 16 minutit enne südaööd ka Eesti korvpalliliidu pressiteade. Viimase järgi oli kahe naturaliseeritud mängija (ehk pärast 16-aastaseks saamist maa kodakondsuse saanud) Mohamed Kherrazi ja Sean Cunninghami üheaegne kasutamine FIBA reeglite järgi keelatud, seega asendati võidud Eesti ja Portugali vastu kahe 0:20 kaotusega.

See tähendab aga seda, et Eesti korvpallikoondis võidab EM-valikturniiri B-alagrupi, kohtudes play-off'i avaringis D-alagrupi võitjaga, mille selgitavad reedel Minskis omavahel Valgevene ja Slovakkia. Teatavasti kuulub Valgevene treenerite hulka Martin Müürsepp.

"FIBA Europe teatas meile, et otsuse tegemine venib seetõttu, et ala katuseorganisatsioon soovib enne otsustamist tutvuda kõikide asjaoludega ning teha õige, mitte kiire otsus," kommenteeris olukorda korvpalliliidu esindaja Karel Loide.

"Kodustatud mängijate temaatika on maailma korvpallis viimastel aastatel eriti kuum teema ning selliseid mängijaid on võimalik leida väga paljudes koondistes, kuid Hollandi puhul arusaamatusi ja segadusi lisanud nende riigi kodakondsuspoliitika ja suur sisserännanute hulk, mistõttu arvan, et tegemist oli nende puhul eksitusega, mitte tahtliku tegevusega. Samas reegel lubab kasutada vaid üht naturalisatsiooni korras kodakondsuse saanud mängijat, mille vastu antud hetkel eksitigi. Minu andmetel on Hollandi alaliit mitteametlikult FIBA Europe'ile teatanud soovist see otsus vaidlustada," lisas Loide.

Eesti rahvusmeeskond alustab ettevalmistust play-off'iks, mis peetakse kodus ja võõrsil süsteemis. Avamäng peetakse 22. augustil võõrsil ning korduskohtumine 25. augustil Saku Suurhallis.

Laupäeval selgus, et Hollandi korvpallikoondis on kasutanud kahes esimeses alagrupikohtumises kaht mängijat, kellele on kodakondsus antud pärast 16-aastaseks saamist - USAs hollandlanna pojana sündinud ja kasvanud Sean Cunninghami ning Marokost Hollandisse emigreerunud Mohamed Kherrazi. FIBA reeglite kohaselt tohib meeskonda kuuluda vaid üks selline mängija.

Mõlemad mängijad kuulusid koosseisu avamängus Eesti vastu ja teises kohtumises Portugali vastu. Hollandi kolmanda kohtumise eel Tallinnas avastas seiga mängu komissar ja teavitas sellest rahvusvahelist alaliitu.

Kui Eesti ootab poolfinaalivastast paarist Valgevene-Slovakkia, siis teises paaris on koha alagrupivõiduga kindlustanud Bulgaaria, kelle vastaseks tuleb Austria ja Šveitsi kohtumise võitja.