Den Boschis peetavale mängule läks Eesti vastu kolme põhimeheta, sest tervisehädade tõttu jäid koju nii Kristjan Kangur, Siim-Sander Vene kui Tanel Sokk.

Eesti alustas hästi ning pääses kahe minutiga 7:2 juhtima. Paraku vastasid hollandlased kohe 10:0 vahespurdiga ja võitsid avaveerandi 21:12. Teise veerandi keskpaigaks jäi Eesti juba 18-punktilisse kaotusseisu (20:38), kuid suutis poolajavileks peamiselt tänu Reinar Halliku kolmestele vähendada kaotusnumbrid 33:42-le. 

Kolmanda veerandi lõpuks juhtis Holland kuuega 55:49. Eesti oli ka terve viimase veerandaja tagaajaja rollis ning kuigi lõpuminutil jõuti kõigest kahe punkti kaugusele (69:71), tuli lõpuks vastu võtta napp kaotus 71:74.

Eestil oli kasutada lõpurünnak kolmepunktilises kaotusseisus, ent Arbet tegi 12 sekundit enne lõppu valesöödu. 10 sekundit enne lõppu kindlustasid Robin Smeuldersi kaks vabaviset Hollandile võidu.

Reinar Hallik viskas täna Eesti parimana 20 punkti, Janar Talts lisas 17, Rain Veideman ja Gregor Arbet 15 silma. Rain Raadik viskas 4 punkti.

Kaks tagameest Eesti algviisikust, Sten Sokk ja Gert Dorbek jäid nullile. Sokk viskas mööda kõik viis viset, mängu algul kiirelt neli viga kogunud Dorbek ei teinud aga 9 minuti jooksul ühtegi viset.

Vastaste resultatiivsemad olid Joshua Duinker ja Kees Akerboom 13 punktiga. Eesti üks suuri komistuskivisid oli lauavõitlus, kus Holland valitses 42:27.

Pühapäeval võtab Eesti koondis koduhallis vastu Portugali koondise.

Mängu eelinfo:

2015. aasta EM peetakse Ukrainas. Eesti kuulub valikturniiril, mis mõeldud meeskondadele, kes tänavu sügisel Sloveenias toimuvale EM-ile ei pääsenud, ühte alagruppi Hollandi ja Portugaliga. Esimene kodumäng peetaksegi pühapäeval just portugallastega.

Ühe 2015. aasta EM-pääsme eest hakkavad võitlema 13 koondist, kes on jaotatud nelja alagruppi. Alagruppide võitjad mängivad poolfinaalis nii kodus kui võõrsil (omavahel kohtuvad A- ja C-alagrupi ning B- ja D-alagrupi võitjad) ning finaal ehk EM-ile pääseja selgitatakse samuti kahe mängu kokkuvõttes.

A-alagrupp: Rumeenia, Bulgaaria, Island; B-alagrupp: Eesti, Holland, Portugal; C-alagrupp: Šveits, Austria, Luksemburg, Taani; D-alagrupp: Valgevene, Ungari, Slovakkia

Ülejäänutel tuleb kohta asuda püüdma järgmisel aastal, mil kaasa löövad ka Euroopa tugevamad korvpalliriigid.

Delfi reporter Jüri Butšakov on Hollandis kohapeal ja vahendab mängu käiku tekstipõhise ülekandega.

Milline meeskond on Eesti avavastane Holland?

Holland kaotas laupäeval toimunud kontrollkohtumises Belgiale 53:61. Meeskonna suurim skooritegija oli 11 punktiga Aruuba päritolu Joshua Duinkerk. Kohalikus liigas palliv Worthy de Jong lisas lisas 10, EWE Basketi mees (Saksamaa) Robin Smelders lisas 7.

Juuli alguses kohtuti ka Martin Müürsepa ja Velgevenega. Esimene kohtumine 58:82, teine võideti 77:70.

Eurobasketi andmetel jäävad sel korral eemale möödunud suve suurimad korvikütid, 214-sentimeetrine Henk Norel ja tagamängija Rogier Jansen, seega meeskonna parimaks mängumeheks võib oletada 207-sentimeetrist Smeldersit.

Seni on koondise kontrollkohtumistes osaletud kodumaiste mängumeestega. Kontrollkohtumistes oli hoos ka 210-sentimeetrine Josh Duinker, kes näiteks Valgene vastu viskas võidumängus 21 punkti. Kahemeetriseid mehi on kuus, pikimad 213cm Jeroen van der List ja 211cm Craig Osaikhwuwuomwan.

2013. aasta EM-kvalifikatsiooniturniir: 2 võitu, 6 kaotust (eelviimane D-alagrupis). Holland võitis Gruusiat 91:88 ning Rumeeniat 80:74. Läti ja Bosnia vastu tulid kindlad kaotused.

Meeskonna liider oli 214-sentimeetrine Henk Norel, kes tõi keskmiselt 17 punkti ja 7,3 lauapalli. Teised: Rogier Jansen (15p), Robin Smeulders (14,3p), Kees Akerboom (10p).