Teisipäev, 13. august

Täna hommikul otsustasin kokku lugeda bussireisi ajal silma jäävad kergejõustiku MMi reklaamplakatid. Kuigi keeruline see ei olnud, sest Moskva kesklinnas polnud 15 km ulatuses mitte ühtegi (!) plakatit. Hiigelsuuri reklaame olid tänavaääred ja majaseinad täis, kuid ükski neist ei kutsunud inimesi Lužniki staadionile.

Tuleb nõustuda Moskvas viibiva Hannes Rummiga, kes ütles tabavalt, et korraldajad on MM-võistlused moskvalaste eest ära peitnud.

Moskvasse saabudes eeldasin, et tänavatel ilutsevad hiigelsuured Usain Bolti pildid kirjaga: "Kõigi aegade kiireim mees on Moskvas! Tule vaata imemeest oma silmaga!" Või midagi sellist.

Seda, et Lužniki staadion on pooltühi, teavad vist juba kõik. Arvatavasti on sellel reklaamipoliitikaga mingi seos.

Igatahes on korraldajad Lužniki staadionil võtnud publikupuuduse vastu võitlemiseks kasutusele huvitava meetme. Kuna pealtvaatajate staadionile meelitamisega hakkama ei saadud (Isegi Bolti võitu ei jälginud täismaja), on hakatud võistlusareenil tribüüne peitma. Kui juba varem oli pealtvaatajate istekohtadele tõmmatud kümmekond hiigelsuurt sinistes toonides kangast, siis eile päeval lisati neid veel mõned. Eks ikka selleks, et erekollased, oranžid ja punased istekohad, mis on piinlikult tühjad, näha ei oleks. Nüüd jääb mulje, et seal sinise kanga all on hoopis midagi muud, mitte aga istekohad. 

Täna hommikul, kui toimus meeste 20 km käimisvõistlus, oli staadionile siseneva tunneli juurde tribüünile suunatud suur hulk inimesi. Eks ikka selleks, et telekaameras jääks sportlaste taustale palju publikut. Tegelikult mujal sektorites pealtvaatajaid praktiliselt polnud.

Esmatutvus ummikutega

Esmaspäeva ja teisipäeva hommikul sain esmakordselt tunda Moskva liiklusummikuid. Bussil kulus 15 km läbimiseks umbes 45 minutit. Tegelikult mitte just kõige hullem, kuna kolleegidel kulus teisest hotellist, mis asub staadionist umbes sama kaugel, staadionile jõudmiseks koguni poolteist tundi. Meie hotelli buss tegelikult ükski kord suurde ummikusse pikalt seisma ei jäänudki, lihtsalt terve sõidu vältel tuli liikuda väga aeglaselt.

Moskva kesklinnas ringi vuravad masinad ei erine kuigi palju Tallinna linnapildis näha olevatest autodest. Isegi ühtegi automarki ei ole võimalik eraldi välja tuua, et nimetada moskvalaste lemmikmasinat. Vahest Tallinnaga võrreldes on vähem suuri džiipe ja rohkem väikeautosid. See võib muidugi olla tingitud ka sellest, et Moskva tänavad on heas korras ja siin saab ilma džiibita hakkama. Kui Vnukovo lennujaamast linna sõites võis näha ka vanu Žigulisid, siis argipäeva hommikul liikusid kesklinnas vaid uuemad masinad. Linn ise on puhas ja ilus.