Kurioosne on aga see, et varasemates valikmängudes on Holland kasutanud kahte topeltkodakondsusega pallurit, Marokos sündinud ja teismeliseeas Hollandi passi saanud Kherrazi kõrval ka täna platsil olnud pool-ameeriklast, USAs hollandlannast ema peres sündinud Sean Cunninghami, kuid seda pole teiste mängude komissarid märganud. Küll avastas selle laupäeval Tallinnas mängupäeva hommikul kohtumise komissar, kui Hollandi mängijate litsentse üle vaatas.

Rahvusvahelist alaliitu FIBA-t on otsusest teavitatud ning otsust Hollandi koondise kohta on oodata järgmisel nädalal. Välistatud pole ka hollandlaste turniirilt eemaldamine.

Eesti korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi ütles Delfile, et reeglites tuleb veel näpuga hoolikalt järge ajada, aga loogiline oleks, et Hollandile määrataks kahes esimeses kohtumises võitude asemel 0:20 kaotused.

"See on määrustevastane mäng. Ma ei ole küll reegleid täpselt vaadanud, aga... Loogiline tavaliselt, kui sa kasutada valesid mängijaid mängul, siis on 0:20. Väga keeruline situatsioon, ma ei tea, et midagi sarnast varem oleks olnud. Eks näis," ütles ta.

Hollandi koondise peatreener Toon van Helfteren rääkis Delfile pärast mängu, et on taolisest mustast stsenaariumist teadlik, kuid lootis, et see nii ei lähe. Tema sõnul peab avastatud "vea" näol tegemist olema eksitusega.

"Mõlemad mängijad on esindanud Hollandi noortekoondisi ja peaks meie arusaamise järgi tohtima mängida," sõnas ta.

Kui FIBA määraks Hollandile tõepoolest kaks 0:20 kaotust, on õhus ka võimalus, et nende eest võidakse juhendi järgi meeskond üldse diskvalifitseerida ning edasipääsu otsustaks Eesti ja Portugali omavahelised mängud. Mäletatavasti kaotas Eesti koduplatsil Portugalile kuue punktiga, korduskohtumine võõrsil toimub teisipäeval.